?>

Yapay Zeka Destekli Açık Veri Kütüphanesi

İstanbul Ticaret Odası öncülüğünde, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle hayata geçirilecek Veri İstanbul: Yapay Zeka Destekli Açık Veri Kütüphanesi Projesi’nin tanıtımı, İstanbul Valisi Davut Gül, İTO Başkanı Şekib Avdagiç’in katılımıyla gerçekleştirildi.

Bilim ve Teknoloji - 7 ay önce

İstanbul Ticaret Odası öncülüğünde, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle hayata geçirilecek Veri İstanbul: Yapay Zeka Destekli Açık Veri Kütüphanesi Projesi’nin tanıtımı, İstanbul Valisi Davut Gül, İTO Başkanı Şekib Avdagiç’in katılımıyla gerçekleştirildi. İTO merkez binasında tanıtımı gerçekleştirilen projenin detayları katılımcılara aktarıldı. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, "Hem dün, hem de bugün Veri İstanbul’u yaparken, tek hedefimiz açık bilgiyi kullanılabilir bilgi yapmak, ihtiyacı olan herkes için faydalı bilgiye dönüştürmek. Gözümüzün önündeki sayısal gerçekliği, işimizi ve üretimimizin gerçeği yapmak" dedi.

"Verilere yeni bir anlam katmayı çok önemsiyoruz"

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, "Dijital çağın hayat ve iş yapış tarzımızı dönüştürdüğü günümüzde biz de verilere yeni bir anlam katmayı çok önemsiyoruz. Bu amaçla ilk adımı attık ve istatistik birimimizi, Stratejik Araştırmalar Merkezi’ne (İTOSAM) dönüştürdük. Burada farklı kurumlar tarafından toplanan verileri bir araya getirerek geniş veri havuzu oluşturan; ekonomik hayatın hacmini ve canlılığını ölçen veri setleri hazırlayan; özetle İstanbul ve Türkiye ekonomisine yönelik araştırmalar yapan güçlü bir yapı oluşturduk. Şimdi de bu çalışmalarımızı İstanbul Valiliğimizin büyük katkısı ve İSTKA desteğiyle yeni bir içeriğe ve evreye taşıyoruz" şeklinde konuştu.

"Bugünün dili yapay zekadır"

Günümüz dilinin yapay zeka olduğunu belirten Avdagiç, "Projemizin basit bir hedefi var: İstanbul’da açık veri kaynaklarına erişimi kolaylaştırmak; farkındalığı temin ederek bu verilerin araştırmacılar, teknoloji geliştiriciler ve iş dünyasınca etkin şekilde kullanılmasını sağlamak. Biliyorsunuz, bugünün dili yapay zekadır. Bu nedenle biz de projemizde yapay zekadan azami ölçüde yararlanacak ve yapay zeka destekli etkin bir açık veri kütüphanesi platformu oluşturacağız. Böylece İstanbul’un ekonomik ve ticari hayatını analiz edecek, inovasyon ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sunacağız. Bunu başardığımız takdirde sizlerle birlikte mutlaka başaracağımıza inanıyorum, İstanbul birçok alanda sahip olduğu küresel merkez olma vasfına, veri bilimi ve teknoloji inovasyonu merkezi olmayı da ekleyecektir" ifadelerini kullandı.

"Bilginin daha çok ihracat ve daha çok refah olduğunu" hep birlikte göreceğiz"

Bilginin ihracat ve refah olduğunun altını çizen Avdagiç, "Bilginin daha çok ihracat ve daha çok refah olduğunu" hep birlikte göreceğiz. Çünkü bu projeyle büyük veriye dayalı girişimlerin oluşmasını sağlayıp destekleyeceğiz. Kuşkusuz, Veri İstanbul yabancı yatırımcılardan daha çok istifade edilerek, İstanbul’un ticari ve ekonomik gelişiminin artmasını da sağlayacak. Yine projenin en önemli taraflarından biri de bilgi artık cebimizde olacak. Çünkü Veri İstanbul mobil uygulamasını da devreye almayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.
KAYNAK : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

İmalat Sektörüne 50 Milyar TL Destek! Sigortalı Sayısını Koruyan İşletmelere Kişi Başı 3.500 TL Hibe

2025-12-20 13:30 - Ekonomi

Adana Kozan’da Hindiler Cadde Cadde Gezdirilerek Satılıyor

2025-12-18 11:12 - Ekonomi

CHP’li Yöneticilere Silahlı Saldırı!

2025-12-18 13:53 - Siyaset

Diyarbakır’ın Turizm Verileri 2025’te Rekor Kırdı

2025-12-20 10:42 - Diyarbakır

DEM Parti AK Parti'yi ziyaret etti

2025-12-20 14:34 - Siyaset

Siirt’te Fatih Bakırcı Mesleğini İlk Günkü Aşkla Sürdürüyor

2025-12-22 13:38 - Bölge

Diyarbakır dahil 6 ilde Dev Operasyon

2025-12-20 09:59 - Asayiş

Trafiğe kayıtlı araç sayısı 206 bini aştı

2025-12-17 10:48 - Ekonomi

Bülent Tezcan Hakkında Şok İddia! Gerçek Ortaya Çıktı

2025-12-19 15:24 - Siyaset

TTGA Yönetim Kurulu’nda Güneydoğu Anadolu’yu Diyarbakır Temsil Edecek

2025-12-22 11:33 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Sıcaklarda cep telefonunuzu uzun süre şarjda bırakmayın

08:26 - Bilim ve Teknoloji

TikTok hakkında soruşturma başlatıldı

10:40 - Bilim ve Teknoloji

Yapay zekanın görünmeyen su yükü

10:53 - Bilim ve Teknoloji

Oto ekspertiz firmasının zam isteyen robotu

10:07 - Bilim ve Teknoloji

FenTech 2026’da Denizli’nin gururu oldular

09:42 - Bilim ve Teknoloji

Günün Manşetleri

Sazlıkta Başlayan Yangın Ağaçlık Alana Sıçradı

17:19 - Diyarbakır

Diyarbakır'da 40 Dereceyi Aşan Sıcaklarda Çocukların Serinleme Adresi Süs Havuzu Oldu

14:38 - Diyarbakır

Diyarbakır Karpuzunda Bereketli Hasat Başladı

12:57 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Vatandaşlar Üst Geçit İçin Yetkililere Seslendi

12:51 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Trafik Işığındaki Anne Kuşun Yuva Mesaisi

12:44 - Diyarbakır