?>

Suriye lideri eş-Şara, Rusya’dan askeri üslere karşılık Esad’ın iadesini talep etti

Suriye'nin yeni lideri Ahmed eş-Şara Rusya'dan Tartus ve Hmeymim askeri üslerinin varlığı karşılığında Esad'ın iadesini talep etti.

Dünya - 1 yıl önce

Suriye’de Beşar Esad’ın devrilmesinin ardından göreve gelen Suriye’nin yeni lideri Ahmed eş-Şara, Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinden bu yana ilk kez Şam’a gelen Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mihail Bogdanov liderliğindeki Rus heyeti ile görüşmüştü. Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mihail Bogdanov, ülkedeki Tartus ve Hmeymim'deki Rus askeri tesislerinin statüsü henüz değişmediğini ifade ederken Suriye’nin talebine ilişkin açıklama yapmadı. Ancak Reuters Haber Ajansı’na konuşan Suriyeli bir yetkili ise, eş-Şara’nın Rusya’ya sığınan devrik lideri Beşar Esad’ın iade edilmesini talep ettiğini söyledi. Adını açıklamayan yetkili, Şam’ın ayrıca ülkedeki iç savaşta Esad'ı destekleyen Rusya'dan “tazminat, yeniden inşa ve kurtarma gibi somut önlemler” yoluyla güveni yeniden inşa etmesini istediğini belirtti.Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise basın mensuplarının Suriye'nin, Moskova'nın ülkedeki askeri üslerin mevcudiyetinin devamına izin vermesi karşılığında Esad'ın geri dönmesini talep ettiğine ilişkin soruya yanıt vermedi."Tartus ve Hmeymim'deki Rus askeri tesislerinin statüsü değişmedi"
Dün gerçekleştirilen görüşmeye Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Sağlık Bakanı Mahir eş-Şara ve Rus hükümet kurumlarının temsilcileri katılmıştı. Bakan Yardımcısı Bogdanov, "Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin stratejik nitelikte olduğunu ve Suriye Arap Cumhuriyeti'nin birliğini ve bağımsızlığını korumayı amaçladığını teyit ettik" ifadelerini kullanmıştı. Bogdanov Şam'daki yönetim değişikliğinin Rusya-Suriye ilişkilerinin "doğasını değiştirmeyeceğini" belirtmişti. Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığının devam etmesi konusunun da ele alındığını, ancak herhangi bir özel anlaşma yapılmadığını kaydeden Bogdanov, "Bildiğimiz kadarıyla Tartus ve Hmeymim'deki Rus askeri tesislerinin statüsü henüz değişmedi. Ülkelerimiz arasındaki iş birliğinin tüm alanlarında kapsamlı diyaloğun sürdürülmesi konusunda anlaştık" demişti. Bogdanov, Moskova'nın Suriye'de durumun istikrara kavuşturulması, ekonomik ve sosyal zorlukların ele alınması konusunda yardım etmeye hazır olduğunu belirtirken, yeni Şam yönetiminin Rusya'nın pozisyonuna "anlayış ve ilgi" gösterdiğini vurgulamıştı.
Bogdanov, Şam'daki görüşmenin "yapıcı ve olumlu" geçtiğini ifade etmişti. İki tarafın altyapı, elektrik, petrol ve gaz, tarım, gübre ve demiryolları gibi çeşitli alanlarda ilişkileri derinleştirme sözü verdiğini vurgulayan Bogdanov, Moskova'nın Suriye'nin yeniden inşa sürecini desteklemeye ve Suriye heyetlerini talep ettikleri zaman ağırlamaya hazır olduğunu dile getirmişti."Rus şirketleri Tartus Limanı'na yatırımı devam ettirmeye hazır"
Bogdanov, Suriye'nin kuzeybatısındaki Tartus ve Hmeymim'deki Rus askeri tesislerinin Suriye'deki son siyasi değişimlerden etkilenmediğini aktarmıştı. Bogdanov, Rusya'nın Tartus Limanı'nı işletmesine ilişkin sözleşmenin iptal edildiği yönündeki haberlere değinerek bunun "tamamen ticari" olduğunu ve büyük ihtimalle dostane bir şekilde çözülebileceğini belirtmişti. Bogdanov, Rus şirketlerinin daha önceki engellere rağmen limana yatırım yapmaya devam etmeye hazır olduğunu vurgulamıştı.
Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Yapay Zeka ve Biyoteknoloji Birleşiyor

2025-01-26 14:33 - Bilim ve Teknoloji

Diyarbakır'ın Kültürel Mirası: Delilo ve Halay

2025-01-26 16:04 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın 2023 Nüfusu: İlçe İlçe Güncel Veriler

2025-01-26 13:36 - Diyarbakır

Tarihi Ön Gözlü Köprü, Hafta Sonu Yoğunluğu Yaşıyor

2025-01-26 12:18 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Şehir Hastanesi’nin Kaba İnşaatı Tamamlanmak Üzere

2025-01-29 11:15 - Diyarbakır

İtfaiye erleri yangın anında izlenecek adımları tek tek anlattı

2025-01-27 18:02 - Eğitim

Diyarbakır, Depremdeki Riskli Bölgelerde Nerede Yer Alıyor?

2025-01-26 13:42 - Diyarbakır

Sarıgöl’de tütün alımlarına başlandı

2025-01-26 18:28 - Ekonomi

Diyarbakır'da Kar hasreti ne zaman bitecek!

2025-01-23 14:32 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Hasta ziyaret Saatleri değişti

2025-01-28 13:28 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Bağdat'ta havalimanına İHA saldırısı

22:47 - Dünya

İsrail'de en uzun gece! İran bu sefer çok ağır hasar verdi

22:46 - Dünya

Netanyahu'dan beklenmedik geri adım: Deviremeyiz

22:42 - Dünya

ABD uçakğı düştü 6 askeri öldü

20:55 - Dünya

Tel Aviv’de Geceyi Aydınlatan Patlamalar

01:15 - Dünya

Günün Manşetleri

Diyarbakır il sağlık müdürlüğü’nden 14 mart tıp bayramı’na özel marş ve klip

15:19 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Trafikte Tehlikeli Görüntü

13:53 - Diyarbakır

Diyarbakır’da doğal taşlara ilgi artıyor: turistlerin gözdesi bazalt taşı

12:52 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Bayram Tatlısına Yoğun Talep

12:34 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Yolun Karşısına Geçen Vatandaş Hayatını Kaybetti

12:27 - Diyarbakır