?>

Terziler çırak yetiştirememekten dertli

Kilis’te 41 yıldır terzilik yapan Hasan Hüseyin Yıldırım, teknoloji ve eğitim sistemindeki değişimlerin zanaat mesleklerine olan ilgiyi azalttığını belirtti.

Güncel - 1 yıl önce

Kilis’te 41 yıldır terzilik yapan Hasan Hüseyin Yıldırım, teknoloji ve eğitim sistemindeki değişimlerin zanaat mesleklerine olan ilgiyi azalttığını belirtti.

Kilis’te 41 yıldır terzilik yapan Hasan Hüseyin Yıldırım, mesleğin zorluklarını ve çırak bulamamanın sektöre etkilerini anlattı. Baba tavsiyesiyle başladığı mesleğini severek sürdüren Yıldırım, teknoloji ve eğitim sistemindeki değişimlerin zanaat mesleklerine olan ilgiyi azalttığını belirtti. Terziliğe 1984 yılında çırak olarak başladığını ifade eden Yıldırım, "Önce esnafın yanında çıraklık yaptım. Askerlik dönüşü kendi iş yerimi açarak ustalığa başladım. Babamın tavsiyesiyle bu mesleğe girdim. Temiz ve güzel bir meslek olduğunu söyledi, o günden beri de bırakmadım" şeklinde konuştu.
"Eskiden 4-5 kalfamız vardı, şimdi çırak bile bulamıyoruz"

Geçmişte iş yerinde 4-5 kalfa çalıştırdığını söyleyen Yıldırım, "Şu an bir tane çırağım var, Suriyeli. Eğitim sistemindeki değişikliklerle birlikte çırak bulmak zorlaştı. 8 yıllık eğitim, ardından 12 yıllık eğitim süreciyle gençler esnafa yönelmedi. Bir dönem Suriyeli gençler çıraklık yaptı, fakat onlar da ülkelerine dönüyor. Şimdi yine çırak bulamıyoruz" diye konuştu.

"Gençler hazır giyimi tercih ediyor"

Günümüzde gençlerin terziliğe ilgi göstermediğini belirten Yıldırım, "Yeni nesil hazır giyimi tercih ediyor. Spor giyiniyorlar, dar ve sivri kesimler hazır geliyor. Bizim diktiğimiz genelde orta yaş grubuna hitap ediyor. Yaşlılar da takım elbise giymiyor. Bu durum işlerimizi doğrudan etkiliyor" dedi.

"Askerde Kenan Evren’in elbiselerini ütüledim"

Askerlik hatıralarını da paylaşan Yıldırım, Bingöl’de vatani görevini yaparken dönemin Konsey Başkanı Kenan Evren’in kıyafetlerini ütüleyip temizlediğini söyledi. Yıldırım, "Gri, lacivert ve siyah elbiselerini bir hafta boyunca ben hazırladım. O günleri hiç unutmam" ifadelerini kullandı.
‘’Okuyamıyorsan da meslek öğrenebilirsin’’

Gençlere çıraklık ve meslek liselerinin sunduğu imkanları hatırlatan Yıldırım, "Okuyamıyorsan da meslek öğrenebilirsin. Çıraklık eğitim merkezi sayesinde hem lise diploması alıp hem de ustalık belgesiyle iş yeri açabilirsin. Gençlere tavsiyem bu fırsatları değerlendirmeleri" diye konuştu.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Ege Denizi’nde 4,9 büyüklüğünde deprem

2025-05-13 10:05 - Güncel

Diyarbakır’da Haburman Köprüsü baharla yeniden hayat buldu

2025-05-12 01:06 - Diyarbakır

Diyarbakır'da karpuz ne zaman çıkıyor

2025-05-14 14:58 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Dev Yatırım

2025-05-11 10:43 - Diyarbakır

Diyarbakır'da dedektör köpek Zero’nun dikkati büyük bir felaketi önledi

2025-05-14 10:34 - Diyarbakır

BBP Genel Başkanı Destici'den Diyarbakır Çıkarması

2025-05-15 17:58 - Diyarbakır

BATMAN’DA KAHREDEN KAZA: KÜÇÜK BELİNAY, HASTANEDE 10 GÜN SAVAŞTI, KURTARILAMADI

2025-05-12 17:41 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Aniden Bastıran Sağanak, Sur Esnafını Hazırlıksız Yakaladı

2025-05-14 11:33 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Dolu ve Sağanak Etkili Oldu Otobüs İçine Su Taştı

2025-05-13 15:56 - Diyarbakır

Lise Öğrencisi Kübra’nın Feci Ölümü Kamerada: Arkadaşları Adalet Yürüyüşü Yaptı

2025-05-15 09:31 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Gastronomi ve Turizm Festivali: Bafra’nın yöresel lezzetleri tanıtıldı

11:21 - Güncel

Rizeli’nin pratik zekası kendisine hayran bıraktı

11:21 - Güncel

Kaymakam Şahin’e muhtarlardan hayırlı olsun ziyareti

11:31 - Güncel

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nden Araban’a ilk sıcak asfalt

11:35 - Güncel

Terminatör böcekler yetersiz kaldı

10:18 - Güncel

Günün Manşetleri

Bağlar'da Park Halindeki Kamyonet Alevlere Teslim Oldu

16:41 - Diyarbakır

Çermik’in Organik Pazarı Yoğun İlgi Görüyor

16:36 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Filistin İçin Kara Konvoyu Hazırlığı

15:36 - Diyarbakır

Osmanlı'da güç kadar faniliği de hatırlatıyordu

15:32 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Güvercinlere Sıcak Hava Önlemi

12:58 - Diyarbakır