?>

Türkiye'nin ve Dünyanın Çilek Cennetleri: Nerelerin Çileği Meşhur?

Silifke’den Yalova’ya, California’dan Japonya’ya kadar çilek üretimiyle adını duyuran bölgeler, tat, aroma ve verimlilikle öne çıkıyor. İşte Türkiye ve dünyada çileğiyle ün salan yerler…

Kültür Sanat - 7 ay önce

Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvesi çilek, sadece lezzetiyle değil üretildiği coğrafyayla da fark yaratıyor. Türkiye'de birçok il ve ilçe, çilek üretimiyle ön plana çıkarken, dünya genelinde de adını bu alanda duyurmuş bölgeler bulunuyor.
Türkiye, verimli toprakları ve iklim çeşitliliği sayesinde çilek üretiminde Avrupa’nın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor. Özellikle Mersin’in Silifke ilçesi, aroması ve erkenci üretimiyle öne çıkıyor. Silifke çileği, hem yurt içinde hem de yurt dışında büyük talep görüyor. Yalova çileği ise iri taneli yapısı ve dayanıklılığı ile pazarda adından söz ettiriyor.
Aydın Sultanhisar ve Antalya Finike gibi bölgeler ise hem verimli toprakları hem de yayla üretimi sayesinde yılın büyük bölümünde kaliteli çilek sunabiliyor. İzmir Bayındır, Bursa Karacabey ve Konya Hadim de çileğiyle dikkat çeken diğer önemli üretim merkezleri arasında.

Dünyada Çileğin Başkenti: California

Sadece Türkiye değil, dünya da çilek üretiminde rekabet içinde. ABD’nin California eyaleti, özellikle Watsonville ve Salinas bölgeleriyle dünyanın en büyük çilek üretim merkezi konumunda. Buradan çıkan çilekler, küresel pazarlarda önemli bir paya sahip.
İspanya’nın Huelva bölgesi, Avrupa'da çilek ihracatının merkezi haline gelmiş durumda. Yılın büyük bölümünde hasat yapılabiliyor. Japonya’nın Tochigi bölgesi ise estetik görünümü ve yüksek fiyatlarıyla ünlü Tochiotome çileği sayesinde dikkat çekiyor. Bu çilekler, özellikle hediye kültüründe kullanılıyor.

Çileğin Kalitesini Belirleyen Faktörler

Uzmanlara göre çileğin kalitesini; toprak yapısı, rakım, hava koşulları, sulama sistemi ve doğru hasat zamanı belirliyor. Bu yüzden yüksek rakımlı yaylalarda üretilen çilekler, aroma bakımından daha zengin oluyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye'de çilek üretimi yıllık 600 bin tona yaklaşmış durumda. Bu da ülkemizin tarımsal ihracat kalemleri içinde çileğin yerini daha da güçlendiriyor.
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakırlı en ünlü 5 mafya babası kimdir?

2025-07-18 19:49 - Diyarbakır

Bekiran Aşireti Kimdir? Bekiran Aşireti Arap mıdır?

2025-07-18 22:04 - Güncel

Diyarbakır'ın simgesi nedir?

2025-07-23 12:06 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın En Büyük İlçesi Hangisi?

2025-07-22 09:45 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın Yüz Ölçümü Ne Kadar?

2025-07-17 14:17 - Diyarbakır

Jandarma kaçakçılara göz açtırmıyor

2025-07-21 14:18 - Asayiş

Diyarbakır’ın Tarihi Surlarında Tarihe Açılan Kapılar

2025-07-23 13:40 - Diyarbakır

Çocuklar yaz Kur'an kursları ile bulaşmanın sevincini yaşadılar

2025-07-21 11:55 - Bölge

Diyarbakır'da çeşme suyu içilir mi?

2025-07-23 12:03 - Diyarbakır

Diyarbakır'a Özgü Halk Arasında Kullanılan Sözler Hangisi?

2025-07-23 12:01 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Ramazan sahnesinde Alp Arslan rüzgarı

11:30 - Kültür Sanat

Koza Han’da masalar geri döndü, vatandaş yeniden tarihle buluştu

09:52 - Kültür Sanat

"Orman Koruyucuları" hem eğlendirdi hem öğretti

10:29 - Kültür Sanat

Uçakta Sıcak Lahmacun Dönemi Başladı

12:10 - Kültür Sanat

Öğrenciler marşla girdi, mehterle karşılandı

00:57 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da 8 katlı apartman boşaltıldı

02:49 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Akaryakıt Fiyatları 66 TL’yi Geçti

22:51 - Diyarbakır

Dicle Kaymakamı Mustafa Atış’tan Polislerle İftar Buluşması

22:36 - Diyarbakır

Çüngüş’te Otomobil Bariyerlere Çarptı

20:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Yardıma Giderken Kaza

20:50 - Diyarbakır