?>

Yunus Emre isminin yazımında bitişik mi ayrı mı tartışmasına nokta

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferdi Bozkurt, Yunus Emre sözcüğünün telaffuzuyla ilgili bir problem olduğunu ifade ederek, "Karakterin kendisini kast ediyorsak 'Yunus Emre'yi ayrı yazmak gerekiyor, ama mekân ve yer ismi olarak kullanılıyorsa bitişik yazmak daha uygundur" şeklinde konuştu.

Kültür Sanat - 3 yıl önce

Türk şair ve mutasavvıf Yunus Emre, 1240 (Hicri 638) yılında Eskişehir’in Mihalıççık ve Sivrihisar ilçeleri arasında bulunan, günümüzde Sarıköy olarak anılan bölgede doğmuştur. Eskişehir'de adı birçok kurum, mekan ve farklı alanlarda kullanılan Yunus Emre'nin ismi, bitişik ve ayrı ayrı yazılarak kullanılmaktadır. Doç. Dr. Bozkurt, konu hakkında yaptığı açıklamalarda, "Yunus" kelimesinden başlanması gerektiğini vurgulayarak, "u" sesinin "Yuunus" şeklinde uzatılması gerektiğini ifade etmiştir.
"Yunus" kelimesi Kur'an-ı Kerim'de geçen peygamber adlarından biridir. "Emre" kelimesi ise ilk kez Uygur Türkçesinde "Amrak" olarak görülmüş, daha sonra "Amrakh" şeklinde evrim geçirmiş ve "Emrah" ile "Emre" olarak kullanılmıştır. İkisi de aynı anlama gelir, yani sevgili, seven ve âşık anlamına gelir. Yunus Emre'nin hocası Tapduk Emre'de "Emre" kelimesini aşık anlamında mahlas olarak kullanmıştır.
Yunus Emre'nin yazımıyla ilgili olarak, öğretim üyesi Doç. Dr. Ferdi Bozkurt, "Yunus" ve "Emre" kelimelerinin birleşiminden oluşan bir unvan grubunu temsil ettiğini belirtmiştir. Bu unvan grubunun ayrı yazılması gerektiğini ifade eden Bozkurt, örnek olarak Ahmet Paşa ve Sinan Paşa gibi unvan gruplarının ayrı yazılması gerektiğini söylemiştir. Ancak, zaman içinde yer adlarının kalıplaşmasıyla "sözcükselleşme" oluştuğunu ve bunun dildeki değişim sürecinden kaynaklandığını belirtmiştir. Yunus Emre'nin isminin, zamanla kalıplaşmasıyla birlikte bitişik yazılması muhtemel bir durum olabilir.
Ayrıca, vatandaşların görüşlerine yer verilmiş; Cavidan Yılmaz, hecelendiğinde ayrı yazılması gerektiğini savunmuş, Ömer Kıvrak ise Yunus ve Emre'nin ayrı isimler olduğunu belirterek eğitimle uyumlu olarak ayrı yazılması gerektiğini ifade etmiştir.
Haftanın Öne Çıkanları

İhtisas üniversiteleri marka olmak için yarışıyor

2024-01-24 16:40 - Bilim ve Teknoloji

Bakan Kacır: En önemli hedeflerimizden biri uzay sanayini geliştirmek

2024-01-24 11:20 - Bilim ve Teknoloji

İşte Sosyal medyanın yan etkileri?

2024-01-23 17:11 - Bilim ve Teknoloji

FAA'dan Boeing 737 MAX 9 açıklaması

2024-01-25 09:36 - Bilim ve Teknoloji

Eşini öldürdü, "kafam güzeldi, hatırlamıyorum" dedi

2024-01-25 16:26 - Asayiş

Kapalı köy yolları açılıyor

2024-01-28 11:05 - Bölge

Adıyaman Kültür Merkezi proje kapsamına alındı

2024-01-26 10:38 - Kültür Sanat

İlköğretim ve ortaöğretim kurumları bursluluk sınavı başvuru ve uygulama kılavuzu yayımlandı

2024-01-26 13:23 - Eğitim

Diyarbakır'da 2 kişi tutuklandı.

2024-01-26 10:25 - Diyarbakır

Malatya'da yağan kar kartpostallık görüntüler oluşturdu

2024-01-27 13:20 - Bölge

İlgili Haberler

Merkezefendi’de halk oyunları kurs kayıtları başladı

10:28 - Kültür Sanat

Çömleğin kalbi Menemen, 45 ülkeyi buluşturacak

10:16 - Kültür Sanat

"Ankara’da deniz mi vardı?" sözü gerçek oldu: 66 milyon yıllık fosil bulundu

10:17 - Kültür Sanat

Tuzla 3’üncü Mercan Caz Günleri coşkusu Ezginin Günlüğü’yle sona erdi: "Tuzla’da sanat, yeşil ve eğlence var"

10:27 - Kültür Sanat

Kutnu kumaşının küçük parçaları geri dönüşümle hediyelik eşyaya dönüşüyor

10:02 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Yıkımın Ortasında Eğitimi Sürdürme Mücadelesi

20:56 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın enerji talepleri Bakan Bayraktar’a taşındı

17:21 - Diyarbakır

TEKNOFEST 2026’nın teknoloji finalleri Diyarbakır’da başladı

16:01 - Diyarbakır

Diyarbakır’da hafif ticari araç refüje çarpıp yan yattı: 1 yaralı

15:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’da kahve zarflarına Osmanlı dokunuşu

15:52 - Diyarbakır