?>

Uzman psikiyatri Gıran: Akran zorbalığı ile tartışmayı ayırt etmek lazımdır

Gaziantep Şehir Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzman Dr. Kübra Gıran, akran zorbalığının çocuklar üzerindeki etkisi ve çözüm önerilerine dair ebeveynlere tavsiyelerde bulundu.

Sağlık - 1 yıl önce

Gaziantep Şehir Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzman Dr. Kübra Gıran, akran zorbalığının çocuklar üzerindeki etkisi ve çözüm önerilerine dair ebeveynlere tavsiyelerde bulundu.
Akran zorbalığının özellikle okul çağındaki çocuklarda yaşandığına değinen Gıran, zorbalığa maruz kalan çocuğun sistematik bir şekilde şiddete maruz kaldığını kaydetti.
Akran zorbalığının birçok nedeni olabileceğine değinen Gıran, akran zorbalığı, çocukların okulda sınıf arkadaşları arasında yaşadıkları zorbalık olduğunu söyledi.
Bunu akranların kendi arasındaki tartışmalardan ayırt etmenin çok önemli olduğuna değinen Gıran, "Çünkü akran zorbalığında çocuk aynı zamanda sistematik olarak karşı taraftan bir şiddet davranışı görüyor. Ve bu davranışın niyetinin karşı tarafa zarar vermek olması, başka çocukların da buna eşlik etmesi, durumun çözülmesini zorlaştırabiliyor. Aynı zamanda zorbalık uygulayan ve zorbalığa uğrayan çocuk arasında güç dengesizlikleri de bulunabiliyor. Bir çocuğun diğerinden fiziksel olarak daha yapılı olması olabilir bu güç dengesizliği. Ya da bir çocuğun ailesinin diğerinden daha varlıklı olması olabilir." dedi.

"Utanarak durumu paylaşmama yönüne gidebiliyorlar"

Zorbalık gören çocukların içe kapanıp durumu kimseyle paylaşmayabileceğini dile getiren Gıran, "Akran zorbalıklarını mesela fiziksel olarak birbirini itme, vurma, eşyalarını kırma, defterlerini çöpe atma, kıyafetlerine zarar verme şekillerine ya da hakaret etme şekillerine direkt gözlemleyebildiğimiz gibi, bazen de çocuğun arkadaşı hakkında dedikodu yaptığını, herkesin davet edildiği bir yere, arkadaşını özel olarak davet etmediğini ya da farklı şekillerde utanacağı ya da komik duruma düşeceği fotoğrafları sınıfa, bütün okula yayarak zorbalık yaptığını da görebiliyoruz. Akran zorbalığına uğrayan çocuklar genelde kendilerinin duruma karşı suçlu hissettikleri için, yetersiz hissettikleri için utanarak durumu paylaşmama yönüne gidebiliyorlar. Aynı zamanda ben bunu anlatsam da buna bir deva bulunamaz, bu çok içimden çıkılamaz bir durum, ben bunu yaşayıp böyle mezun olacağım fikrine katılabiliyorlar. Ya da tehdit edilebiliyorlar zorba tarafından, eğer anlatırsan daha da fena davranışlar sana olur şeklinde korkabiliyorlar. Dolayısıyla durumu paylaşmıyorlar ve akran zorbalığında özellikle zorbalığa karşı sessiz kalmakta zorbalığı en kuvvetli besleyen şey." ifadelerini kullandı.
"Çocuklarımızda bazı semptomlar da fark edebiliriz"
Anne ve babaların, çocuklarının hayatları hakkında bilgi sahibi olması gerektiğini dile getiren Gıran, "Ebeveynlerin özellikle önce durumdan haberdar olmaya çalışmaları gerekiyor. Çocukların hayatında neler oluyor? Çocuklar okulda arkadaşlarıyla bir problem yaşıyor mu? Bunu da çocuğumuzla sohbet ortamı oluşturarak, onu yargılamadan, suçlamadan dinleyerek bu bilgileri elde edebiliriz. Çocuklarımızda bazı semptomlar da fark edebiliriz. Normalde neşeli olan çocuğumuz içe kapandıysa, bizimle daha az sohbet ediyorsa, durumlara daha sinirli tepkiler veriyorsa, ya da okulu normalde seven çocuğumuz okula gitmek istemiyor, okul hakkında açılacağı zamanlar, tatiller biteceği zamanlar endişeli cümleler kuruyorsa, ya da başka bahaneler bulup, hastalıklarıyla ilişkili olmayan ağrılardan bahsedip, okula devamsızlık yapmak istiyorlarsa, puanlarında başarısında çocuğun bir düşüş varsa, bunlar alarm belirtiler olabilir. Ailelerin, bunların arkasında yatan nedenleri araştırmaları, çocukları sorgulamadan sohbet etmeleri lazımdır. Eğer ihtiyaç duyuyorsalar psikiyatrik bir destek almaları lazımdır. Zorbalığı çocuktan öğrenirken,  olayı küçümsememek, bunlar olabilen şeyler, bizim gençliğimizde de oldu, nasılsa sen bunları yaşayarak büyüyeceksin şeklinde yorumlarla, çocuğu problemle yalnız bırakmamak da çok önemlidir." şeklinde konuştu.
"Çünkü zorbalıkta gibi bir güç dengesizliği söz konusu"
Aileler zorbalık gören çocuklarına anlayışla yaklaşmalı diyen Gıran, "Aile öncelikle zorbalığı öğrendiğinde çocuğuna şunu hatırlatmalı. Sen zorbalık mağdurusun, suçlu değilsin. Daha sonra çocukla beraber problemi çözmek için neler yapacağını konuşabilir. Aynı zamanda zorbalık davranışı okullarda ya da okul çıkışlarında olduğu için okulu, öğretmenleri, rehberlik servisini durumdan haberdar etmek de çok mühim. Çünkü tam zorbalık olurken öğretmenin buna müdahale etmesi ya da okulda bir zorbaya öğretmenin okul kurallarına uymayanlara uyguladığı disiplin cezalarını uygulaması aslında bunun davranışlarının, zorbanın bir bedeli olduğunu tüm okula, tüm sınıfa kanıtlamış oluyor. Böylece aslında olaydan diğer etkilenen grup olan zorbalığa tanıklık edenler de arkadaşlarının yanında destek vermeye cesaret bulabiliyorlar. Aksi durumda eğer aileler ya da öğretmenler zorbalığı bunlar olabilecek şeylerdir. Zaten hep oluyor biz ne yapabiliriz ki gibi müdahale etmeden, tepkisiz bırakırlarsa çocuklar da güçlük alabilmek için sadece başkasına ezmeleri gerektiği fikrine kapılabilirler ve zorbalık başka zorbaları da doğurmuş olur." dedi. 
Haftanın Öne Çıkanları

