Diyarbakır’ın Lice ilçesi, 6 Eylül 1975 günü saat 12.20’de tarihinin en büyük felaketlerinden birine tanıklık etti. Merkez üssü Lice olan 6,6 büyüklüğündeki deprem, yalnızca 23 saniye sürmesine rağmen ilçeyi ve çevresini yerle bir etti.
Resmî rakamlara göre 2.385 kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi de yaralandı. Sarsıntı yalnızca Lice ile sınırlı kalmadı; Hani, Hazro, Kulp, Dicle, Silvan ve Ergani gibi ilçelerde de ciddi hasar meydana geldi.
Deprem sonrası yapılan tespitlere göre 8 binden fazla yapı tamamen yıkıldı, on binlerce bina ise orta ve hafif hasar aldı. Kerpiçten yapılan evler ise en ağır darbeyi alarak can kayıplarının artmasına neden oldu.
Yardım Çalışmalarında Gecikme Tepkilere Yol Açtı
Depremden hemen sonra yardım çalışmalarında yaşanan aksaklıklar, bölgedeki mağdurların tepkisine yol açtı. Ulaşım zorlukları nedeniyle ekipler bölgeye geç ulaşırken, arama kurtarma çalışmaları yetersiz kaldı. Lice’de günlerce süren acı bekleyiş, Türkiye’nin hafızasına kazındı.
Yeni Lice’nin Kuruluşu
Büyük yıkımın ardından Lice ilçesi yeniden inşa edilerek “Yeni Lice” adıyla kuruldu. Bugün hâlâ depremzedelerin anıları ve yaşanan acılar hafızalardaki tazeliğini koruyor.
