SOSAD Başkanı İsmail Timuçin, Made in EU düzenlemesinin Türkiye’yi de kapsamasının ihracat ve sanayi üretimi açısından önemli fırsatlar sunacağını söyledi.
Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa sanayisini güçlendirmek ve yeni istihdam alanları oluşturmak amacıyla hazırlanan Sanayi Hızlandırma Yasası taslağında Türkiye’yi ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yasa tasarısında yer alan Made in EU, AB Ürünü ifadesinin Avrupa Birliği menşei şartı kapsamında, Türkiye AB Gümrük Birliği çerçevesinde Türkiye’yi de kapsamasını sağlayan yasal zeminin teyit edildiğini açıkladı. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Sivas Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Derneği (SOSAD) Başkanı İsmail Timuçin, kararın Türk sanayisi açısından önemli bir kazanım olduğunu belirtti.
Timuçin yaptığı açıklamada, "Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan Sanayi Hızlandırma Yasası kapsamında "AB Ürünü" tanımının Türkiye’yi de kapsayacak şekilde yorumlanmasının özellikle ihracata dayalı çalışan sanayi için büyük önem taşıdığını ifade etti. Türkiye’nin Gümrük Birliği içindeki üretim gücü ve tedarik kabiliyeti dikkate alındığında bu gelişmenin başta otomotiv ve yan sanayi olmak üzere birçok sektörde rekabet gücünü artıracak." Dedi.
Timuçin ayrıca Anadolu’daki organize sanayi bölgelerinin bu gelişmeden önemli fırsatlar elde edebileceğini vurgulayarak, Sivas gibi üretim altyapısını sürekli geliştiren sanayi şehirlerinin Avrupa tedarik zincirlerine daha güçlü entegre olabileceğini ve bunun yeni yatırımlar ile istihdamın önünü açabileceğini ifade etti.
Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye’de üretilen birçok sanayi ürününün Avrupa pazarında AB ürünü kapsamında değerlendirilmesinin, tedarik zinciri ve ihracat açısından önemli avantajlar sağlayabileceği belirtiliyor.
KAYNAK : İHA
