?>

Solucan gübresi gelir kaynağı oldu

İş için gittiği Bursa’da bir süre çalıştıktan sonra memleketi Malatya’ya dönen 47 yaşındaki vatandaş, evinin bahçesinde solucan gübresi üretimine başladı. Kimyasal gübrelerin toprağa zarar verdiğini düşündüğü için yöneldiği organik gübre üretimi, zamanla kendisi için ek gelir kapısına dönüştü.

Ekonomi - 2 ay önce

Yeşilyurt ilçesi Sütlüce Mahallesi’nde 2020 yılında doğal gübre üretimine başladığını belirten Serkan Doğan (47), ürettiği solucan gübresini hem kendi bahçesindeki sebze ve meyve ağaçlarında kullandığını hem de satışını yaptığını söyledi. Kimyasal gübrelerin uzun vadede toprağın yapısını bozduğunu düşündüğünü ifade eden Doğan, "Önce kendim için başladım. Daha sonra çevremden talep gelmeye başladı. Ürünü bir kez deneyen tekrar gelip alıyor. Bence her çiftçinin solucan gübresi üretimi için bir odası olması gerekiyor. Kimyasalların zamanla toprağı öldürdüğünü düşünüyorum. Herkese solucan gübresi kullanmalarını tavsiye ediyorum" dedi.

Üretim sürecini de anlatan Doğan, hayvan gübresine yaklaşık yüzde 30 oranında yeşillik ekleyerek mama hazırladığını, bu karışımı fermente ettikten sonra solucanların üzerine serdiğini belirtti. Solucanlar mamayı tükettikçe üzerlerine yeniden mama ilave ettiğini ifade eden Doğan, yaklaşık 6 ay ile 1 yıl arasında organik gübre elde ettiklerini ifade etti. Kış aylarında iklimlendirme maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle üretimin yavaşladığını ifade Doğan, "Solucanlar 15-16 derece sıcaklıkta daha verimli çalışıyor. Üretim için karanlık bir ortam gerekiyor. Yiyecek olarak da şekerli gıdaları çok seviyorlar" ifadelerini kullandı.

Batı illerinde organik gübreye talebin daha yüksek olduğunu belirten Doğan, bu işi yapabilmek için sabır ve emek gerektiğini söyledi. Organik meyve ve sebze üretimi yapmak isteyenlere solucan gübresi kullanmalarını tavsiye eden Doğan, farklı işlerle de ilgilendiği için üretimini sınırlı tuttuğunu, buna rağmen yılda yaklaşık 5-6 ton solucan gübresi ürettiğini söyledi.
KAYNAK: İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Kahraman’dan Tahsin Arslan Ailesine Nezaket Ziyareti

2026-06-23 14:55 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın Çınar İlçesinde Trafik Kazası

2026-06-22 11:44 - Diyarbakır

Diyarbakır Havalimanı’nda Modernizasyon Hamlesi: Yolcu Konforu Üst Seviyeye Çıkarıldı

2026-06-23 17:43 - Diyarbakır

FenTech 2026’da Denizli’nin gururu oldular

2026-06-26 09:42 - Bilim ve Teknoloji

Mahmut İrtem’den Diyarbakır Olay’a Anlamlı Ziyaret

2026-06-21 14:35 - Diyarbakır

Kavurucu Sıcaklar Alarm Veriyor 60 Vilayette Turuncu Uyarı

2026-06-20 15:41 - Dünya

Dicle Kaymakamından Jandarma Personeline Başarı Belgesi

2026-06-22 10:27 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Sokaklar Futbol Yıldızlarıyla Renklendi

2026-06-24 11:21 - Diyarbakır

Yaz Kur’an kurslarında kayıt dönemi başlıyor

2026-06-23 13:58 - Bölge

Uzmandan Kadın Kanserlerine Karşı Hayati Uyarı

2026-06-26 12:13 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Akaryakıt fiyatlarında yeni düzenleme gündemde

13:41 - Ekonomi

MediaMarkt’tan klima bakımı hizmeti

11:35 - Ekonomi

Devlet desteği ile file sistemine geçtiler

11:37 - Ekonomi

Erkenci üzüm hasadı başladı

11:40 - Ekonomi

Enerjisa Enerji, 2026 yılının ilk yarısında elektrik altyapı yatırımlarını yüzde 153 artırdı

09:51 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Yunus Timleri sahada: Uyuşturucu ve ruhsatsız silah ele geçirildi

20:35 - Diyarbakır

Silvan'da 2 milyon 350 bin dekar arazi suyla buluşacak

16:16 - Diyarbakır

Diyarbakır’da veresiye defterine mizahi önlem

15:00 - Diyarbakır

Diyarbakır’da kaldırım tepkisi

13:45 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Sıcaktan Bunalanlar Selman’a Akın Ediyor

13:23 - Diyarbakır