?>

Sezon sonu geldi, balık tezgahlarda kaldı

Balık av yasağının başlamasıyla beraber tezgahlarda sezonun son mahsulünü bulunduran balıkçılar, fiyatı düşük tutmalarına rağmen tezgahlarının ilgisiz kalmasından mustarip.

Diyarbakır - 1 yıl önce

Balık avı yasağı, balık stoklarının korunması ve balıkçılığın sürdürülebilirliği amacıyla nisan ayı itibariyle kısmen de olsa başladı. Balıkçılar, 5 ay devam edecek olan balık av yasağı sürecinin son mahsulünü tezgahlara taşıdı.
Çeşidine göre fiyat aralığı 100-350 TL arası değişen deniz ürünlerine rağbeti yetersiz gören tezgahtarlar, nedenini tüketicilerin alım gücünün yetersizliğine yorumluyor.

"Sıcakların artmasıyla satışlar düştü"

Diyarbakır'da semt pazarında balık satışı yapan tezgahtarlardan Muhammed Özgök, "Balık çeşitleri olarak çupra, alabalık, sumon, sazan, hamsi var. Fiyatları da çupra 350, somun 250, alabalık 200, hamsi ve sazan 150 TL'den satıyoruz. Sıcakların artmasıyla şu an satışlar düşmüş durumda. Şu an rağbet daha çok sebze ve meyveye var. Balık sezonu bir ay sonra bitiyor, eylülde yeniden açılır." dedi.
Yaklaşık 25 yıldır balık sektörüyle uğraşan Bilal Menekşe, "Şu an sezonu olan sazan, alabalık, hamsi, istavrit, sumon, çupradır. Bunlar şoklu olarak geliyor. 2-3 ay ara vereceğiz. Eylül ayından sonra yeniden bismillah diyeceğiz. Sezon olarak tatlı su balıklarında 1 Nisan, diğer deniz ürünlerinde ise tarih 15 Mayıstır. Şu an balık fiyatları ucuz. Sazan, hamsi, istavrit 100; sumon, alabalık 150; levrek ve çupra 350, küçük çupralarda 250 TL'dir." ifadelerini kullandı.

"Balık fiyatları oldukça uygun ama alım gücü olmadığından kimse almıyor"

Balık ürünlerine rağbetin olmayışını tüketicilerin alım gücündeki yetersizliğe yorumlayan Menekşe, şunları söyledi:
"Halkın alım gücü yok. Asgari ücret 22 bin, bütçe karşılamıyor. Balık tavuğa göre daha sağlıklı ama tavuğun fiyatı balığa yetişmiş durumda. Balık da 100, tavuk da 100 TL ama balığın tadı daha güzel, daha sağlıklı ve daha besleyicidir."
Tezgahtarlardan Umut Özer ise, "Şu an satışlar çok durgun. Balık fiyatları sebze-meyve ve kırmızı ete göre oldukça uygun ama alım gücü olmadığından kimse almıyor. Tavuk çiftlik ürünü balık doğaldır." şeklinde konuştu. 
Haftanın Öne Çıkanları

Hem şifa hem de lezzet kaynağı: Soryaz bitkisi

2025-04-29 14:30 - Bölge

Diyarbakır’da mermer ocağı gerginliği

2025-05-04 11:17 - Diyarbakır

Diyarbakırlılara sahte gözlük uyarısı

2025-05-01 11:43 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Aniden Bastıran Fırtına Çatı Uçurdu, Araç Zarar Gördü

2025-05-01 15:38 - Diyarbakır

Drone Eğitimi Faciaya dönüştü

2025-04-29 12:40 - Dünya

Burası Karadeniz değil, Güneydoğu’nun saklı cenneti

2025-05-05 00:12 - Diyarbakır

TikTok fenomeni Tayfur Birtane, simit tezgâhını hayra dönüştürdü

2025-05-03 20:09 - Diyarbakır

Diyarbakır'da İşçiler 1 Mayıs'ı Hem Çalışarak Hem Halayla Kutladı

2025-05-01 12:57 - Diyarbakır

Sosyal medya dolandırıcılarına operasyon: 6 gözaltı

2025-05-05 11:45 - Asayiş

İlk yardım hayati önem taşıyor

2025-05-02 17:01 - Güncel

İlgili Haberler

Sur’da Seyyar Satıcılara Son Çağrı

16:26 - Diyarbakır

Bir dönemin mahalle kültürü sessizce kayboluyor

15:24 - Diyarbakır

Diyarbakır, Türkiye'de Bir İlke Daha İmza Attı

15:13 - Diyarbakır

45 Derece Sıcağa Rağmen Çekiçler Susmuyor

14:31 - Diyarbakır

SGK'dan Prim Borçlularına Nefes Aldıracak Düzenleme

13:19 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Sur’da Seyyar Satıcılara Son Çağrı

16:26 - Diyarbakır

Bir dönemin mahalle kültürü sessizce kayboluyor

15:24 - Diyarbakır

Diyarbakır, Türkiye'de Bir İlke Daha İmza Attı

15:13 - Diyarbakır

45 Derece Sıcağa Rağmen Çekiçler Susmuyor

14:31 - Diyarbakır

SGK'dan Prim Borçlularına Nefes Aldıracak Düzenleme

13:19 - Diyarbakır