?>

12 bin yıllık kaya resimleri su altında kaydedildi

Adıyaman Atatürk Barajı kıyısındaki ana kayada yer alan 12 bin yıl öncesine ait av sahnesini simgeleyen kaya resimleri su altında görüntülendi.

Kültür Sanat - 11 ay önce

Adıyaman Atatürk Barajı kıyısındaki ana kayada yer alan 12 bin yıl öncesine ait av sahnesini simgeleyen kaya resimleri su altında görüntülendi.

Sekiz yıl önce kuraklık nedeniyle Atatürk Barajı’nda su seviyesinin çekilmesiyle balıkçılar tarafından tesadüfen bulunan Epipaleotik Dönem’e ait su içerisindeki kaya resimleri kontrol edildi. Kurak geçen yaz mevsimi nedeniyle bu yıl da kaya resimlerinin açığa çıkmış olma ihtimaline karşı tekne ile Atatürk Barajı’nda kaya resimlerinin bulunduğu Kahta ilçesine bağlı Belören mevkiine giden yetkililer, kaya resimlerinin su seviyesinin yaklaşık 1 metre altında olduğunu gördü.
Müze müdürlüğü yetkilileri su altındaki kaya resimlerini görüntüledi

Su içerisine giren müze müdürlüğü yetkilileri su altındaki kaya resimlerini görüntüledi. Kaya resimlerinin neredeyse tamamının midye kabuklarıyla kaplandığı görüldü. Ön temizleme yapan ekipler, resimlerin sağlam olduğunu tespit etti. Önümüzdeki günlerde kaya resimlerinin tamamen temizlenip, bir kopyasının çıkartılarak Adıyaman Müzesi’nde sergilenmesi planlanıyor.
12 bin yıl kazıma tekniği ile yapılan resimler av sahnesini simgeliyor

En az 12 bin yıl öncesine ait kaya resimlerinin kazıma tekniği ile yapıldığı biliniyor. Stilize figürler ile ’av sahnesinin’ resmedildiği sahnede insan, dağ keçisi, at, kurt, tilki, leylek gibi çeşitli hayvan figürleri ve değişik şekiller yer alıyor. Resmedilen sahnenin uzunluğunun 8 metre, genişliğinin ise yaklaşık 70 santim olduğu öğrenildi.
"Buranın bir kopyasını da müzeye koymayı düşünüyoruz"

Kaya resimleriyle ilgili bilgi veren Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, "Yaklaşık 8 yıl önceki su seviyesinden daha yüksek bir seviyede. Ve burada zorlanarak kaya resimlerini tekrar inceleme fırsatı bulduk. Su altında yaptığımız incelemelerde ise üzerlerinde midye kabukları yerleşmiş vaziyette. Bu da görüntü almamızı zorlaştırdı. Ama daha sonra yapılacak çalışmalar neticesinde bu midyeler temizlenip net bir görüntüler alınıp buranın bir kopyasını da müzeye koymayı düşünüyoruz" dedi.
Müze Müdür Yardımcısı Mustafa Çelik ise, "Bugün Belören’de bulunan kaya resimlerini incelemek için geldik. Normal dönemde su seviyesi çok yüksek olduğu için kesinlikle ulaşmak imkansızdı. Şu mevsim an itibariyle suyun en düşük seviyede olduğu zamanlar. Biz de geldik bunun üzerine bir kontrol yaptık ama yine hala tam olarak açığa çıkmamıştı. Yaklaşık bir buçuk iki metre derinlikteydi hala" diye konuştu.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

39 Kilometreyi 14 saatte yüzerek Türkiye birincisi oldu

2025-10-21 13:21 - Spor

Diyarbakır’da Bir Okul Fabrika Gibi Çalışıyor

2025-10-19 11:59 - Diyarbakır

Diyarbakır'da kaç kişi yaşıyor

2025-10-19 13:31 - Diyarbakır

Taner Özbay’ın 2’inci kitabı “Belleğimin Fısıltıları” çıktı

2025-10-21 12:11 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Bağ Bozumu Başladı

2025-10-19 14:06 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi Genç Yeryüzü Doktorları’ndan Topluma Şifa Eli

2025-10-18 13:33 - Diyarbakır

Elbistan’da Kontrollü Yıkımda Skandal

2025-10-21 14:31 - Bölge

İsmet Demir'in Hayalini Gerçekleştiren İyilik Hikayesi

2025-10-22 10:16 - Diyarbakır

Ay Yola’nın ehramhayranlığı

2025-10-20 10:08 - Kültür Sanat

12 Bin Yıllık Veda Taşı: Tarihin İlk Musalla Taşı Çayönü’nde Ortaya Çıktı

2025-10-21 12:36 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Dicle’nin yöresel lezzetleri Ankara’da görücüye çıktı

12:35 - Kültür Sanat

Pursaklar’da Geleneksel Kültür Gezileri yolcuları uğurlandı

10:01 - Kültür Sanat

Kayseri Kültür Yolu Festivali 7’den 70’e herkese hitap edecek

12:47 - Kültür Sanat

Türkü Akbayram babasının görüntüleriyle duygulandı

13:01 - Kültür Sanat

Şanlıurfa’nın kültürel zenginlikleri Azerbaycan’da tanıtılıyor

13:05 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

İşte Diyarbakır’da çocukların yeni gözdesi

15:47 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 93 yıllık bir ömür, 51 yıllık antika tutkusu

14:58 - Diyarbakır

İstanbul’da Diyarbakır rüzgârı esecek

14:45 - Diyarbakır

Diyarbakır’da tandırın sesi azaldı

14:12 - Diyarbakır

Kulp’ta Bulunan Erkek Cesediyle İlgili Valilikten Açıklama

13:44 - Diyarbakır