?>

Yaşlılıkta beslenme nasıl olmalıdır?

Yaşlılık kategorisinde yer alanlar, sağlıklarını muhafaza edebilmeleri için ne tüketmesi gerekiyor, ne tüketmemesi gerekiyor, ne kadar tüketmesi gerekiyor?

Sağlık - 3 yıl önce

Sağlık Bakanlığı resmî web sitesinde yapmış olduğu açıklamada yaşı 65 ve üzerinde olanların daha sağlıklı bir beslenme şartları için açıklamada bulundu.
Türkiye'de 65 yaş ve üzerinde milyonlarca kişinin yaşadığı, yaşlı nüfus oranının ve yaşlılarda çıkan hastalıkların görülme sıklığının giderek arttığının belirtildiği açıklamada, "Ülkemizde 65 yaş ve üzeri yaşlı nüfusun önemli bir bölümü, yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklanan hastalıkların etkisi altında yaşamaktadır. Bu yaş grubunda görülen şişmanlık, diyabet, kalp-damar hastalıkları, osteoporoz, felç, iskelet ve kas sistemi hastalıklarında bilinçsiz beslenme önemli bir risk faktörüdür." denildi.
Her yaşta olduğu bu yaş grubunda da yeterli ve dengeli beslenmenin, sağlığın korunması ve geliştirilmesinin önemli olduğu kaydedilen açıklamada şu önerilerde bulunuldu:
"Yeterli ve dengeli beslenme; dört besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır. Bu besinler; süt grubunda yer alan süt, peynir ve yoğurt; et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta ve kuru baklagiller; sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhanadır."
"Öğün sayısı artırılmalı, az ve sık yemek yenilmelidir. Sabah kahvaltısı mutlaka yapılmalıdır"
"Bu besinlerin önerilen tüketim miktarları kişiye özgü olarak değişmekte, bireyin yaşı, cinsiyeti ve fiziksel aktivite durumu bu oranları etkilemektedir. Öğün sayısı artırılmalı, az ve sık yemek yenilmelidir. Sabah kahvaltısı mutlaka yapılmalıdır. İdeal vücut ağırlığı korunmalı, besinler yoluyla alınan enerji ile harcanan enerji arasındaki denge sağlanmalıdır. Yağlı besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Kırmızı et yerine tavuk veya hindi eti tercih edilmelidir. Haftada en az 2-3 kez balık tüketilmelidir. Hayvansal kaynaklı yağ tüketimi azaltılmalı, bitkisel kaynaklı sıvı yağlar tercih edilmelidir. Az yağlı veya yağsız süt ve yoğurt tüketimine özen gösterilmelidir. Kan şekerini hemen yükselten şeker, şekerli ve hamurlu besinler yerine muhallebi ve sütlaç gibi sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Özel gün ve toplantılarda pasta, tatlı ve şekerleme tüketiminden olabildiğince kaçınılmalıdır."
"Kızartma ve kavurma yöntemleri yerine haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir"
"Her gün imkanlar dahilinde 5-7 porsiyon sebze ve meyve ile haftada 2-3 kez kuru baklagil yemeği tüketilmelidir. Kızartma ve kavurma yöntemleri yerine sağlık açısından daha uygun olan haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. İçinde et bulunan yemekleri pişirirken ilave yağ konulmamalıdır. Mümkün olduğunca yaşa uygun olarak fiziksel aktivite artırılmalıdır."
"Sigara, alkol, aşırı çay ve kahve tüketimi herkes için özellikle de yaşlı kişiler için sağlık sorunlarına davetiye çıkarmaktadır"
"65 yaş üzerindeki kişilerde yoğun olarak görülen, beyin kanamaları ve ölümlere yol açan yüksek tansiyondan korunmak için günlük tuz tüketimi kısıtlanmalıdır. Hazırlanmış yemeklere ilave tuz eklenilmemeli ve tuz içeriği yüksek geleneksel besinler olan turşu ve salamuralardan uzak durulmalıdır. 65 yaş üstü kişilerin sıvı kayıpları ile bu kayıpların yol açtığı sağlık sorunları diğer yaş grubundaki kişilere göre daha yüksektir. Bu nedenle yaşlı bireyler günlük sıvı tüketimini artırmalı ve günde 8-10 su bardağı sıvı tüketmelidirler. Sigara, alkol, aşırı çay ve kahve tüketimi herkes için özellikle de yaşlı kişiler için sağlık sorunlarına davetiye çıkarmaktadır. Ihlamur, taze sıkılmış meyve suyu, ayran ve çorba yaşlı bireyler için uygun içeceklerdir." (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır’da kırsal kalkınma için üreticiler desteklendi

2022-12-28 15:15 - Ekonomi

Samsun’da KYK öğrencileri yemekten zehirlendikleri iddiasıyla eylem yaptı (Videolu)

2023-01-03 07:16 - Eğitim

Yaşlılıkta beslenme nasıl olmalıdır?

2023-01-03 12:20 - Sağlık

“Surlarda Diriliş” mottosuyla başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor

2022-12-29 14:22 - Kültür Sanat

Bankalararası piyasada döviz kurlarında son durum

2022-12-30 08:55 - Ekonomi

DÜ’de 2022 yılının son resim sergisi gerçekleşti

2022-12-28 15:15 - Kültür Sanat

Meclis Başkanı Şentop'tan seçim tarihi açıklaması

2022-12-28 13:50 - Siyaset

Hasretle bekledikleri bebeklerini 14 yıl sonra kucaklarına aldılar

2022-12-29 11:20 - Sağlık

Linyit üretimi 7 milyon 462 bin ton olarak gerçekleşti

2022-12-29 10:48 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İhracatımız 2022'de 254,2 milyar dolar olarak gerçekleşti

2023-01-02 14:02 - Siyaset

İlgili Haberler

Mitral kapak yetersizliğine mandallama yöntemi ile tedavi

12:15 - Sağlık

Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın yeni kuralı

10:11 - Sağlık

Stres sadece ruhu değil, tüm vücudu hasta ediyor

10:00 - Sağlık

"İğneyle" tümör tedavisine uluslararası ilgi: Canlı canlı izlediler

10:01 - Sağlık

Aydın’ın dev sağlık kompleksi hizmete hazırlanıyor

10:06 - Sağlık

Günün Manşetleri

DTSO’nun Desteklediği Yeni Takım Otobüsü Amedspor’a Teslim Edildi

16:18 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi’nde Atçılık ve Hippoterapi Merkezi Açıldı

16:09 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kombiler gece ve gündüz nasıl ayarlanmalı?

13:28 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kar Ne Zaman Yağacak?

13:23 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Teknoloji Kullanımının Artışı Psikolojik Sorunları Tetikliyor

12:18 - Diyarbakır