Diyarbakır'da, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Çocuk Göğüs Hastalıkları Yan Dal Uzmanı Dr. Özge Meral, kistik fibrozis hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

A W214148 02

Amedspor Futbol Seçmelerinde Rekor Katılım: 3500 Başvuru Amedspor Futbol Seçmelerinde Rekor Katılım: 3500 Başvuru

Dr. Meral, kistik fibrozisin genetik geçişli bir hastalık olduğunu ve dünya genelinde ve Türkiye'de oldukça sık karşılaşıldığını belirtti. "Bizim için en önemli nokta, hastalığa ne kadar erken tanı koyabilirsek, gelişecek olan akciğer hasarının önüne geçebiliyoruz" diyen Dr. Meral, erken teşhisin önemini vurguladı.

Dr. Meral, Sağlık Bakanlığı'nın 2015 yılından bu yana topuk tarama testi ile yeni doğan bebeklerde kistik fibrozis taraması yaptığını hatırlatarak, "Tarama sonucunda pozitif çıkan bebeklerin değerlendirme ve tanı koyma aşamalarında biz devreye giriyoruz" dedi. Kistik fibrozisin en sık akciğerleri etkilediğini, ancak mide-bağırsak sistemi ve diğer pek çok sistemi de etkileyebilen bir hastalık olduğunu belirtti.

Erken teşhisle hastalığın ilerlemesinin önüne geçilebileceğini ifade eden Dr. Meral, takipte olan hastaların uygun tetkiklerle izlenip, koruyucu önlemler alınarak ve enfeksiyon durumunda erken müdahale edilerek akciğer hasarının önlenebileceğini belirtti. Hastaların düzenli aralıklarla takip edilmesinin ve örneklemelerin uygun şekilde alınmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Dr. Meral, "Bu aşamada belirli aralıklarla görüntüleme yapıyoruz, hastaların balgam tahlillerini alıyoruz. Bu tahliller neticesinde enfeksiyonlar olabilir. Bu hasta grubunun en önemli sorunu dirençli enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlara erken dönemde tedaviye başladığımızda daha da direnç kazanmasının önüne geçebiliyoruz. Bu nedenle hastaların düzenli aralıklarla takip edilmesi ve örneklemelerin alınması önemlidir" dedi.

Dr. Meral, hastanede kistik fibrozis hastalarının takibi için özel bir oda ve birim oluşturduklarını da sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA