?>

Uzmanlardan konserve uyarısı!

Sterilizasyon işleminin önemine işaret eden uzmanlar, konserve yapılacak sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanmasını, bozulmamış hammaddenin kullanılmasını tavsiye ediyor.

Sağlık - 3 yıl önce

Gıda güvenliği açısından evlerde konserve yapılmasının pek güvenli olmadığına dikkat çeken Gıda Mühendisi Selen Akbulut, tekniğine uygun işlem basamakları gerçekleştirilmeden yapılacak konservenin felç, hatta ölüme sebebiyet verebileceğini söyledi.
Akbulut, konservenin günümüzde neredeyse her evde üretimi yapılan bir ürün halini aldığını söyledi.
Gıda güvenliği açısından evlerde konserve yapılmasının pek güvenli olmadığını ifade eden Gıda Mühendisi Akbulut, "Konserve, tekniğine uygun işlem basamakları gerçekleştirilmezse felç ve hatta ölüme sebebiyet veren çok riskli bir ürün olabiliyor." uyarısını yaptı.
Akbulut, konserve hazırlarken uyulması gereken başlıca konular şöyle sıraladı:
"İyi nitelikte, bozulmamış bir hammaddenin kullanılması çok önemli. Gerekli ayıklama / sınıflandırma ve üzerindeki kirlilik unsurlarını uzaklaştırmak için etkin bir yıkama yapılması şart. Kullanılan tüm alet ekipmanlar sıcak su ile yıkanmalı. Tüm konserveler için yeni kapak kullanılması şart. Kullanılmış bir kapak tekrar vakum sağlayamayacağı için riskli bir ürün oluşturmuş oluruz. Kavanoz içleri de yine kaynar su ile steril edilmeli. Hazırlanan konserve malzemesi sıcak dolum ile kavanoza doldurulup ağzı sıkı bir şekilde kapatılmalı. Konserveyi açıldıktan sonra tüketmek önemli. Bu nedenle büyük değil tek porsiyonluk kavanozlar tercih edilebilir. Konserveler serin, kuru ve direkt olarak güneş ışığı almayan bir yerde saklanmalı."
Konserve en riskli ürünler kategorisinde
Konservelerin gıda mikrobiyolojisi açısından en riskli ürünler kategorisinde değerlendirilebildiğine dikkat çeken Akbulut, "Konservelerde risk oluşturan mikroorganizma, Clostridium botulinum olarak bilinen mutlak anerobik (sadece oksijensiz ortamda gelişim gösteren) karakterli, intoksikasyona neden olan bir patojendir. Bu mikroorganizma uygun ortam koşulları sağlandığında nörotoksin niteliğindeki toksinini sentezler. Toksinli gıdanın tüketiminden sonraki 18-36 saat arasında ortaya çıkar." ifadelerini kullandı.
Felç ve ölüm ile sonuçlanabiliyor
Zehirlenme belirtilerine de değinen Akbulut, "Erken belirtileri; belirgin halsizlik, zayıflık ve baş dönmesidir. Bulanık görme ve çift görme, ağız kuruluğu, konuşma ve yutkunmada zorluk, kalp atımında azalma, tansiyon düşüklüğü, nefes alıp vermede zorluk, bulantı, kusma ve kabızlık genel belirtileri arasında yer alır. Bu toksinin çok düşük gramları bile kişilerde felç ve ölüm ile sonuçlanabilir. Şüphe ettiğimiz konservenin tadına bakmak bile felç edebilir." dedi.
Kapak 3 ileri 1 geri tekniği ile kapatılmalı
Sağlıklı bir konserve için taze sebze ve meyveler kullanılması gerektiğini belirten Akbulut, "Her bir konserve kavanozu için yeni bir kapak kullanılması şarttır. Konserve edeceğimiz malzemeye çok iyi nitelikte bir ısıl işlem (kaynatma) uygulanmalı. Sıcak dolum ile kapağı 3 ileri 1 geri tekniğine göre kapatmamız gerekir. Ayrıca kesinlikle bombaj (Gaz yapan mikroorganizmalar sonucu konserve kutularının altında veya üstünde oluşan şişkinlik) yapmış ve vakumu bozulmuş konservelerin tadına dahi bakmadan imha edilmesi gıda güvenliği ve tüketici sağlığı bakımından elzemdir." diye konuştu.
Akbulut, tüm meyve-sebzelerden gerekli şartlar sağlandığında konserve yapılabileceğini hatırlatarak, "Ancak ısıl işlemde niteliğini kaybetmemesi ve tat-doku uyumu konserve üretiminde önemli parametreler olduğu için bu uyuma dikkat ederek lezzetli konserveler elde edilebilir." dedi. (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Avrupalı zincir marketler yaş meyve sebze almak için Antalya'da

2023-09-29 09:40 - Ekonomi

2 ilde PKK operasyonu: 20 gözaltı

2023-10-02 09:08 - Güncel

Hazro Kaymakamından ’Hoşgeldin Bebek’ projesi

2023-10-04 12:52 - -

Pamuğa emdirilmiş 1 ton uyuşturucu ele geçirildi

2023-10-05 01:59 - -

Prof. Dr. Altıntaş: İslam dininin bir rasyonel boyutu, bir estetik boyutu bir de duygusal boyutu vardır - VİDEOLU

2023-10-02 15:10 - -

Erbaş: Mevlid-i Nebi Haftası’nda Peygamber Efendimizi yeniden anlamaya çalışıyoruz

2023-10-02 18:26 - -

Bursa'da 1843 hafız ve hafize için coşkulu icazet merasimi

2023-10-03 19:54 - -

ÜÇLÜ HİDROFOR GRUBU MALZEME SATIN ALINACAKTIR

2023-10-04 03:00 - Resmi ilanlar

8. Alimler Buluşması ikinci gün oturumlarıyla sürüyor

2023-10-01 13:18 - -

Av. Zorba: Başıboş köpek sorununun temelinde kendine hayvan sever diyen aktivistler var

2023-10-03 17:40 - -

İlgili Haberler

Kalp ameliyatlarında minimal invaziv dönem

11:01 - Sağlık

Uzmanından Kurban Bayramı Uyarısı: “Et Hemen Tüketilmemeli”

12:44 - Sağlık

Uzmanından önemli uyarılar

19:35 - Sağlık

Kurban Bayramı’nda 462 Bin Sağlık Çalışanı Görev Başında

12:49 - Sağlık

Kurban etlerinde ölüm sertliğine dikkat

12:08 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakır'ın en sıcak ilçesi yakıyor

16:54 - Diyarbakır

Sur Kaymakamı Akbulut Sahaya İnip Futbol Oynadı

16:26 - Diyarbakır

Diyarbakır’da El Emeği Eserler Görücüye Çıktı

14:17 - Diyarbakır

Basın Dünyasının Önemli İsimleri Diyarbakır’da Buluştu

13:05 - Diyarbakır

Ergani'deki Kanlı Arazi Kavgasında Flaş Gelişme

12:46 - Diyarbakır