?>

Uzman Dr. Güzel, kolon kanserlerinde erken teşhisin önemine dikkat çekti

Türkiye'de en sık görülen üçüncü kanser türünün kolorektal kanserler olduğuna vurgu yapan Gastroentoloji Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Güzel, erken aşamada teşhis için taramaların önemine dikkat çekti.

Sağlık - 9 ay önce

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroentoloji Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Güzel, "1-31 Mart Kolon Kanseri Farkındalık Ayı" nedeniyle kalın bağırsak kanserinin belirtileri, oluş süreci, teşhisi ve önlenmesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

"Her yıl yaklaşık olarak 20 bin bireye bu kanser tanısı konmaktadır"

Türkiye'de hem erkeklerde hem de kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser türünün kolorektal kanserler olduğuna dikkat çeken Dr. Güzel, "Kolon kanseri, Türkiye'de üçüncü sıklıkta görülen kanser türlerindendir. Her yıl yaklaşık olarak 20.000 bireye bu kanser tanısı konmaktadır. Bu kanserin risk faktörleri olarak genetik ön plandadır ve yaklaşık yüzde 10 ile 15 hastada aileden gelen genetikle bu kanser oluşabilmektedir. Geri kalan yüzde 80 ile 85 arasındaki hastaları da sonradan çevresel faktörler veya diyet, obezite, pasif yaşam modelleri etkilemektedir." dedi.

"Kanserin en erken aşamada teşhisini ve tedavisi için 50 üzeri bireylerin tarama testlerini yapması gerekir"

Kanserin en erken aşamada teşhisini ve tedavisi için 50 yaş üzeri bireylerin tarama testlerini yapması gerektiği vurgulayan Dr. Güzel "Kolon kanserinden korunmanın yolları olduğu kadar, bu kansere tarama amaçlı yapılan testler de mevcuttur. Bu testlerin en önemlisi özellikle 50 yaşından sonra her bireyin aile sağlığı merkezlerinde, sağlıklı hayat merkezlerinde, KETEM'lerde veya büyük hastanelerde yapılan gaytada gizli kan testidir. Bu teste göre hasta dışkısından bir miktar örnek vererek içindeki kan miktarına bakılıyor. Testi pozitif olan hastalar üst merkeze yönlendiriliyor orada da kolonoskopi yapılıyor. Kolonoskopide kalın bağırsağın tüm segmentlerine bakılıp hastada herhangi bir problem var mı yok mu kanamanın nedeni araştırılıyor, eğer hastada et beni dediğimiz polipler mevcutsa bu hastalarda kolonoskopi esnasında polipektomi yapılıyor eğer et beni değilse, kansere ilerleyen hücreler mevcutsa bunlardan örnek alıp patolojiye gönderiliyor patoloji sonucu kanser çıkan hastalar da ameliyata alınıyor." dedi.

Kolon kanserlerinde erken teşhis önemli

Son olarak Dr. Güzel, "Bu kanserler evre 1,2 ve 3 durumunda iyi iken evre 4 durumunda kötü seyretmektedir. Dolayısıyla bu kansere hem yakalanmamak için hem de olası risk faktörü söz konusuysa özellikle 50 yaşından sonraki her biri için önce gaytada gizli kan testi yaptırmaları sonra da sonucuna göre kolonoskopi yaptırmaları önerilmektedir." tavsiyesinde bulundu. 
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Adil Alan’a Hayırlı Olsun Ziyareti

2025-03-10 12:27 - Diyarbakır

İbrahim Lale hayatını kaybetti

2025-03-11 20:01 - Diyarbakır

Diyarbakır Barosu Avukatı Fırat Akleyin Gençleri Uyardı

2025-03-11 10:40 - Diyarbakır

Türk Dünyası Ocakları’nda Şok Ayrılık!

2025-03-07 17:14 - Diyarbakır

Trabzonspor'un Diyarbakırlı Yıldızı Arda Öztürk Milli Takımda!

2025-03-09 10:56 - Diyarbakır

Eski Hani Belediye Başkanı İbrahim Lale toprağa verildi

2025-03-11 22:57 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Hava Sıcaklıkları Yükseliyor: 25 Dereceyi Geçecek

2025-03-09 12:12 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 3 kişinin öldüğü silahlı kavgada 5 gözaltı

2025-03-09 15:38 - Diyarbakır

Sağlık Bakanı Memişoğlu, Konferans Verdi

2025-03-07 17:21 - Diyarbakır

Diyarbakır Esnafına Müjde: Kredi Limitleri Artırıldı, Faizler Düştü!

2025-03-12 15:56 - Diyarbakır

İlgili Haberler

KBÜ ev sahipliğinde 4. Ulusal MediRalli organizasyonu gerçekleştirildi

16:17 - Sağlık

Uzmanı uyardı: Mevsimsel değişimler, psikolojik sorunlar ortaya çıkarabilir

13:17 - Sağlık

Erzincan’da "Afette İlk Umut: UMKE" tanıtım etkinliği düzenlendi

06:48 - Sağlık

Ağrısız tuzak: Murat Cemcir’in yaşadığı kanama 50 yaş üstünü vuruyor

09:17 - Sağlık

Devlet Hastanesine Kasım ayında 42 bin 558 hasta başvurdu

10:18 - Sağlık

Günün Manşetleri

İDEV’den Eğitimde Alarm: “Öğretimi Veriyoruz, Eğitimi Veremiyoruz”

17:31 - Diyarbakır

Diyarbakır Trafiğinde Fermuar Sistemi Eğitimi

17:08 - Diyarbakır

Diyarbakır Sur’da Hafta Sonu Turist Akını: Tarihi İlçede Yoğunluk Esnafın Yüzünü Güldürdü

16:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın Tarihi Marangozcular Çarşısı Turizmle Yeniden Canlanıyor

12:19 - Diyarbakır

Serçe Anne, Duvar Altında Yavrularını Ekmek Kırıntılarıyla Besliyor

12:11 - Diyarbakır