?>

Türkiye’de Sıfır Günü Kuraklığı Alarmı

Güney Kore’de yapılan araştırma, Türkiye’nin özellikle Mersin ve Adana gibi illerinin önümüzdeki 5-10 yıl içinde içme suyunu tamamen kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar, “Sıfır günü kuraklığı” tehdidine karşı acil ve radikal önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.

Bölge - 2 ay önce

Türkiye’nin güneyinde yer alan Mersin ve Adana başta olmak üzere bazı iller, önümüzdeki yıllarda “sıfır günü kuraklığı” tehlikesiyle yüz yüze kalabilir. Güney Kore’de yürütülen kapsamlı bir araştırma, bu illerin 2030 yılına kadar içme suyunun tükenme riski altında olduğunu ortaya koyarken, İstanbul ve Diyarbakır’ın ise 2050 yılında benzer bir tehlikeyle karşılaşabileceği uyarısında bulundu.
Mersin Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadir Dizge, “Sıfır günü kuraklığı” kavramının literatüre yeni girdiğini belirterek, “Bir şehrin musluklarından suyun tamamen kesileceği günü ifade ediyor. Mersin ve Adana için bu risk 2030 yılında gerçek olabilir. Eğer ciddi ve radikal önlemler alınmazsa, korkmamız gerekir” dedi.
Prof. Dizge, su krizinin önlenebilmesi için üniversiteler, yerel yönetimler ve sanayi kuruluşlarının ortak bir çalışma programı geliştirmesi gerektiğinin altını çizdi. “Geri kazanım teknolojileri ve döngüsel su yönetimi konusunda yeterli bilgi birikimine sahibiz. Doğru iş birliğiyle bu süreci yönetebiliriz” diye konuştu.
Ayrıca su tasarrufu bilincinin küçük yaşlardan itibaren aile ve okul eğitimleriyle yerleştirilmesinin önemine dikkat çeken Dizge, “Çocuklarımıza suyun değerini anlatmak, geleceğimizi korumanın temel adımıdır” ifadelerini kullandı.
Mersin’de yaşayan vatandaşlar ise konuya farklı yaklaşıyor. Bazıları Mersin’in altyapı ve doğal su kaynakları bakımından avantajlı olduğunu belirterek su sıkıntısına karşı temkinli iyimserlik sergilerken, bazıları ise kuraklık tehlikesi konusunda yeterince bilgilendirilmediklerini dile getirdi.
Öte yandan uzmanlar, “Sıfır günü kuraklığı” riskinin sadece içme suyunu değil, tarım ve gıda güvenliğini de derinden etkileyebileceği uyarısını yaparak, önlemlerin vakit kaybedilmeden alınmasını öneriyor.
Haftanın Öne Çıkanları

Eski Vekil ve Antalya Barosu Başkanı Hayatını Kaybetti

2025-10-08 15:21 - Siyaset

Tahsin Arslan’dan teşekkür mesajı 

2025-10-10 11:20 - Diyarbakır

Türkiye'nin yanı başında kanlı çatışma! Bilanço her dakika ağırlaşıyor

2025-10-07 15:39 - Dünya

Rize'de tır ile otomobil çarpıştı! 3 kişi hayatını kaybetti

2025-10-13 13:47 - Asayiş

Suriye lideri Şara'nın koluna taktığı saatin fiyatı dudak uçuklattı

2025-10-13 13:44 - Dünya

Bu emekli maaşları yanacak! Aman dikkat... e-Devlet'e yansıdı

2025-10-07 15:41 - Güncel

AK Partili ilçe başkanı istifa etti!

2025-10-10 15:14 - Siyaset

Eski AK Partili milletvekili Hüseyin Kocabıyık gözaltına alındı

2025-10-07 15:36 - Siyaset

En düşük emekli maaşı için net rakam verdi! İsa Karakaş milyonlarca emekliyi uyardı

2025-10-09 13:20 - Güncel

ONAY ÇIKTI: SGK’dan 10, 12,5 ve 15 Yıl Primle Emeklilik Modeli

2025-10-13 13:49 - Güncel

İlgili Haberler

500 Yıllık Osmanlı Mirası Mevlevihane Yeniden Hayat Buldu

15:16 - Bölge

Tunceli’de minikler, derse sporla hazırlandı

14:54 - Bölge

Son dakika Van'da deprem mi oldu?

11:45 - Bölge

Kıyı Ege’de Sağanak Uyarısı: Marmara ve İç Bölgelerde Sis ve Don Tehlikesi

11:12 - Bölge

Yüksekova’da Telefon Bataryası Patladı Aile Ölümden Döndü

13:52 - Bölge

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da 15 Yaş Altı Sosyal Medya Kullanımı İçin Yeni Düzenleme Geliyor

16:36 - Diyarbakır

Osman Özköylü’nün Skandal Sözlerine Tepki Yağıyor

15:32 - Diyarbakır

Diyarbakır dahil 81 ilde elektrikte yeni dönem

15:24 - Diyarbakır

Dicle Nehri'nde Su Seviyesi Tarihi Dip Noktaya İndi

14:34 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 112 Acil Sağlık Çalışanlarına Anlamlı Ziyaret

14:10 - Diyarbakır