Bingöl’ün Ilıcalar bölgesinde arıcılar tarafından yüksek rakımlı yaylalarda üretilen kütük balının hasadı başladı. İlkbahar aylarında arıcılar, boş kütüklerin içerisine yalnızca arıları yerleştiriyor. Bu üretim yönteminde, arıların bal yapım sürecine herhangi bir katkı maddesi veya suni yöntem dahil edilmiyor.
Doğal haliyle hasat ediliyor
Sonbahar aylarına doğru kütüklerin içerisinde olgunlaşan bal, tamamen doğal haliyle hasat ediliyor. Geleneksel yöntem sayesinde doğallığını ve besin değerini koruyan kütük balı, piyasada büyük rağbet görüyor.
Arıcılardan Nihat Kanat, kütük balının hem lezzeti hem de şifa yönünden çok değerli olduğunu belirterek, “Doğal üretim yöntemiyle elde ettiğimiz bu balın kilosunu 3 bin 500 TL’den satışa sunuyoruz. Talep oldukça yüksek” dedi.
Doğal yapısı ve yüksek besin değeriyle öne çıkan kütük balı, bölge ekonomisine de önemli katkı sağlıyor.
