?>

Sonbahar habercisi alıç tezgahlarda yerini aldı

Dünyada en çok Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’da olduğu görülen alıç, ülkemizde daha çok Sivas ve çevre illerde yetişiyor. Şifa kaynağı olarak da bilinen alıç meyvesi, Diyarbakır'da tezgahta yerini aldı.

Ekonomi - 3 yıl önce

Sonbaharın habercisi alıç, semt pazarları ve seyyar tezgahlarda yerini aldı. Ülkemizde belirli yerlerde yetişen zengin C vitamini ile dolu olan alıcın birçok hastalığa iyi geldiği değerlendiriliyor. Daha çok bağışıklık sistemi için sirkesi yapılan bu meyve, tezgahlarda kilosu 20 TL’ye satılıyor.
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Gazi Caddesi’nde 20 yıla yakın seyyar satıcılık yapan Ali Karahan, sonbaharın gelmesiyle Malatya’nın Hekimhan ilçesindeki dağlık arazilerden getirdiği alıç meyvesinin kilosunu 20 TL’den müşteriye sunuyor. Kırmızı renkli olan alıcın sarı renkteki alıca göre daha pahalı olduğuna değinen Karahan, “25-30 Eylül gibi alıç tezgahlarda yerini alır. Alıçlarımızı getirmeden önce seçip tartıyoruz. Alıcın kilosu değişiyor. İlk çıktığı zaman çok pahalıydı. Şu an biraz düştü. Kilosunu 20 Türk Lirasıyla müşterilere sunuyoruz. İhtiyaç olmadığı için müşteriler yarım kilo ve bir kilo alıyor. Kırmızı alıç sarı alıca göre daha pahalıdır. Sarı alıç 3-4 gün geçtikten sonra rengini kaybeder. Bundan dolayı albenisi kalmaz. Onun için kırmızı alıca daha rağbet var” dedi.
İnsan vücuduna iyi geldiğine vurgu yapan Karahan, “Alıç meyvesi sağlık açısından önemli yer alıyor. Sebebi ise doğallığından kaynaklıdır. Bildiğim kadarıyla alıç kalp için çok faydalı bir meyvedir. Mesela hafif ekşimsi olduğu için kolesterol ve şekere de iyi geldiği biliniyor. Bunun yanında alıcın yemekten ziyade sirkesi yapılıyor. Bunu Hekimhan ilçesinde sirke için kullanıyorlar. Güzel alıçları tezgahlarda albenisi olmayan alıçları da sirke yaparak değerlendiriyorlar” ifadelerine yer verdi.

Amasya’dan Diyarbakır’a gezmeye gelen Cengiz Malo, “Alıç meyvesinin tadı gerçekten çok güzel. Ekonomik şartlardan dolayı pahalı olduğu için biraz daha ucuz olabilirdi” dedi. Melek Bülbül ise “Ankara’dan Diyarbakır’a gezmeye geldik. Alıcın tadı çok güzel. Ankara’da da alırız. Üstelik Ankara’da boynumuza takıp da yiyoruz. Kilosuna 20 lira diyorlar ama pahalı. Uygun bir fiyata verirse 3 kilo alırım” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

“Devlet Teşvikleri Tanıtım Günleri” için fuar alanına ücretsiz ulaşım

2022-09-29 14:56 - Kültür Sanat

Adalet Bakanı Bozdağ: “Seçimler yaklaştıkça uluslararası çevreler harekete geçti”

2022-10-01 00:55 - Siyaset

Asgari ücret 7 bin 500 TL'yi geçecek

2022-10-03 15:39 - Ekonomi

Sosyal konut projesinde arsa sayısı 1 milyona çıkarılacak

2022-09-29 10:52 - Siyaset

Kayapınar Belediyesi’nden başarılı öğrencilere ödül

2022-09-28 16:07 - Spor

Dede atölyesi ona uluslararası sanat eserlerinin kapılarını açtı

2022-09-30 10:37 - Kültür Sanat

Bursa’daki köyü gören Karadeniz sanıyor...Yılda 60 ton fındık üretiyorlar

2022-09-30 10:38 - Ekonomi

BİK Genel Müdürü Erkılınç: Yeni Basın Yasası köprüden önceki son çıkış

2022-09-29 15:53 - Ekonomi

Kayseri amatör camia 3. Lig istiyor

2022-09-30 10:36 - Spor

Sonbahar habercisi alıç tezgahlarda yerini aldı

2022-10-05 10:41 - Ekonomi

İlgili Haberler

Kan portakalında hedef AB tescili

10:15 - Ekonomi

Karacabey’de çeltik ekimi yasaklandı

09:56 - Ekonomi

Amasya’nın asfalt plenti ve konkasör tesisiyle yılda 55 milyon TL’den fazla tasarruf sağlanacak

09:58 - Ekonomi

Çavdarhisar’da Arazi Toplulaştırma projesi kapsamında tapu teslim töreni düzenlendi

11:53 - Ekonomi

Kesintisiz enerji için kışa hazırlık

16:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

DTSO’nun Desteklediği Yeni Takım Otobüsü Amedspor’a Teslim Edildi

16:18 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi’nde Atçılık ve Hippoterapi Merkezi Açıldı

16:09 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kombiler gece ve gündüz nasıl ayarlanmalı?

13:28 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kar Ne Zaman Yağacak?

13:23 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Teknoloji Kullanımının Artışı Psikolojik Sorunları Tetikliyor

12:18 - Diyarbakır