?>

ÜNİPERSEN’den memur ve emekliler adına TÜİK’e dava

Güncel - 2 yıl önce

Üniversite İdari Personel Sendikası (ÜNİPERSEN), memur ve memur emeklilerine Ocak ayında uygulanan maaş artışını doğrudan etkileyen son altı aylık Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon verilerine karşı hukuki süreci başlattıklarını bildirdi.
ÜNİPERSEN’den yapılan açıklamada, TÜİK’in şeffaf olmaması ve açıklamış olduğu enflasyon oranları ile vatandaşların çarşı pazarda sürekli gördükleri fiyat artışlarının birbirini tutmaması nedeniyle kamuoyunda büyük bir güvensizlik oluştuğu belirtildi. Basına yansıyan ve davalı kurum tarafından yapılan ankette dahi vatandaşların, açıklanan enflasyon rakamlarının iki katı daha yüksek bir enflasyon hissettiği tespit edildiği ifade edilen açıklamada, "Mevzuata göre, aylık ücretleri, davalı idarenin açıkladığı enflasyon rakamları üzerinden belirlendiği ifade edilen açıklamada, TÜİK’in 01.07.2024 ile 31.12.2024 tarihlerine ait ve 03.01.2025 tarihinde açıkladığı enflasyon rakamlarının gerçek enflasyon rakamlarının çok altında kaldığı görülmektedir. Türkiye’de diğer araştırma kurumları olan ENAG’ın açıkladığı yıllık enflasyon oranı yüzde 83,40 iken, İTO’nun verileri de davalı kurumun verilerinden çok daha yüksek çıkmaktadır. Çarşı, pazar ve marketlerde alışveriş yapan vatandaşların son altı ayda hissettiği fiyat artışlarının da açıklanan enflasyon rakamlarından yüksek olduğu gözlemlenmektedir" denildi.
TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarının bağımsız kurumlarca onaylanmadığı aktarılan açıklamada, "Bu rakamlara dayalı olarak yapılan zamların adil olmadığı açıktır. Bu nedenle davalı idarenin zımni ret işleminin usul ve yasaya aykırı olduğu, yürütmesinin durdurulması ve iptal edilmesi gerekmektedir. Açıklanan enflasyon rakamları üzerinden maaş zammı alan milyonlarca çalışan ve emekli, hak ettikleri zamları alamamakta, zamanla maaşları erimekte ve alım güçleri düşerek yoksullaşmaktadır" ifadelerine yer verildi.
Açıklamada talepler şu şekilde sıralandı:
"TÜİK tarafından enflasyon rakamlarının şeffaf, doğru şekilde açıklanması, enflasyon oranlarının memur maaşlarına anında ve tam olarak yansıtılması, 6 aylık dönemlerde gerçek anlamda refah artışı sağlayacak bir zam sisteminin benimsenmesi, memurların ekonomik güvencelerinin şeffaf ve hakkaniyetli bir şekilde güvence altına alınması." Açıklamada davada hukuki süreci başlatmış olup, haksızlıklara karşı tüm girişimlerini sonuna kadar yürütecek, memurların hakkını savunmaktan asla vazgeçmeyecekleri aktarıldı".
Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır'da Haftalık Hava Durumu Değişkenlik Gösteriyor

2025-02-09 15:39 - Diyarbakır

Eskişehir İl Jandarma Komutanlığı’ndan huzurevine anlamlı ziyaret

2025-02-07 11:07 - Güncel

Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı’dan ’popüler yanlış figürlerin peşinden gitmeyin’ uyarısı

2025-02-04 14:32 - Güncel

Galeria Sitesi 'Galeria Yaşam Merkezi' Olarak Yeniden İnşa Edilecek

2025-02-04 16:55 - Diyarbakır

Acarkent köyünün bataklık ve fay hattı üzerine kurulduğu iddiası

2025-02-08 09:28 - Güncel

ABD’ye ait 2 adet F-35 savaş uçağı Japonya’ya acil iniş yaptı

2025-02-05 11:32 - Dünya

Kocaelispor, Amedspor'u Konuk Ediyor: İşte Maçın Detayları

2025-02-07 13:50 - Diyarbakır

Kanser tedavisinde en etkili yöntem: Bilimsel ve kanıta dayalı tedavi yöntemleri

2025-02-06 13:03 - Sağlık

Bismil Pamuk Çayı'nda inceleme

2025-02-06 14:21 - Diyarbakır

Hantepe Köy Okulu Yenilendi

2025-02-05 11:01 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Turşuluk salatalık hasadı sürüyor

11:07 - Güncel

Vali Sözer, Şehit Ekrem Pehlivan’ın ailesini ziyaret etti

10:05 - Güncel

Başkan Durgut, İçişleri Bakanı Çiftçi ile bir araya geldi.

10:06 - Güncel

Motosiklet sürücülerine ’Reflektif Yelek Giy’, ’Görünür Ol’ uyarısı

10:06 - Güncel

Vali Sözer, Zabıta Haftası dolayısıyla zabıta personelini kabul etti

10:07 - Güncel

Günün Manşetleri

Diyarbakır Ergani’de otomobil tarlaya uçtu: 1 yaralı

12:57 - Diyarbakır

Diyarbakır’da gören bir daha bakıyor

12:37 - Diyarbakır

Efsanelere Konu Olan Diyarbakır Güvercinleri İçin Tarihi Adım

12:35 - Diyarbakır

Çermik’te Hareket Halindeki Motosiklet Bir Anda Alev Aldı

12:18 - Diyarbakır

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kuruçay’dan Yeni Adli Yıl Mesajı

12:11 - Diyarbakır