?>

Uzmanından bayram uyarısı: "Etin hemen tüketilmesi sindirim sistemini zorluyor"

Sağlık - 6 ay önce

Zonguldak’ta diyetisyen Gizem Güneş, Kurban Bayramı’nda et tüketimi konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirterek, özellikle etlerin hemen tüketilmesinin sindirim sistemini zorladığını söyledi.
Kurban kesiminin ardından etlerin en az 24 saat dinlendirilmesinin önemine dikkat çeken Güneş, "Öncelikle kurban kesildikten yaklaşık 24-48 saat mutlaka +4 derecede buzdolabında beklenmesi gerekiyor. Çünkü kurban kestikten hemen sonra tüketirsek sindirim biraz daha zorlaşıyor. Dolayısıyla bu da aslında hem midemizi hem de karaciğerimizi çok fazla yoruyor" dedi.
Marine işleminin, pişirme sırasında etin yapısında oluşabilecek zararlı bileşenleri azaltabileceğini söyleyen Güneş, "Etleri marine edebiliriz. Biberiye, limon, zeytinyağı gibi malzemelerle etleri marine ederek zararlı içeriklerin oluşumunu azaltabiliriz. Zaten biberiye burada çok önemli. İçeriğindeki antioksidan içerikleri sayesinde etin oksidatif etkilerini azaltarak karaciğerimizin yükünü hafifletir" diye konuştu.
"Etle birlikte yoğurt tüketimi midenin dengesini ayarlıyor"
Et ile birlikte yoğurt tüketmenin uygun olmadığı yönündeki yaygın inanışın bilimsel dayanağı olmadığını belirten Güneş, "Halk arasında et ve yoğurt aynı anda yenmez dese de son yapılan araştırmalarda görüyoruz ki aslında yoğurdun içerisinde bulunan probiyotikler etin sindirimini kolaylaştırıyor. Hazımsızlığı engelliyor ve midenin pH’ını ayarlıyor. Dolayısıyla et ve yoğurt tüketimi gayet uygun. Bunun için tabii ki ev yoğurdu tercih edersek çok daha güzel olur" ifadelerini kullandı.
Güneş; zerdeçal, limon ve su karışımının yağ sindirimine katkı sağlayabileceğini belirterek, "Su, zerdeçal, limonla safra sıvısını artırarak yağın sindirimini destekleyebiliriz. 1 su bardağı ılık suya 1 dilim limon, yaklaşık yarım çay kaşığı kadar da zerdeçal koyarak öğünlerinizden yarım saat önce tüketirsek safranın üretimini artırıp oradaki yağın sindirimini hızlandırabiliriz. Bu da sizi çok daha iyi hissettirir ve bayramı daha sağlıklı geçirmenizi sağlar" dedi.
"Kahvaltıyı atlayanlar bayramlarda gün içerisinde yüzde 25 daha fazla yemek yiyor"
Bayram sabahlarında kahvaltının atlanmaması gerektiğini vurgulayan Güneş, "Yapılan araştırmalarda görülmüş ki kahvaltıyı atlayanlar özellikle bayramlarda gün içerisinde yüzde 25 daha fazla yemek yiyor. Bu yüzden güzel, protein ağırlıklı bir kahvaltıyla başlamak çok önemli. Yumurta, bol yeşillik gibi besinlerle demir emilimini artırabiliriz. Özellikle kırmızı etle birlikte tüketilen yeşilliklere limon sıkarak C vitamini desteği sağladığımızda sindirimin daha iyi olmasını da sağlayabiliriz. O yüzden kahvaltıyı atlamamamız önemli" dedi.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Tertemiz Kaynak Suyu Dikkat Çekiyor

2025-06-02 00:26 - Diyarbakır

Sahipli köpeğin saldırısına uğrayan adam yaralandı

2025-06-04 00:58 - Asayiş

Diyarbakır İçin 15 Günlük “Mor Kod” Alarmı! Sıcaklık 40 Dereceyi Aşacak

2025-06-01 00:01 - Diyarbakır

Solunum sıkıntısı yaşayan bebek ambulans helikopterle Van’a sevk edildi

2025-05-30 00:17 - Sağlık

Samanlıkta başlayan yangın ahşap eve sıçradı

2025-05-30 00:33 - Asayiş

Diyarbakır’da Kayaş ve Oğuz aileleri barıştırıldı

2025-05-29 16:14 - Diyarbakır

Parkta ayağı oyun grubu demirlerine sıkışan çocuk, itfaiye ekiplerince kurtarıldı

2025-05-30 00:22 - Asayiş

Diyarbakır Surlarına izinsiz pankarta polis 'dur dedi'

2025-05-29 10:56 - Diyarbakır

Adıyaman’da havuza düşen inek kurtarıldı

2025-05-31 00:27 - Asayiş

’Yörük Kadınının Sesiz Duygusal Mektubu Ala Çuval’ eski çırçır fabrikasında hayat buldu

2025-05-31 00:37 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

KBÜ ev sahipliğinde 4. Ulusal MediRalli organizasyonu gerçekleştirildi

16:17 - Sağlık

Uzmanı uyardı: Mevsimsel değişimler, psikolojik sorunlar ortaya çıkarabilir

13:17 - Sağlık

Erzincan’da "Afette İlk Umut: UMKE" tanıtım etkinliği düzenlendi

06:48 - Sağlık

Ağrısız tuzak: Murat Cemcir’in yaşadığı kanama 50 yaş üstünü vuruyor

09:17 - Sağlık

Devlet Hastanesine Kasım ayında 42 bin 558 hasta başvurdu

10:18 - Sağlık

Günün Manşetleri

Serçe Anne, Duvar Altında Yavrularını Ekmek Kırıntılarıyla Besliyor

12:11 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Güvercin Tutkusu: Araç Fiyatına Hızmalı Kuşlar

11:59 - Diyarbakır

Diyarbakır Adliyesinde Şok Skandal: 793 Kalaşnikof Mermisi Kayıp

11:55 - Diyarbakır

Ergani Sulh Ceza Hakimi Tosunoğlu, tabur ve ilçe jandarma komutanını ağırladı

11:45 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın Tarihi Hazinesi: Hüsrev Paşa Camii ve Keçi Burcu Ziyaretçilerini Bekliyor

11:39 - Diyarbakır