?>

Vejetaryenlerin vazgeçilmez yemeği: Zeytinyağlı kuru dolma

Vejetaryenlerin vazgeçilmez yemeği: Zeytinyağlı kuru dolma

Kültür Sanat - 3 yıl önce

Gaziantep’te yaz mevsiminin sevilen lezzeti dolmalık biber ve patlıcanlar, hummalı işlemlerden geçmesi ve kurutulması sonrası lezzetli iç harcıyla doldurularak restoranlarda ve evlerde sofralarda yerini alıyor. Kuru dolma, restoranlarda vejetaryenlerin de favori tercihleri arasında yer alıyor

Türkiye’nin ve dünyanın en zengin yöresel mutfaklarından, UNESCO listesinde yer alan gastronomi kenti Gaziantep’te yaz mevsiminin gözde lezzetlerinden biber ve patlıcan, evlerde ve restoranlarda sofraları renklendiriyor. “Kendi tarlalarımızda üretiyoruz” Ev hanımlarının vazgeçilmezi olan kuru dolmanın yapım aşamasında hummalı işlemden geçtiğini söyleyen Yusuf Pektaş, “Gaziantep’te kurutulmuş patlıcan ve kurutulmuş biberle zeytinyağlı dolma yaptık. Yaz ayının gelmesiyle birlikte ev hanımları dolma ve biber alarak kuruturlar ve yaz- kış demeden dolma yaparak sofraları zenginleştirirler. Biz kendi tarlamızda ürettiğimiz, yetiştirdiğimiz patlıcanları öncelikle kurutma işleminden geçirerek restoranımızda yemek yapmak için getiriyoruz” dedi.

Bin bir zahmetle yapılan kuru dolmanın akşam yemeklerinde çok tercih edildiğini ve vejetaryenlerin ilgisini çektiğini söyleyen Pektaş, “Kuru dolma zahmetlidir, Bu yemeğe Gaziantepli ev hanımlarının elleri değmelidir. İç harcını hazırladıktan sonra patlıcan içerisinde baharatlar kullanarak Gaziantep’e özgü kuru dolmayı yapıyoruz. Zeytinyağlı ve etli olmak üzere iki çeşit dolma var. Etli dolma yapıldığı zaman sıcak tüketilmesi gerektiği için tercih edilmiyor. Zeytinyağlı dolma ise soğuk olarak da tüketilebildiği için biz genellikle müşterilerimize zeytinyağlı yapıyoruz. Bu nedenle vejetaryen olan müşterilerimizin de ilgisini çekiyor. Akşam yemeklerinde gelen müşterilerimiz zeytinyağlı kuru dolmayı çok tercih ediyor. Şehir dışından gelen misafirlerimiz çok beğendiği için güler yüzle çıkıyorlar. Gittikleri şehirlerden sipariş olarak istiyorlar bizde gönderiyoruz” ifadelerini kullandı. “Yemeklerimize yorum katmıyoruz olduğu gibi servis ediyoruz” Ayda bir yemeklerin yapım aşamasıyla ilgili olarak belediye tarafından denetimden geçirildiğini ve fiyat konusunda herkesin cebine uygun olduğunu söyleyen Pektaş, “Ayda bir defa zeytinyağlı kuru dolmayı komisyon ekipleri denetlemeye geliyor. Nasıl yapılıyor diye incelemeden geçiyoruz. Yemeklerimize kültürel anlamını kaybetmemesi için yorum katmıyoruz olduğu gibi servis ediyoruz. Ayda en az 20 bin patlıcan ve 20 bin biber dolması yapıyoruz günlüğe vurursak ortalama 100 tabak dolma satıyoruz. 40 TL gibi cüzi bir miktarla müşterilerimizin mutlu ayrılmasını istediğimiz için zam yapmıyoruz” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Şanlıurfa’da akaryakıt yüklü tankerde patlama

2023-07-07 10:03 - Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Zirvesi için Litvanya'ya gidiyor

2023-07-10 07:55 - Siyaset

Galeria Sitesi’nde numune alınması için çalışmalar başladı (Videolu)

2023-07-05 13:02 - Güncel

Sıfır fiyatının üzerinde ikinci el araç satanlara 300 bin liraya kadar ceza

2023-07-06 09:09 - Ekonomi

12 ilde dolandırıcılık operasyonu: 20 gözaltı

2023-07-04 14:36 - Güncel

Konut bekliyorduk, villa verdiler..!

2023-07-04 14:31 - -

Bingöl Üniversitesi FTR Fakültesi ilk öğrencilerini alacak

2023-07-07 15:35 - Eğitim

Bir hafta arayla 3 kez su sayaçları çalındı

2023-07-07 12:11 - Güncel

168 göçmen kaçakçısı organizatörü tutuklandı

2023-07-05 12:45 - Güncel

Dolar kuru bugün ne kadar?

2023-07-07 09:16 - Ekonomi

İlgili Haberler

Merkezefendi’de halk oyunları kurs kayıtları başladı

10:28 - Kültür Sanat

Çömleğin kalbi Menemen, 45 ülkeyi buluşturacak

10:16 - Kültür Sanat

"Ankara’da deniz mi vardı?" sözü gerçek oldu: 66 milyon yıllık fosil bulundu

10:17 - Kültür Sanat

Tuzla 3’üncü Mercan Caz Günleri coşkusu Ezginin Günlüğü’yle sona erdi: "Tuzla’da sanat, yeşil ve eğlence var"

10:27 - Kültür Sanat

Kutnu kumaşının küçük parçaları geri dönüşümle hediyelik eşyaya dönüşüyor

10:02 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Sur’da kahvehanede oyun oynarken bayıldı

17:38 - Diyarbakır

Diyarbakır’da araçtan 56 kilo toz esrar çıktı

16:25 - Diyarbakır

Diyarbakır’da tıp dünyasını buluşturacak kongre için geri sayım başladı

16:13 - Diyarbakır

Gençler projeleriyle geleceğe hazırlanıyor

15:23 - Diyarbakır

Dicle’de mercimek üreticisine yüzde 75 hibe desteği

15:11 - Diyarbakır