?>

Şehzadeler Konağı’ndaki restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince Şehzadeler Konağı’nda başlatılan restorasyon çalışmalarında sona gelindi.

Kültür Sanat - 4 yıl önce

Sedat IRMAK
Belediyeden yapılan açıklamaya göre, kentteki birçok tarihi yapıda restorasyon çalışması yürüten Büyükşehir Belediyesi, çalışması tamamlanan yapıları işlevlendirerek vatandaşların hizmetine sunmaya devam ediyor. Sur ilçesinde bulunan ve uzun yıllar bakımsız kalan Şehzadeler Konağı’nda İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığınca geçen yıl ekim ayın da restorasyon çalışmasına başlandı.
Diyarbakır sivil mimari örneklerinden farklı olarak içerisinde yaşamak (Ocaklarında dumanın öne gelmemesi için davlumbaz gibi üst kısımdan sarkan yarım silindirik biçimli parça) bulunan, elips ve dairesel iki farklı geometriye sahip iki oda ve tuğla tonoz örtülü büyük bir eyvana sahip olan konakta restorasyon çalışmaları ekiplerce hassas bir şekilde yürütülüyor.
Tarihi konaktaki restorasyonun aslına uygun yapılabilmesi için özverili bir şekilde çalışma sürdüren ekipler, çimento ile yapılan müdahaleleri temizleyerek aslına uygun harç ve malzemeler ile binayı sağlamlaştırdı. Kubbe ve tonozlarda sıva, duvarlara ise derz uygulaması tamamlanan binada aydınlatma çalışması yapıldı.
Restorasyon çalışmaları sırasında binanın özgün döşemesine ait olduğu düşünülen taşlar eksik kısımlarda aslına uygun şekilde yeniden kullanıldı. Restorasyon çalışmaların tamamlanmasıyla Şehzadeler Konağı’na Türk Edebiyatının “7 Güzel Adam”ından biri olarak sayılan ve geçen yıl vefat eden Diyarbakırlı ünlü şair Sezai Karakoç’un adı verilecek, tarihi konak ‘Kültür Evi’ olarak vatandaşların hizmetine sunulacak.

Su kuyusu ve künkler bulunmuştu Şehzadeler Konağı’nda müze denetimde ve arkeolog gözetiminde yürütülen çevre düzenleme çalışmaları çerçevesinde 16. yüzyıla ait olduğu değerlendirilen su künk hatları ve 3 ayrı noktada su kuyusu ile yapıya ait olduğu düşünülen duvar izleri ortaya çıkarılmıştı. Kapı, pencere ve korkuluk imalatları süren ve tamamlanma aşamasına gelinen binada son olarak Park ve Bahçeler Daire Başkanlığınca bitkisel peyzaj düzenlemesi yapılacak.

Haftanın Öne Çıkanları

Ağrı'da yaşam boyu ilkyardım etkinliği düzenlendi

2022-09-11 14:20 - Sağlık

Okullar açıldı, çanta tamiratı yapan esnafın yüzü güldü

2022-09-13 10:35 - Ekonomi

Diyarbakır'da 8 asırlık güneş saati zamanı göstermeye devam ediyor

2022-09-08 11:46 - Kültür Sanat

Muskada 2 polise suikast planı çıktı

2022-09-07 13:25 - Güncel

Ne buldularsa çaldılar

2022-09-10 09:57 - Güncel

Eren Abluka operasyonlarında 2 terörist daha etkisiz hale getirildi

2022-09-08 09:37 - Güncel

Bin yıllık 'Alparslan Sikkesi' Ahlat Müzesi'nde ziyarete açıldı

2022-09-08 10:48 - Kültür Sanat

Beslenme ve egzersiz ‘irritable bağırsak sendromu’ şikayetlerini hafifletiyor

2022-09-10 09:57 - Sağlık

Sosyal konut projesiyle fiyatların sabitlenmesi bekleniyor

2022-09-12 14:56 - Ekonomi

Bakan Kirişci: "Yeni bir yüzyıl başlayacak ve bu yüzyılın adı da ’Türkiye yüzyılı’ olacak"

2022-09-09 14:05 - Siyaset

İlgili Haberler

Merkezefendi’de halk oyunları kurs kayıtları başladı

10:28 - Kültür Sanat

Çömleğin kalbi Menemen, 45 ülkeyi buluşturacak

10:16 - Kültür Sanat

"Ankara’da deniz mi vardı?" sözü gerçek oldu: 66 milyon yıllık fosil bulundu

10:17 - Kültür Sanat

Tuzla 3’üncü Mercan Caz Günleri coşkusu Ezginin Günlüğü’yle sona erdi: "Tuzla’da sanat, yeşil ve eğlence var"

10:27 - Kültür Sanat

Kutnu kumaşının küçük parçaları geri dönüşümle hediyelik eşyaya dönüşüyor

10:02 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Yıkımın Ortasında Eğitimi Sürdürme Mücadelesi

20:56 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın enerji talepleri Bakan Bayraktar’a taşındı

17:21 - Diyarbakır

TEKNOFEST 2026’nın teknoloji finalleri Diyarbakır’da başladı

16:01 - Diyarbakır

Diyarbakır’da hafif ticari araç refüje çarpıp yan yattı: 1 yaralı

15:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’da kahve zarflarına Osmanlı dokunuşu

15:52 - Diyarbakır