?>

Yılmaz’dan seferberlik çağrısı

Güncel - 1 yıl önce

Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, 6 Şubat depremlerini unutturmayacaklarını belirterek, kentin geleceği için yerel yönetimlere seferberlik çağrısında bulunarak, depreme dirençli kentler inşa etmek için çalışmalara başladıklarını duyurdu.
Şehitkamil Belediyesi ve Şehitkamil Kent Konseyi tarafından düzenlenen "Gaziantep Depremselliği ve Deprem Dirençli Gaziantep" konferansında Prof. Dr. Naci Görür, Gaziantep’in deprem gerçeğini gözler önüne serdi. Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, 6 Şubat depremlerini unutturmayacaklarını belirterek, kentin geleceği için yerel yönetimlere seferberlik çağrısında bulunarak, depreme dirençli kentler inşa etmek için çalışmalara başladıklarını duyurdu.
Şehitkamil Belediyesi ve Şehitkamil Kent Konseyi tarafından 6 Şubat 2023’te meydana gelen deprem felaketlerinin yıldönümünde "Gaziantep Depremselliği ve Deprem Dirençli Gaziantep" etkinliğiyle depreme dikkat çekildi. Şehitkamil Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, Şehitkamil Kent Konseyi Başkanı İrfan Demirci, Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, CHP Şehitkamil İlçe Başkanı Hurşit Yıldırım, STK Temsilcileri, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı. Programda muhtemel bir deprem için çalışmalara hemen başlanılması gerektiğine vurgu yapıldı.

"Yaşananları unutmayacağız, unutturmayacağız"

Başkan Umut Yılmaz’ın açılış konuşmalarıyla başlayan programda 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden vatandaşlar saygıyla anıldı. Yılmaz, Türkiye’nin en önemli konularından birini olan deprem gerçeğini bilimin ışığında bundan sonra "ne yapabilirizi" konuşmak için bir araya geldiklerini söyledi. Yılmaz, "O depremi hep beraber yaşadık. O depremin altında sadece canlarımız kalmadı, hayallerimiz de kaldı. O acıları hep birlikte yaşadık. Yaşananları unutmayacağız, unutturmamaya da kararlıyız" dedi.

Seferberlik çağrısı

Depremin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen tüm "dersimizi aldık" söylemlerine karşı ortada somut hiçbir şeyin olmadığına dikkat çeken Yılmaz, kent yöneticilerine seferberlik çağrısında bulunarak, "Dersimizi aldık demekle maalesef ders alınmıyor. Aradan 2 yıl geçse de henüz bir arpa boyu kadar yol gidememişiz. Bu şehrin bir belediye başkanı olarak Gaziantep için seferberlik çağrısı ilan ediyorum. Gelin hep birlikte depreme dirençli kent inşa edelim. Yarınlarımızı, çocuklarımızı güvence altına alalım" şeklinde konuştu.

"6 Şubat’ı unutmayacağız"

Şehitkamil Kent Konseyi Başkanı İrfan Demirci de 6 Şubat’ın büyük bir acı ve yıkımın yıldönümü olduğuna ifade ederek, "Depremin ikinci yıldönümündeyiz. 6 Şubat büyük bir acının ve yıkımın yıldönümü. Uzun yüzyıllar boyunca 6 Şubat’ta yaşadıklarımızı unutmayacağız" ifadelerini kullandı.

"Bina yapmakla kenti depreme hazırlayamazsınız"

Prof. Dr. Naci Görür de depreme dirençli şehirler oluşturmak için alınması gereken önlemler olduğunu belirterek, "Bir kentin sadece binasını yapmakla o kenti depreme hazırlayamazsınız" dedi.
Görür, "Doğu Anadolu Fayı, bir levha sınırıdır. Arap levhası, Anadolu levhası ve Afrika levhası burada birbirine yakın. Bu durum depremlerin oluşumunu etkiler. Gaziantep, doğrudan levha sınırında yer almıyor ancak sınıra çok yakın" dedi.
"Binaları dönüştürmek yeterli değil"
Deprem tedbiri almak için sadece binaları dönüştürmenin yeterli olmayacağını ifade eden Görür, şunları kaydetti: "Deprem sonrası şehirde okul yok, kanalizasyon patlamış, içme suyu gitmiş. İş dünyası çökmüş, altyapı yok. Her şey birbirine karışmış. Evin sağlam olsa ne olur ki? Bu 11 il içinde evim yıkılmadı paşa gibi yaşıyorum diyebilir misin? Bu saydığımız bütün bileşenleri fonksiyonunu yerine getiriyor olmalı ki o kent yaşanır olsun. Gaziantep’te deprem aynı zamanda ekonomik felakettir. Gaziantep’in deprem sonrası yaralarını sarabilmesi, kolaylıkla ayağa kalkabilmesi için ekonomisinin iyi olması lazım."

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır’ın Nüfusu 2024 Yılında Artışa geçti

2025-02-06 13:20 - Diyarbakır

Galeria Sitesi 'Galeria Yaşam Merkezi' Olarak Yeniden İnşa Edilecek

2025-02-04 16:55 - Diyarbakır

ABD’ye ait 2 adet F-35 savaş uçağı Japonya’ya acil iniş yaptı

2025-02-05 11:32 - Dünya

Kanser tedavisinde en etkili yöntem: Bilimsel ve kanıta dayalı tedavi yöntemleri

2025-02-06 13:03 - Sağlık

Merkezefendi’de buz pateni coşkusu devam ediyor

2025-02-03 20:27 - Spor

Diyarbakır'da Sosyal Konut Hamlesi Başlıyor

2025-02-03 14:37 - Diyarbakır

Acarkent köyünün bataklık ve fay hattı üzerine kurulduğu iddiası

2025-02-08 09:28 - Güncel

Bismil Alibey Ortaokulu Öğrencilerinden Kaymakam Hasar’a Ziyaret

2025-02-06 12:15 - Diyarbakır

Ziraat Türkiye Kupası: Boluspor: 1 - Galatasaray: 1 (Maç devam ediyor)

2025-02-06 16:58 - Spor

Hantepe Köy Okulu Yenilendi

2025-02-05 11:01 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Türkiye'den KKTC kararı

13:25 - Güncel

TVHB Başkanı Eroğlu: tüm meslektaşlarımızı anıyoruz

10:57 - Güncel

Obruk tehdidi sürüyor

10:58 - Güncel

Çocuklar bu projeyle teravihe koşuyor

11:00 - Güncel

Eber Gölü’nden sevindirici haber geldi

11:00 - Güncel

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Kontrolden Çıkan Otomobil Takla Attı

21:57 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Şüpheli Cisim Paniği

16:09 - Diyarbakır

Bağlar’daki bina sağlam çıktı

15:55 - Diyarbakır

Diyarbakır'da 1 ayda 348 kişi yaralandı

15:48 - Diyarbakır

Diyarbakır Ulu camii çevresi dilencilerden temizlendi

15:00 - Diyarbakır