?>

Vatandaşlar, Alzheimer hastalığı konusunda bilgilendirildi

21-28 Eylül Alzheimer Haftası nedeniyle, Adıyaman’ın Kahta ilçesinde vatandaşlar bilgilendirildi.

Sağlık - 3 yıl önce

Kahta İlçe Sağlık Müdürlüğü Eğitim Birimi Sorumlu Hekimi Dr. Mehmet Mesut Şan ve sağlık personel tarafından vatandaşlar Alzheimer Hastalığı ile ilgili bilgilendiriliyor.
Kahta 1 Nolu Aile Hekimliği Merkezinde açılan stant ile bilgilendirilen vatandaşlara hastalığın belirtileri ve tedavisiyle ilgili konular anlatılıyor.
Kahta İlçe Sağlık Müdürlüğü Eğitim Birimi Sorumlu Hekimi Dr. Mehmet Mesut Şan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ülkemiz ve dünya nüfusu giderek yaşlanmakta ve Alzheimer hastalığının ülkemiz ve dünya için önemi artmakta olup tüm dünyada ‘21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’ olarak anılmaktadır.
Alzheimer hastalığı, yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Bunama ya da demans olarak bilinen Alzheimer, günlük hayatın her zamanki gibi sürdürülmesini engelleyen, ilerleyici kronik bir beyin hastalığıdır.
Alzheimer hastalığının oluşumunda yaşlanmanın önemli bir risk faktörü olduğu ve 65 yaş sonrasında hastalığın görülme sıkılığının sürekli artış içinde olduğu bilinmektedir. Ülkemizin nüfus yaşlanma hızı dikkate alındığında genç nüfusun giderek yaşlanacağı ve 30-40 yıl sonra Alzheimer hastalığın en önemli sağlık sorunu olacağı düşünülmektedir.
Genellikle ilk belirtisi unutkanlıktır. Öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, yolunu kaybetme, kişileri tanıyamama, karar verme güçlüğüdür. Huzursuzluk, ilgisizlik, saldırganlık, uyku bozukluğu, hayal görme, depresyondur.
Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Yapılan tedaviyle, hastalık tamamen ortadan kaldırılamaz. Öncelikle şunun bilinmesi gerekir; bu hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Yapılan tedaviyle, hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve hastalığın belirtileri azaltılır. Amaç, hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır.
Alzheimer Hastalığından korunma yöntemleri egzersiz yapmak, düzenli ve dengeli beslenmek, alkol ve sigara kullanımından uzak durmak, zihni aktif tutmak. (ince motor becerileri geliştirici aktivitelerde bulunmak, bulmaca çözmek, kitap okumak, yeni hobiler edinmek, ezber yeteneğini geliştirici egzersizler yapmak)
Alzheimer hastalığının engellenmesi mümkün değildir ancak yavaşlatmak da elimizdedir. Özellikle beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, Akdeniz tipi beslenme, balık tüketimi, sebze ve meyve tüketimiyle bu hastalığın başlaması ve ilerlemesi yavaşlatılmaktadır” dedi.
Haftanın Öne Çıkanları

Umut Kervanından Afganistan'da medrese öğrencilerine sıcak yemek

2023-09-18 11:04 - Dünya

Diyarbakır’dan 3 ülkeye jelibon ihracatı - ÖZEL HABER

2023-09-21 13:18 - Ekonomi

MSB DİYARBAKIR İNŞAAT EMLAK BÖLGE BAŞKANLIĞI

2023-09-18 03:00 - Resmi ilanlar

T.C.DİYARBAKIR3. İŞ MAHKEMESİNDEN İLAN

2023-09-21 03:23 - Resmi ilanlar

DİYARBAKIR ÇINAR İLÇE DEVLET HASTANESİ GENEL TADİLAT YAPIM İŞİ

2023-09-21 03:15 - Resmi ilanlar

Türkiye'de beklenen yaşam süresi 77,5 yıl oldu

2023-09-18 14:12 - -

Ankara’nın ilk camisi: Sultan Alaaddin Camii

2023-09-16 19:54 - -

Cuma Hutbesi "Mevlid-i Nebi"

2023-09-22 14:45 - -

Kazâsı bulunanlar sünnet oruç tutabilir mi?

2023-09-21 18:00 - -

Burası Denizli değil, Van Travertenleri

2023-09-19 15:43 - -

İlgili Haberler

Trabzon Şehir Hastanesi Yükseliyor: 900 Yataklı Dev Projede Açılış Yıl Sonu Hedefleniyor

13:08 - Sağlık

Uzmanlardan Kırım Kongo uyarısı

09:22 - Sağlık

Menteşe’de sağlıklı yaşam etkinliği

13:08 - Sağlık

İtfaiye erinin koluna yapışan kene hastanede çıkarıldı

11:28 - Sağlık

Belediye çalışanlarına sağlık taraması

11:34 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gözlük ve Lenslere Veda Etti

12:05 - Diyarbakır

Ölüm Yolu Yine Can Aldı Diyarbakırlılar İsyanda

10:00 - Diyarbakır

Nehirde Kaybolan vatandaş için Seferberlik

23:52 - Diyarbakır

Seyir Halindeki Motosiklet Alev Alev Yandı

15:53 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Sıcaklar Bastırdı

15:30 - Diyarbakır