?>

Uzmanlardan KOAH uyarısı

"Dünya KOAH Günü" kapsamında uyarılarda bulunan uzmanlar, KOAH’ın önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğunu, ilk olarak sigaranın bırakılması gerektiğini vurguladılar.

Sağlık - 3 yıl önce

"Dünya KOAH Günü" kapsamında Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen eğitimde konuşan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gülgün Çetin Afşar, KOAH’ın önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğunu, ilk olarak sigaranın bırakılması gerektiğini belirtti. KOAH’ın kronik bir hastalık olduğunu dile getiren Doç. Dr. Afşar, özellikle sigara dumanı, mesleki maruziyet, ev içi ya da dış ortam kirliliği nedeni ile çeşitli toz, partikül ve gazların akciğere ulaşıp zaman içerisinde mikrobik olmayan bir iltihap ile akciğeri tahrip ettiğine dikkat çekti.

"KOAH hastalığında en önemli risk faktörü olan sigara ile savaşmaktır"

KOAH’ın; öksürük, nefes darlığı, balgam çıkarma gibi birtakım bulgularla ortaya çıktığını dile getiren Afşar, "KOAH hastalığı tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalıktır. O yüzden KOAH hastalığında en önemli risk faktörü olan sigara ile savaşımız devam etmektedir. Sigara en önemli risk faktörü olarak karşımıza çıkmaktadır." dedi. "İç ve dış ortam kirliliği ile mesleki maruziyetler gibi birtakım risk faktörlerinden uzak durmak gerekiyor"

KOAH tedavisinde ilk aşama olarak sigaranın bırakılması gerektiğinin altını çizen Afşar, "Bunun dışında iç ve dış ortam kirliliği ile mesleki maruziyetler gibi birtakım risk faktörlerinden uzak durmak gerekiyor. Hastalarımıza tanı konulduktan sonra halk arasında fıs fıs diye adlandırılan inhaler tedaviye başlamamız gerekiyor. İnhaler tedavide hastaların durumuna göre birtakım tedavi planları ortaya çıkarılıyor. Cihaz eğitimi vererek hastaların ilaçlarını düzenli kurmalarına destek oluyoruz." diye konuştu. (İLKHA)

 

Haftanın Öne Çıkanları

Kayapınar Kaymakamı Arif Karaman'ın babası vefat etti

2023-11-09 11:06 - Güncel

BM kuruluşlarından Gazze için "acil" eylem çağrısı

2023-11-13 08:00 - Dünya

Diyarbakır’da 5 taburdan oluşan timler Lice’de terör operasyonuna çıktı - VİDEOLU

2023-11-13 09:35 - Güncel

Darphane 50 işçi alacak

2023-11-13 09:47 - Güncel

Katar'dan Şifa Hastanesi'nin korunması için uluslararası acil müdahale çağrısı

2023-11-10 23:26 - Dünya

Umut Kervanı Van’da kermes gelirini ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı

2023-11-13 10:06 - Güncel

Vitamin eksikliğine dikkat!

2023-11-12 11:52 - Sağlık

Muş'ta yüzlerce çocuk Gazze'de katledilen akranları için yürüyüş yaptı

2023-11-12 11:57 - Güncel

Yargıtay, Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu

2023-11-08 19:07 - Güncel

12 ilde PKK operasyonu

2023-11-12 08:09 - Güncel

İlgili Haberler

Çocuklarda kış enfeksiyonlarına karşı hijyen ve beslenmeye dikkat

11:36 - Sağlık

Anne adaylarına doğuma hazırlık eğitimi veriliyor

09:49 - Sağlık

BDH’de yaşlılara yönelik bilgilendirme yapıldı

09:53 - Sağlık

Kadınlarda rutin kontroller hayat kurtarıyor

10:57 - Sağlık

Kalp sağlığında yeni tehlike

10:54 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakır-Silvan yolunda iki araç çarpıştı: 3 yaralı

15:33 - Diyarbakır

Diyarbakır’da esnaf bir açtı bir topladı

15:30 - Diyarbakır

Yenişehir’de faciadan saniyelerle kurtuldu

15:10 - Diyarbakır

Yenişehir’de esnaf ile belediye arasında mühürleme tartışması

14:47 - Diyarbakır

Diyarbakır’da tesettür programı öncesi davet çalışması

14:41 - Diyarbakır