?>

Yüzlercesi vardı, tek bir tane kaldı

Osmanlı Devleti’nin 1486-1583 yılları arasında tarihi belgelerinde yer alan Trabzon’un Araklı ilçesindeki Konakönü zeytinlerinin bugünlerde tek bir temsilcisi kaldı. Yaklaşık 200 yaşında olduğu belirtilen zeytin ağacından elde edilecek fidanlar ile Konakönü zeytinin tekrar eski günlerine dönmesi hedefleniyor.

Kültür Sanat - 2 yıl önce

Konakönü’nde Osmanlı Arşivleri’ne göre yer alan yüzlerce zeytin ağacı yapılaşma ve tarım alanları nedeniyle kesilirken, yöredeki zeytin varlığı adeta yok oldu.
Bu zeytinin izini süren Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarihçi-Yazar Mehmet Akif Bal ise Konakönü’nde kalan son zeytin ağacını tespit etti. Mehmet Akif Bal, Konakönü’nün eski Osmanlı arşiv belgelerinde tarihi zeytinlikleriyle ünlü bir yerleşim olduğunu söyledi. Bal, özellikle 1486-1583 yılları arasında Osmanlı Devleti tarafından tarih defterlerine kaydedilmiş olan bilgilerde Konakönü bölgesinin ciddi anlamda bir zeytinlik olduğu hatta tamamen zeytinliklerle kaplı yerleşimlerin olduğunu ifade ederek “Bu bölgede çıkartılan yağın, bölgeden alınan vergilerin ciddi kaynak olduğu belgelerde kendisini göstermektedir. Bölgede fındık ekiminin yapılması nedeniyle maalesef zeytinlikler birer birer sökülmüş bu bölgede neredeyse zeytin ağaçları tamamen silinmiş. Yaptığımız son araştırmalarda bölgede en azından bir adet dahi olsa zeytin fidanını bulmayı ümit ederek hareket ettik. Uzun süre konuyu araştırdık. Yerleşim içerisinde bir zeytin ağacını tespit edebildim. Bu ağacın 150-200 yıl arasında ömre sahip olabileceğini ifade ettiler. Biz de bu zeytin ağacının kadim zeytin üretiminin sağlandığı bir tür olduğunu düşünerek bu ağacın incelenmesi ve koruma altına alınmasıyla ilgili olarak işlemler için şuanda çalışmalarımızı yürütüyoruz" dedi.
"Bu eldeki son türün koruma altına alınması ve bunun üzerinden yeni fidanların üretilmesi en önemli beklentimiz" diyen .Bal "Konakönü zeytini adıyla bir coğrafi tescil alınmak suretiyle çoğaltılması, bölgenin tabii dokusuna uygun olmasından dolayı yeni dikimlerin yapılmasını çok anlamlı olacağını düşünüyorum. Artık günümüzde altın değerine yükselmiş olan zeytinciliğimizin, zeytinyağının bölgemizde tekrar üretilmeye başlamasını tarihin tekrar uyandırılması anlamında çok önemli etkilerinin olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
“Zeytin ağaçlarının o ihtişamlı günlerine dönmesini istiyoruz”
Konakönü Cami Müezzini Zekeriya Akyıldız ise, zeytin ağacının koruma altına alınmasını istediğini dile getirerek “Yaşlı cemaatimizden bu bölgede zeytin ağaçlarının çok olduğunu fakat maalesef bu ağacın kaldığını duyduk. Zeytin ağacı bu bölge için değerli. İnşallah koruma altına alınır. Zeytin ağacında araştırılma yapıldığını duydum. Zeytin ağaçlarının o ihtişamlı günlerine dönmesini istiyoruz. Geçmiş yıllarda yöre insanlarının kendi zeytin ağaçları olduğunu ve onları topladıklarını biliyoruz” şeklinde konuştu.
Mahalle sakinlerinden Hülya Sezgün de, Konakönü’nde zeytinliklerin yer aldığı bir alan olduğunu ve artık son bir ağacın kaldığını belirterek, “Önceden burada zeytinlik denilen bir yer vardı. Normalde ağaçlar vardı, zeytin topluyorduk. Burada bir tane ağacımız kaldı. Geçen hafta ziraat ile uğraşan bir tanıdığımız vardı o istedi. Bir dal kırıp verdim. Ağaçta geçen sene zeytin vardı ama bu sene az oldu” diye konuştu.
Haftanın Öne Çıkanları

Sosyal medyada doğru bilgiye ulaşmak zorlaştı

2024-01-22 10:15 - Bilim ve Teknoloji

İşte Sosyal medyanın yan etkileri?

2024-01-23 17:11 - Bilim ve Teknoloji

FAA'dan Boeing 737 MAX 9 açıklaması

2024-01-25 09:36 - Bilim ve Teknoloji

İhtisas üniversiteleri marka olmak için yarışıyor

2024-01-24 16:40 - Bilim ve Teknoloji

Teknolojik aletlerin kullanılması ders başarılarını çok etkiliyormuş

2024-01-21 11:35 - Bilim ve Teknoloji

Bakan Kacır: En önemli hedeflerimizden biri uzay sanayini geliştirmek

2024-01-24 11:20 - Bilim ve Teknoloji

Boran Et Diyarbakır’dan tüm Türkiye'ye kırmızı et satıyor

2024-01-23 00:46 - Ekonomi

GIDA ÜRÜNLERİ SATIN ALINACAKTIR

2024-01-22 03:00 - Resmi ilanlar

Şırnak için yoğun kar uyarısı!

2024-01-25 15:52 - Bölge

Diyarbakır’da ay'ı hiç böyle gördünüz mü?

2024-01-26 10:13 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Etin Ustasından Pişirme Tavsiyesi

11:55 - Kültür Sanat

Dünyaca ünlü DJ Mahmut Orhan köyünde konser verdi

10:57 - Kültür Sanat

Gün batımı ve manevi atmosfer 

15:45 - Kültür Sanat

Aşil ve Thetis’in yer aldığı Amisos Mozaiği Samsun Müzesinde sergileniyor

09:28 - Kültür Sanat

Annemin Müstakbel Kocası Çaycuma’da seyirciyle buluştu

10:54 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Diyarbakır'ın en sıcak ilçesi yakıyor

16:54 - Diyarbakır

Sur Kaymakamı Akbulut Sahaya İnip Futbol Oynadı

16:26 - Diyarbakır

Diyarbakır’da El Emeği Eserler Görücüye Çıktı

14:17 - Diyarbakır

Basın Dünyasının Önemli İsimleri Diyarbakır’da Buluştu

13:05 - Diyarbakır

Ergani'deki Kanlı Arazi Kavgasında Flaş Gelişme

12:46 - Diyarbakır