?>

Uzm. Dr. Karabağ Salmonella enfeksiyonuna dikkat çekti

Sağlık - 1 yıl önce

Manisa Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Hekimi Uzm. Dr. Sevil Sapmaz Karabağ "Salmonella Enfeksiyonları" üzerine açıklamalarda bulundu.
Geçtiğimiz günlerde İzmir’in Buca ilçesinde bir kumpircide yemek yedikten sonra birçok kişi hastanelerin acil servisine başvurduğu, gıda zehirlenmesinden etkilenen bir kişi ise hayatını kaybettiği, kişilerin yedikleri kumpirde salmonella bakterisi tespit edildi. Bazen hayatı tehdit edecek ciddi sonuçlara yol açabilen Salmonella bakterisi ile oluşan Salmonella enfeksiyonları, tüm dünyada önemini koruyan başlıca zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) hastalıklardan biri olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Sevil Sapmaz Karabağ, "Salmonella cinsi bakteriler gastroenterit (ishal, kusma, karın ağrısı) ve tifonun da aralarında yer aldığı pek çok hastalığın etkenidirler. Sistemik enfeksiyon şekli olan tifo son yıllarda daha az görülmekle beraber, birçok ülkede, hijyenik koşullarda iyileşmeye rağmen, besin zehirlenmeleri ile oluşan gastroenterit formu, salgın ölçütlerine varmaktadır. Doğada yaygın biçimde bulunur. Salmonella insanlarda; ani başlangıçlı gastroenteritler, tifo-paratifo, septisemi adı verilen ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Hem insanda hemde hayvanda hastalık yapan türleri de olan bir mikroorganizmadır. Taşıyıcı olan insan ve hayvanların dışkısı enfeksiyonun yayılmasında önemli rol oynamaktadır. Salmonella bakterisi yetiştiriciliği yaygın olan bütün çiftlik hayvanlarında (kanatlı, sığır ve domuz) bulunur. Özellikle su kaynaklarının kanalizasyon ile kirlenmesi, mikroorganizmaların gıda üretim ve tüketim zincirine rahatlıkla geçişine yol açar. Tavuk ve domuz yetiştiriciliği bu kirlenmeden öncelikle etkilenerek, Salmonellozis’in ana kaynağını oluştururlar. Salmonella çok farklı yollarla da bulaşabilir ve enfeksiyona yol açar. Tavukçuluk ürünlerinden yumurta başta olmak üzere, kırmızı et ürünleri, taze meyve sebze, su, fast-food ürünler de Salmonella salgınlarında rol alırlar. Özellikle uygun olmayan hijyen şartlarında faaliyet gösteren restoranlarda; et, yumurta ürünlerinin yetersiz pişirildiği durumlarda, Salmonella enfeksiyonunun bulaşma riski yüksektir. Salmonella enfeksiyonlarında bulaşma dışkı ile kirlenmiş gıdaların ağız yoluyla alınması ile olmaktadır." dedi.
Salmonella gastroenteritlerinde antibiyotik tedavisi taşıyıcılık süresini uzattığını ve ilaca dirençli türlerin oluşmasına yol açtığını ifade eden Karabağ, "Bu nedenle Salmonella gastroenteritlerinin tedavisinde antibiyotik kullanımı önerilmez. Ancak kendiliğinden düzelmenin olmadığı yüksek ateşle seyreden olgularda, hastaneye yatmayı gerektiren ağır ishallerde, immün sistemi bozuk olan hasta gruplarında antibiyotik tedavisi önerilir. Salmonella’nın sebep olduğu sepsis, lokal organ ve doku enfeksiyonlarının uygun antibiyotiklerle tedavisi gereklidir. Salmonella enfeksiyonlarında korunma, su kaynaklarının kanalizasyon ile karışmamasına, besinlerin hijyen kurallarına uygun imalatına, satışına ve kişisel hijyen gibi birçok farklı faktörlere bağlıdır." şeklinde konuştu.
Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır'da yarıyıl tatili başladı

2025-01-17 16:03 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi ne zaman ilçe oldu? İşte detaylar

2025-01-11 11:20 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Kayıp Kedi'yi bulana ödül verilecek

2025-01-13 16:17 - Diyarbakır

GGC’den gazetemize ödül

2025-01-12 14:56 - Diyarbakır

Fenomen 1 Milyon Mehmet hayatını kaybetti

2025-01-12 02:57 - Güncel

Kartal Belediyesi kreşlerinde karne heyecanı

2025-01-17 17:27 - Eğitim

Gazipaşa'da “yufka ekmek” seferberliği

2025-01-12 02:52 - Güncel

İran, hava savunma tatbikatı gerçekleştiriyor

2025-01-12 18:55 - Dünya

Diyarbakır OSB’den İstihdam Atağı

2025-01-13 13:38 - Diyarbakır

Brezilya'da tarım işçilerine saldırı: 3 ölü 5 yaralı

2025-01-12 19:12 - Dünya

İlgili Haberler

Uzmanından Kurban Bayramı Uyarısı: “Et Hemen Tüketilmemeli”

12:44 - Sağlık

Uzmanından önemli uyarılar

19:35 - Sağlık

Kurban Bayramı’nda 462 Bin Sağlık Çalışanı Görev Başında

12:49 - Sağlık

Kurban etlerinde ölüm sertliğine dikkat

12:08 - Sağlık

Bayram beslemesinde gözden kaçan tehlikeyi uzmanı anlattı

13:55 - Sağlık

Günün Manşetleri

Amedspor’dan Süper Lig Öncesi Kritik Hamle

17:43 - Diyarbakır

Bayramda Eğil’e Ziyaretçi Akını

16:00 - Diyarbakır

Basın Dünyasının Önemli İsimlerinden Vali Zorluoğlu’na Ziyaret

15:51 - Diyarbakır

Ahmed Arif büstü Sil Baştan

14:10 - Diyarbakır

Bahar Şenliği İçin Geri Sayım Başladı

13:57 - Diyarbakır