İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturma kapsamında, sahte kadın profilleri aracılığıyla vatandaşları tuzağa düşüren ve kendilerini “uzlaştırmacı avukat” olarak tanıtarak milyonlarca liralık vurgun yapan suç örgütüne ağır darbe vuruldu.
Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği ekiplerince yürütülen teknik ve fiziki takipte, örgütün liderliğini A.S.G.’nin yaptığı belirlendi. Şüphelilerin 2024 yılı boyunca ülke genelinde 235 vatandaşla sahte kadın hesapları üzerinden iletişim kurduğu, bu yolla cinsel içerikli görüntüler temin ettikleri tespit edildi.
Görüntüleri ele geçirilen mağdurların daha sonra telefonla arandığı, arayan şüphelilerin kendilerini “uzlaştırmacı avukat” olarak tanıttığı ortaya çıktı. Mağdurlara, “Hakkınızda cinsel istismar suçundan dava açıldı” denilerek korku ve panik yaratıldığı, sözde “uzlaştırma ücreti” adı altında para talep edildiği belirlendi. Bu yöntemle örgütün toplamda 15 milyon TL’den fazla haksız kazanç sağladığı saptandı.
9 ilde eş zamanlı baskın
Soruşturma kapsamında kimlikleri belirlenen 30 şüpheli için harekete geçen ekipler, 13 Ocak’ta İzmir merkezli İstanbul, Antalya, Adana, Mersin, Balıkesir, Kırklareli, Karabük ve Mardin’de eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonlarda haklarında gözaltı kararı bulunan 27 şüpheli yakalandı.
Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 15’i çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Diğer şüphelilerle ilgili adli sürecin ise devam ettiği bildirildi.
Yetkililer, benzer yöntemlerle yapılan dolandırıcılık ve şantaj girişimlerine karşı vatandaşları uyararak, şüpheli durumlarda emniyet birimlerine başvurulması çağrısında bulundu.