?>

Diyarbakır’da Bağ Bozumu Başladı

Diyarbakır ve çevresinde bağ bozumu heyecanı başladı. Lice, Mardin, Ergani ve Elazığ’dan toplanan üzümlerle hazırlanan geleneksel lezzetler olan pestil ve cevizli sucuk (orcik), kış hazırlıklarının vazgeçilmezi olarak yeniden tezgahlarda yerini aldı.

Tarayıcınız video oynatmayı desteklemiyor...

Diyarbakır - 2 ay önce

Geleneksel Lezzetler Bağ Bozumuyla Yeniden Hayat Buldu

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bağ bozumu sezonunun başlamasıyla birlikte, yüzyıllardır süregelen geleneksel kış hazırlıkları da hız kazandı. Özellikle Diyarbakır’da, pestil ve orcik (cevizli sucuk) yapımı yeniden başladı. Tezgahlarda sergilenen bu yöresel ürünler, hem yerel halk hem de çevre illerden gelen ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor.
Diyarbakır'da 10 yılı aşkın süredir kuruyemiş sektöründe faaliyet gösteren esnaf Murat Aslan, bu lezzetlerin sadece tatlı değil, aynı zamanda bir kültür olduğunu vurguluyor. Aslan, pestil ve orcik yapımının emek isteyen, geleneksel bir süreç olduğunu dile getiriyor.

Pestil ve Orcik Nasıl Yapılıyor?

Pestil yapımında genellikle üzüm ve dut kullanılıyor. Ürünlerin şiresi (suyu), bez ya da tülbentle sıkılarak elde ediliyor. Şire kaynatıldıktan sonra içine ayran, un, nişasta ve şeker eklenerek yoğun kıvamlı bir bulamaç hazırlanıyor. Ardından ipe dizilen cevizler bu bulamaca batırılıyor ve güneş gören yerlerde kurutuluyor. Ortaya çıkan bu lezzete bölge halkı “cevizli sucuk”, “köme” veya “orcik” adını veriyor.

Üzümler Lice, Mardin ve Elazığ’dan Geliyor

Aslan, kullanılan üzümlerin büyük kısmının Lice, Mardin, Ergani ve Elazığ’dan temin edildiğini belirtiyor. Bu yıl bazı doğa olaylarının ürün verimini olumsuz etkilediğini ifade eden Aslan, “Üzümler bu yıl sıcaktan dolayı kısmen zarar gördü. Ancak bağ bozumu sonrası ürünler yeniden tezgahlarda yerini aldı. Yeni sezon orcik ve pestiller, şu anda en çok satılan ürünler arasında” dedi.

Kış Aylarının Enerji Deposu

Pestil ve orcik, sadece geleneksel bir tat değil; aynı zamanda kış aylarında enerji ihtiyacını karşılayan besin değeri yüksek ürünler arasında yer alıyor. Diyarbakır’da geleneksel yöntemlerle hazırlanan bu tatlar, hem sofraları süslüyor hem de bölge ekonomisine katkı sağlıyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Irak’ta milletvekili adayı suikastta hayatını kaybetti

2025-10-16 16:57 - Dünya

CHP Camiası Yasta: Cemal Özdemir’e Son Veda Yarın Gerçekleşecek

2025-10-15 13:42 - Siyaset

Nevşin Mengü'den Kılıçdaroğlu'na olay sözler! "Düşmanları" partinin içine çektim...

2025-10-17 14:09 - Siyaset

CHP'li başkandan acı haber! Hayatını kaybetti

2025-10-18 13:02 - Siyaset

Gazeteci Hüseyin Aykol beyin kanaması geçirdi

2025-10-17 14:04 - Sağlık

Yeniden Refah Partisi'nde "İstifa depremi"! O ildeki 5 ilçe başkanı birden bıraktı

2025-10-15 13:39 - Siyaset

Yılmaz Özdil'den Özgür Özel'e şok sözler! Ateş püskürdü

2025-10-17 13:59 - Güncel

İstanbul'da Saldırıya Uğrayan Gazeteci Hayatını Kaybetti

2025-10-14 14:10 - Güncel

Rize'de tır ile otomobil çarpıştı! 3 kişi hayatını kaybetti

2025-10-13 13:47 - Asayiş

Veysel Eroğlu’na Yeni Görev

2025-10-18 12:59 - Siyaset

İlgili Haberler

Diyarbakır’da 15 Yaş Altı Sosyal Medya Kullanımı İçin Yeni Düzenleme Geliyor

16:36 - Diyarbakır

Osman Özköylü’nün Skandal Sözlerine Tepki Yağıyor

15:32 - Diyarbakır

Diyarbakır dahil 81 ilde elektrikte yeni dönem

15:24 - Diyarbakır

Dicle Nehri'nde Su Seviyesi Tarihi Dip Noktaya İndi

14:34 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 112 Acil Sağlık Çalışanlarına Anlamlı Ziyaret

14:10 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da 15 Yaş Altı Sosyal Medya Kullanımı İçin Yeni Düzenleme Geliyor

16:36 - Diyarbakır

Osman Özköylü’nün Skandal Sözlerine Tepki Yağıyor

15:32 - Diyarbakır

Diyarbakır dahil 81 ilde elektrikte yeni dönem

15:24 - Diyarbakır

Dicle Nehri'nde Su Seviyesi Tarihi Dip Noktaya İndi

14:34 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 112 Acil Sağlık Çalışanlarına Anlamlı Ziyaret

14:10 - Diyarbakır