Ünlü Diyarbakırlı çiğ köftecinin acı günü

2024-12-25 16:40 - Diyarbakır

Uzamanı açıkladı: İnternet haber siteleri tarih mi olacak?

2024-12-23 13:56 - Bilim ve Teknoloji

Diyarbakır’da hamallık ücretleri de uçtu

2024-12-24 18:51 - Diyarbakır

Diyarbakır’da yeni yılda AVM’ler açık mı? İşte cevabı

2024-12-25 00:22 - Diyarbakır

Kurtalan Ekspresi'nde sefer saatleri değişti!

2024-12-21 00:47 - Diyarbakır

Cumhurbaşkanı Erdoğan ülkeye döndü

2024-12-20 10:18 - Güncel

15 Yaşındaki Melina Aran Sağ Salim bulundu

2024-12-19 19:58 - Diyarbakır

Kaybolan vatandaşı bulmak için çalışma başlatıldı

2024-12-20 20:06 - Asayiş

Bismil’de dört isim hakk’ın rahmetine kavuştu

2024-12-23 22:37 - Diyarbakır

Diyarbakır'da kar yağışı başlayacak mı? İşte cevabı

2024-12-21 00:40 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Türk Kızılayın kan stokları normal seviyede

10:47 - Sağlık

Çocuklarda sağlıklı yeme alışkanlığı için 'ödül ve ceza' tuzağına dikkat!

14:02 - Sağlık

Batman’da Uzmandan Kritik Uyarı

13:25 - Sağlık

Gözlük uzmanından dijital ekran bağımlılığına karşı uyarı

11:16 - Sağlık

Evde sağlık ve bakım hizmetiyle uzaklar yakın oluyor

11:19 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da 8 katlı apartman boşaltıldı

02:49 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Akaryakıt Fiyatları 66 TL’yi Geçti

22:51 - Diyarbakır

Dicle Kaymakamı Mustafa Atış’tan Polislerle İftar Buluşması

22:36 - Diyarbakır

Çüngüş’te Otomobil Bariyerlere Çarptı

20:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Yardıma Giderken Kaza

20:50 - Diyarbakır