?>

Siirt’te Fatih Bakırcı Mesleğini İlk Günkü Aşkla Sürdürüyor

Siirt’te 50 yaşındaki Fatih Bakırcı, henüz 6 yaşında adım attığı bakırcılık mesleğini dedesinden babasına uzanan yaklaşık bir asırlık aile geleneğiyle yaşatmaya devam ediyor. Yok olma tehlikesi altındaki zanaatlardan biri olan bakırcılık, Bakırcı’nın emeği ve sabrıyla ayakta kalıyor.

Tarayıcınız video oynatmayı desteklemiyor...

Bölge - 2 saat önce

Siirt’te unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan bakırcılık, Fatih Bakırcı’nın ellerinde yaşamaya devam ediyor. 50 yaşındaki Bakırcı, çocuk yaşta öğrendiği baba mesleğini bugün hâlâ aynı heyecanla sürdürdüğünü söyledi.
Bakırcılığa 6-7 yaşlarında babasının dükkânında çıraklık yaparak başladığını anlatan Bakırcı, mesleğin ailesinde kuşaktan kuşağa aktarıldığını belirtti. Yaklaşık 5 yıl önce babasını kaybettiğini dile getiren Bakırcı, “Babam da bu işi dedemden öğrenmiş. Ailemiz yaklaşık 100 yıldır, hatta daha da uzun süredir bu mesleği sürdürüyor” dedi.
Bakır ürünlerine son yıllarda ilginin yeniden arttığını ifade eden Bakırcı, “Bakır sağlıklı bir ürün. İçinde pişen yemek çok daha lezzetli oluyor. Günümüzde bakırın birçok farklı modeli var ve yoğun bir talep görüyor” diye konuştu.

Geçimini tamamen bu zanaattan sağladığını vurgulayan Bakırcı, mesleğin zor şartlar altında ayakta kalmaya çalıştığını belirterek şunları söyledi:“Dört çocuğum var. Buradaki kazancımla ailemin geçimini sağlamaya çalışıyorum. Bakırcılık terk edilmeye yüz tutmuş bir zanaat ama baba ve dede mesleği olduğu için yaşatmaya çalışıyoruz. Çevrede yeterli kalabalık ve ilgi olmadığı için bakıra olan rağbeti artırmakta zorlanıyoruz.”
Yaklaşık 30 yıl öncesine kadar her evde bakır kapların kullanıldığını hatırlatan Bakırcı, günümüzde çelik ve farklı malzemelerin tercih edildiğini ifade etti. Ticaret Meslek Lisesi mezunu olduğunu belirten Bakırcı, zanaatkârlık alanında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen resmi bir belgeye de sahip olduğunu söyledi.

Bakır kullanımında en büyük sorunun kalay ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Bakırcı, “Müşteriler özellikle kadınlar, ‘Bakır kararıyor, kalaycıyı nerede bulacağız?’ diye endişe ediyor. Kalay sorunu çözülürse bakırın önünü kimse tutamaz” dedi.
Bakır ürünlerin kullanımına ilişkin de uyarılarda bulunan Bakırcı, “Bakır makinada yıkanmaz, telle temizlenmez. Süngerle yıkanmalı. Bakır hem çok iyi bir iletken hem de stresi çektiğine inanılıyor. Avrupa’da son yıllarda ev dekorasyonunda bile bakıra yer veriliyor” ifadelerini kullandı.
Ağabeyiyle birlikte yaklaşık 50 yıldır bu mesleğin içinde olduklarını belirten Fatih Bakırcı, bakırcılığın yaşatılması için daha fazla destek ve ilgi beklediklerini sözlerine ekledi.
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Karadeniz'de vurulan gemilerle ilgili iki ülkeye uyarı

2025-12-17 14:47 - Siyaset

Özgür Özel mezarı başında rakı içmişti

2025-12-16 18:59 - Siyaset

Esad'ın nerede ve nasıl yaşadığı ortaya çıktı!

2025-12-17 14:43 - Dünya

FETÖ'nün yeğeni Yasir Gülen yakalandı

2025-12-20 11:49 - Asayiş

Kızıldeniz'de Tehlikeli Kaza: Savaş Jeti Denize Düştü

2025-12-18 13:46 - Asayiş

Prof. Dr. Ahmet Ercan O İllere Dikkat Çekti! 7 Büyüklüğünde Deprem Olabilir!

2025-12-19 15:22 - Güncel

Zafer Partisi Dörtyol İlçe Başkanı gözaltına alındı

2025-12-16 13:43 - Asayiş

Cem Küçük Sadettin Saran'dan sonraki büyük isme işaret etti

2025-12-21 14:02 - Asayiş

Herkes Oradaydı... Gülşah Durbay’a Gözyaşlarıyla Veda

2025-12-17 14:41 - Siyaset

Bülent Tezcan Hakkında Şok İddia! Gerçek Ortaya Çıktı

2025-12-19 15:24 - Siyaset

İlgili Haberler

Meteoroloji’den Kuvvetli Yağış Uyarısı

09:09 - Bölge

Atık araç zincirlerini ekonomiye kazandırılıyor

10:03 - Bölge

Muğla ve Çevresinde Şiddetli Yağış ve Fırtına Uyarısı: Vatandaşlar Tedbirli Olmalı

14:44 - Bölge

Elazığ’da Halk Sağlığı Hizmetleri Değerlendirildi

14:13 - Bölge

"Elmacı Dede, Mehmetçik’e Mandalina Gönderdi: Dörtyol’dan Hakkari’ye Uzanan Yardım Eli"

10:56 - Bölge

Günün Manşetleri

Diyarbakır'da Facia Son Anda Önledi

14:03 - Diyarbakır

Diyarbakır’da JASAT Operasyonu: Aranan 110 Kişi Yakalandı

13:49 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kaçakçılığa Darbe

13:47 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Asırlık Kalaycılık Mesleği Yok Olmanın Eşiğinde

13:16 - Diyarbakır

Sur’da 20 Metrekarelik Dükkânda Bir Ömürlük Emek

11:56 - Diyarbakır