Domatesler Avrupa ve ABD Sofralarında

Elazığ’ın Alatarla köyünde 2 bin dönüm arazide yetiştirilen domatesler, 600 işçinin emeğiyle toplanıp kurutuluyor. Organik üretimle elde edilen 15 bin tonluk domates, başta ABD, Fransa ve İngiltere olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Elazığ’da Kurutulmuş Domates İhracatıyla Tarımda Büyük Atılım

Elazığ’ın Alatarla köyünde 2 bin dönüm tarım arazisine ekilen domatesler, 600’e yakın tarım işçisinin yoğun emeğiyle toplanıyor ve kurutularak dünya pazarlarına sunuluyor. Özellikle Avrupa ve Amerika pazarına gönderilen Elazığ domatesleri, hem bölge ekonomisine katkı sağlıyor hem de Türkiye’nin tarım ihracatında önemli bir yer tutuyor.

Tarla sahiplerinden Mehmet Sait Çetinkaya, domates üretiminin yıl boyunca sürdüğünü belirterek, “İlkbaharda 300 kişiyle başladık, hasat döneminde 600’e yakın kişiyle çalışıyoruz. Domatesler toplandıktan sonra kurutmalık olanlar makine veya bıçak yardımıyla ikiye bölünüp tuzlanıyor ve güneş altında doğal yollarla kurutuluyor. Bu yıl 15 bin ton yaş, 300 ton da kuru domates rekoltesi bekliyoruz” dedi.

Çetinkaya, iç pazarın yanı sıra Amerika, Fransa, İngiltere ve Hollanda başta olmak üzere çok sayıda ülkeye kuru domates gönderdiklerini ifade ederek, “Kuru domatesi 4 Euro’dan, yaş domatesi ise 9-10 TL arasında pazarlıyoruz” şeklinde konuştu.

Domatesler Organik ve İlaçsız Yetiştiriliyor

Tarlada çalışan işçilerden Selami Ağul ise bu işi yaklaşık 10 yıldır yaptığını belirterek, “7 aydır bu tarladayız. Domatesleri adeta bir çocuk gibi büyütüyoruz. İlaç kullanmadan tamamen doğal yöntemlerle üretim yapıyoruz. Eskiden elle domates kesiyorduk, şimdi teknoloji sayesinde traktörle kesim yapabiliyoruz” dedi.

Sabahın ilk ışıklarıyla başlayan mesailerini güneş batana kadar sürdürdüklerini aktaran Ağul, “Domatesleri kurutup hem yurtiçine hem de yurtdışına gönderiyoruz. Burada yapılan işin kalitesi Avrupa’dan talep görüyor” şeklinde konuştu.

10. Aya Kadar Sürecek Hasat

Elazığ’da kurutmalık domates üretimi Ekim ayının sonuna kadar devam edecek. Organik üretim süreci ve iş gücüne dayalı sistemle, bölgedeki tarım ekonomisi canlanırken, Elazığ domatesleri dünya sofralarında yerini almaya devam ediyor.