USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Diyarbakır sıcağını dindiren efsane

Diyarbakır'da serinletici etkisiyle ‘Güneydoğu’nun kolası’ olarak bilinen içecek, vatandaşlar kadar turistlerin de gözdesi oldu.

Diyarbakır sıcağını dindiren efsane

Diyarbakır’da yaz aylarının vazgeçilmez içeceği meyan kökü şerbeti, bu yıl da sıcaklarla mücadelede halkın en büyük yardımcısı oldu. “Güneydoğu’nun kolası” lakabıyla anılan bu doğal içecek, hem serinletici etkisi hem de sağlığa faydalarıyla dikkat çekiyor.

Özellikle sıcaklığın 40 derecelere ulaştığı Haziran ayından itibaren, Sur ve Bağlar ilçelerindeki sokak satıcılarının tezgâhlarında yerini alan meyan kökü şerbeti, geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor. Kilolarca meyan kökü, günlerce suda bekletilerek doğal fermente edilip süzülüyor ve buz gibi cam şişelerde sunuluyor.

Vatandaşlardan tam not

Meyan kökü şerbeti, çocukluğundan bu yana bu lezzeti bilen Diyarbakırlıların yaz akşamlarında vazgeçilmez tercihi. 65 yaşındaki Halil Karakuş, “Eskiden annem büyük bakraçlarda yapardı, mahallece içerdik. Şimdi de her yaz bu serinliği arıyoruz” diyerek nostaljik bir duyguyla içeceğe olan bağlılığını anlatıyor.

Turistlerin de İlgisini Çekiyor

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Diyarbakır Surları'nı gezmeye gelen yerli ve yabancı turistler de bu geleneksel içeceğe büyük ilgi gösteriyor. Sıcakta gezerken serinlemek isteyen birçok turist, ilk kez tattıkları bu içeceği “eşsiz ve güçlü aromalı” olarak tanımlıyor.