?>

Yanlış ayakkabı tercihi tırnak batmasına sebep olabilir!

​Yanlış ayakkabı seçiminin tırnak batmasına sebep olduğunu belirten Medikal El Ayak Bakım Uzmanı Mustafa Şerif Kirişçi, ayakkabıların yandan hafif sıkıştırmasına bağlı olarak yanlış tırnak batıklarının oluştuğunu ifade etti.

Sağlık - 4 yıl önce

Medikal El Ayak Bakım Uzmanı Mustafa Şerif Kirişçi, ayakkabı, çorap seçimi ve doğru tırnak kesimiyle ilgili bilgiler verdi.
4 mevsim boyunca gerçek deri ayakkabıların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Kirişçi, yanlış ayakkabı kullanımının mantar ve koku gibi sorunlara neden olduğunu söyledi.
Tırnak kesimi konusunda uyarıda bulunan Kirişçi, vatandaşların tırnaklarını genelde çok derin kestiğini dile getirdi.
"Deri ayakkabı kullanılmalı"
Ayakkabıda gerçek deri tercih edilmesini belirten Kirişçi, "4 mevsimde ayakkabı tercihimiz gerçek deri olanlardır çünkü suni deriler nefes almaz. Nefes almayan bir ayakkabıda nem oluşur. Normal dolaşımına bağlı olarak nemin dışarı çıkmasıyla terleme ortaya çıkar. Nefes almıyorsa o ter içinde kalacağı için bakteri üretir. Bu da mantar enfeksiyonlarına sebep olabilir. Mantara sebep olmasa bile koku olayı ile karşılaşırız. Bunların olmasını istemiyorsak pamuklu çoraplar ve deri ayakkabı kullanılmalı." dedi.
"Parmak deformiteleri ayakkabıya bağlı olarak gelişiyor"
Yanlış ayakkabı, çorap ve yanlış tırnak kesimine çokça rastlandığını söyleyen Kirişçi, "Günlük hayatta en çok yanlış çorap, ayakkabı seçimleri ve tırnak kesimine bağlı olarak tırnak battıkları ile karşılaşıyoruz. Yanlış tırnak batıkları özellikle ayakkabıların yanından hafif sıkıştırmasına bağlı olarak gelişiyor. Uzun süre ayakta isek hiç sıkıştırdığının farkına bile varmıyoruz. Tırnak elastik yapısından dolayı içeriye doğru kıvırıyor ve batmaya başlıyor. Yanlış tırnak kesimi olursa inanılmaz tırnak batıkları ile karşılaşılıyor. Parmak deformiteleri ayakkabıya bağlı olarak gelişiyor. Topuk çatlakların mevsimsel ve hava şartlarına bağlı olarak gelişiyor. Aynı zamanda dolaşım bozuklukları da çatlaklara sebep olabiliyor. Ciltte mantar problemleri ile karşılaşabiliyoruz." diye konuştu.
"Tırnakların kesimine dikkat edilmeli"
Doğru tırnak kesimi ile ilgili önerilerde bulunan Kirişçi, "Tırnakların kesimine dikkat edilmeli. Halk olarak çok derinden kesmeye alışmışız. 'Altına mikrop birikmesin' düşüncesiyle tırnakları hep çok dipten keseriz. Tırnakların çok dipten kesilmemesi gerekiyor. Hafif bir beyaz çizginin kalacağı kadar kesilmesi gerekiyor. El tırnakları oval ya da düz kesilebilir. Ayakta başparmaklar düz kesilmeli ve yanları çok hafiften törpülenmeli. Hiçbir zaman çok derinden veya yuvarlak kesilip kanalların içerisine kalmamasına özen göstermeliyiz." ifadelerini kullandı.
"Ayak, ele göre çok çok önemlidir"
Ayakta yaşanan ortopedik sıkıntılarla ilgili uzmanlara danışılması gerektiğini söyleyen Kirişçi, "Ayak, ele göre çok çok önemlidir. Gün boyu ayağımızın üzerine basıyoruz. Ayak bizim dengemizi sağlıyor. Ayaklarımızın ortopedik bir sıkıntısı var mı, nasıl bir ayakkabı giyiyoruz, nasıl bir çorap tercih etmeliyiz? Bunları bilmek gerekir. Doğru şekilde yapılıyorsa var olan bir ortopedik problemi hekimlerle veya patoloji uzmanları ile danışılmalı." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır'da eşini bıçakla yaralayan ve sağlık personellerini rehin alan şahıs tutuklandı

2023-01-25 12:55 - Güncel

“Malcolm X” tiyatro oyunu prömiyer yaptı

2023-01-23 12:39 - Kültür Sanat

“Spora Gel” kursları 12 ay boyunca kesintisiz devam ediyor

2023-01-24 12:37 - Spor

Nakil hizmeti alınacaktır

2023-01-25 14:35 - Güncel

KCK'nın sözde yürütme Konseyi Başkanı Sabri Ok’un kardeşi tutuklandı

2023-01-27 16:31 - Güncel

Mobil tuvalet satın alınacaktır

2023-01-24 14:04 - Güncel

İran'daki depremde 3 kişi öldü 300 kişi yaralandı

2023-01-29 01:14 - Güncel

Linyit üretimi 6 milyon 728 bin ton olarak gerçekleşti

2023-01-25 10:58 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Regaib Kandili mesajı

2023-01-26 20:26 - Siyaset

Erbaş: İnfak, toplumsal dengeleri muhafaza etmenin en önemli vasıtalarındandır

2023-01-28 07:37 - Güncel

İlgili Haberler

Prostat büyümesine su buharıyla müdahale

10:44 - Sağlık

UMKE Transanatolia Rallisi’nde sağlık güvencesi oldu

10:01 - Sağlık

’’Jinekolojik kanserlerde erken tanı hayat kurtarıyor’’

11:16 - Sağlık

Frank işareti tek başına kalp hastalığı belirtisi değildir

13:12 - Sağlık

SGK’dan ilaç ve tedavi düzenlemesi

11:11 - Sağlık

Günün Manşetleri

Lice Depremi’nin üzerinden 51 yıl geçti

15:57 - Diyarbakır

Hayvan Borsasında Sopalar Konuştu: Birbirlerine Acımadılar

15:56 - Diyarbakır

Diyarbakır’da sokak ortasında silahlı saldırı

14:57 - Diyarbakır

Sultan'ı katleden katil koca silahı nerede buldu

14:55 - Diyarbakır

Diyarbakır’da turistlerin şaşırdığı merdivenler

14:29 - Diyarbakır