?>

Terk edilen evler Çernobil’i andırıyor

Geçmişin küçük Paris’i, terk edilen Çernobil’i andırıyor Sivas’ın Divriği ilçesinde yıllar önce canlılığıyla adeta Küçük bir Paris olarak adlandırılan 2 bin kişinin yaşadığı Cürek şehri, günümüzde ıssızlığıyla terk edilen Çernobil’i andırıyor.

Bölge - 2 yıl önce

Sivas’ın Divriği ilçesine uzaklığı 15 kilometre olan Cürek köyü yakınında bulunan Cürek şehri, sessizliği ve yalnızlığıyla görenlerin dikkatini çekiyor. Cumhuriyet'in ilk yıllarında bir maden işletmesi tarafından çalışanlarına yapılan tesis, Anadolu’nun modern bir kasabası olarak hizmet veriyordu. Tek katlı lojmanları, okulu, hastanesi, döküm atölyeleri, sosyal tesisleri, fırını, marketi, yüzme havuzu, tenis kortu, basket ve futbol sahası, sinemasıyla tasarlanmış bir şehir olan Cürek, maden işletmesinin özelleştirilmesi ve iş imkanlarının azalmasıyla boşaldı.

Zamanla insanlar bölgeyi terk edince şehir sessizliğe büründü. Harabe bir halde bulunan Cürek şuan ki haliyle 1986 yılında yaşanan nükleer kazası sonrası sessiz şehre dönen Çernobil’i andırıyor. Geçmişin modern bir şehri Cürek Köyü Muhtarı İhsan Aydoğan, kasabanın adeta bir yaşam merkezi olduğunu ifade ettiğini söyleyerek, “ Şuanda eski demir çelik Cürek Sosyal sitesindeyiz. Burada olmayan yoktu. İlkokulu, ortaokulu, camisi, idari binası, sinema salonu, hastanesi ve postanesiyle mükemmel bir yerdi. Şuanda atıl bir durumda. Özelleştirildi, özelleştirildikten sonra alan firma burasıyla ilgilenmedi. Geçmişte yaklaşık 2 bin kişi yaşıyordu. Kimisi emekli oldu, yaşam şartları ve maden de olmayınca kimisi terk etti. İş olmayacağını düşünerek gurbete gittiler. Buranın bakıcıları vardı. Yaşam merkeziydi burası. Şuanda ıssız ve terkedilmiş durumda. 2003’ten sonra bu hale geldi” dedi.
“Küçük Paris olarak adlandırıyorlardı”
İlçe sakinlerinden Garip Ördek, Cürek’i küçük Paris olarak adlandırıldığını söyleyerek, “ Geçmişte herkesin gözdesi olan bir yerdi. Cürek deyince her şey vardı. Sanatçılar bile buraya geliyormuş. Güzel yemeklerin yapıldığı, güzel bir mekanmış. Öyle söylüyorlardı. O dönemin son zamanlarına yetiştik. Küçük Paris olarak adlandırıyorlardı. Şuan ıssız ama havası çok güzel bir yer”
Haftanın Öne Çıkanları

Gezegenlerin Gözyaşları: Uzayın Sulu Keşifleri ve İnsanlığın Geleceği

2024-02-14 11:52 - Bilim ve Teknoloji

SOSYALFEST’e 3 bin 783 Sosyal Model başvurusu

2024-02-10 19:09 - Bilim ve Teknoloji

Uzmanından Türkiye’nin ilk uzay yolculuğu değerlendirme

2024-02-09 13:13 - Bilim ve Teknoloji

Acun Ilıcalı'nın övdüğü futbolcu bakın nasıl bir gol attı!

2024-02-14 10:48 - Spor

Umre vurgununda şüpheli gözaltında!

2024-02-14 13:02 - Asayiş

Lodos kıyıları kızıla boyadı

2024-02-13 16:36 - Bölge

Hazarbaba Dağı’nda Off-Road rüzgarı

2024-02-11 15:50 - Spor

Diyarbakır Kuyumcuda Sahte Bilezik Dolandırıcılığı Kamerada!

2024-02-13 15:52 - Diyarbakır

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, mahalle muhtarları ile kahvaltıda araya geldi

2024-02-09 12:05 - Eğitim

Karamenderes Çayı'nın taşmasıyla sular altında kalan tarlalar dronla görüntülendi

2024-02-14 10:15 - Bölge

İlgili Haberler

Vali Taşyapan’dan Yüksekova mesaisi

09:48 - Bölge

Tescilli savat sanatı genç kuşaklara aktarılıyor

10:57 - Bölge

Kızılay'dan 8 Mart ziyareti

11:00 - Bölge

Mardin’de Kaçak Elektrik Zarara Yol Açtı!

10:46 - Bölge

Siirt ve Şırnak İçin Kuvvetli Yağış ve Kar Uyarısı

13:26 - Bölge

Günün Manşetleri

Dicle Devlet Hastanesi’nde Sona Doğru

20:12 - Diyarbakır

Amed SF’den İstanbulspor Deplasmanında Farklı Galibiyet

16:45 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kurumlar Arası Ziyaret

16:12 - Diyarbakır

Türkiye’yi Zayıf Göstermek Muhalefet Değildir

16:11 - Diyarbakır

Diyarbakır Çınar’da Minibüs ile Otomobil Çarpıştı: 1 Kişi Yaralandı

16:09 - Diyarbakır