?>

5. Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri final yaptı

Kültür Sanat - 7 ay önce

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenen Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günlerinde 7 farklı kategoride ödüller sahibini buldu.
Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenen Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri, binlerce edebiyatseverin katılımıyla dolu dolu geçen 9 günün ardından görkemli bir final programıyla sona erdi. 19 Nisan’da başlayan ve şehri adeta kültür ve sanatla buluşturan etkinlikler dizisi, Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde düzenlenen kapanış programı ile taçlandırıldı. Sunuculuğunu Okan Bayülgen’in üstlendiği geceye Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel’in yanı sıra Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Vali Mükerrem Ünlüer, AK Parti Kültür ve Sanat Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, şehir protokolü, çok sayıda şair, yazar, fikir insanı ve yüzlerce kültür sanat tutkunu katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, kentin edebiyat dünyasındaki köklü yerini anlatan kısa bir film gösterimi yapıldı. Bayülgen’in sunumu ve seslendirdiği şiirler de geceye renk kattı.
"Genç kalemlere ilham vermeye çalıştık"
Kapanış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, programı yalnızca bir kapanış değil, yeni başlangıçların habercisi olarak gördüklerini belirtti. Başkan Görgel, "Bir haftayı aşkın süredir süren edebiyat yürüyüşümüzde genç kalemlere ilham vermeye çalıştık. Panel, konferans ve söyleşilerimizde bu toprakların kadim sesi yankılandı. Kahramanmaraş, bir kez daha edebiyatın dönüştürücü gücünü ortaya koydu. UNESCO Şehirler Ağı’na Türkiye’den gönderdiğimiz dosyamızla, Kahramanmaraş’ın ‘ilk tescilli edebiyat şehri’ olma yolunda önemli bir adım attık. Bu gurur, şiir defterini cebinde taşıyan her bir Kahramanmaraşlının hakkıdır" ifadelerini kullandı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman da konuşmasında Kahramanmaraş’ın edebiyat dünyasındaki özel yerine vurgu yaptı. Yayman, "Kahramanmaraş, Necip Fazıl Kısakürek’ten Cahit Zarifoğlu’na, Erdem Bayazıt’tan Abdurrahim Karakoç’a uzanan zengin bir kültürel mirasa sahip. Kültür ve sanat alanında böylesine sürdürülebilir bir organizasyonun başka bir örneği yok. 6 Şubat depremlerinin yaralarını edebiyatla, şiirle sarıyoruz. Kalem, sadece yazmak için değil, yaraları sarmak için de vardır. Bunu Kahramanmaraş’ta bir kez daha görüyoruz" dedi.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı ise, Kahramanmaraş’ın Anadolu’nun edebiyat ve şiir başkenti olduğunu vurguladı. Yazgı, "Bu topraklar, Yedi Güzel Adam’ın yetiştiği, çocukların ruhunu özgürlük ve irfan aşkıyla yoğuran manevi bir kale olmuştur. Şairlerimizin ve yazarlarımızın buradan aldıkları ilhamla sadece kendi çağlarını değil, gelecek nesilleri de aydınlattıklarını görmekten onur duyuyoruz"şeklinde konuştu.
Protokol konuşmalarının ardından, Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri kapsamında düzenlenen Edebiyat Ödülleri sahiplerini buldu. "Şiir" kategorisinde Filistinli şair ve yazar Prof. Dr. İbrahim Nasrallah, "Öykü" kategorisinde Mukadder Gemici, "Roman" kategorisinde Sadık Yalsızuçanlar, "Çocuk Edebiyatı" kategorisinde Özkan Öze, "Araştırma - İnceleme Yazısı" kategorisinde Alev Erkilet ve "Yaşam Boyu Başarı" kategorisinde Sinan Genim ödüle layık görülürken "Jüri Özel Ödülü" Ali Avgın’a verildi.
Gecenin finalinde ise sahneye Türk müziğinin özgün ve sevilen gruplarından İncesaz çıktı. Geleneksel Türk müziği ile modern tınıları ustaca harmanlayan grup, kendine özgü tarzlarıyla izleyicilere unutulmaz bir müzikal şölen yaşattı.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Dicle Üniversitesi’nden dünya çapında başarı

2025-04-23 00:00 - Diyarbakır

Deprem Gelmeden Önce Alınması Gereken Önlemler

2025-04-24 00:16 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi’nden “Bir Dikili Ağacın Olsun” Etkinliğiyle Doğaya Nefes

2025-04-26 00:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Yaz Sıcağı Erken Geldi: Parklar Doldu, Çocuklar Havuzlara Koştu

2025-04-25 00:00 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Çocuklardan Ücretsiz ve Halka Açık Yüzme Havuzu Talebi

2025-04-25 00:11 - Diyarbakır

Aynı ot, farklı fiyat: Diyarbakır’da 300 TL, Batman’da 10 bin TL

2025-04-23 00:07 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın kültürel hazinesi bu kitapta yaşatılıyor

2025-04-22 00:00 - Diyarbakır

Dizilerde rol alıyorlar, doğum günleri kutlanıyor: İşte Mardin’in efsane atları

2025-04-23 00:13 - Bölge

Samsun’da Heyelan: 1 kişi kurtarıldı, 2 kişi göçük altında

2025-04-28 00:12 - Güncel

Sıcak Havada Klima Kullanımı: Faydaları ve Sağlığa Olası Zararları

2025-04-25 00:05 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Papa’dan sonra İznik’e turizim müjdesi

10:58 - Kültür Sanat

Batman’da Gömek Yaylası’nda yeraltında cami bulundu

09:12 - Kültür Sanat

Milas Yörük-Türkmen Kültür Derneği’nde yeni dönem çalışmaları başladı

09:12 - Kültür Sanat

Muğla’da gençler sanat atölyelerinde yeteneklerini keşfediyor

09:57 - Kültür Sanat

Çameli Belediyesi, Türkiye’yi İtalya’da düzenlenen Cittaslow etkinliğinde temsil etti

11:13 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

İDEV’den Eğitimde Alarm: “Öğretimi Veriyoruz, Eğitimi Veremiyoruz”

17:31 - Diyarbakır

Diyarbakır Trafiğinde Fermuar Sistemi Eğitimi

17:08 - Diyarbakır

Diyarbakır Sur’da Hafta Sonu Turist Akını: Tarihi İlçede Yoğunluk Esnafın Yüzünü Güldürdü

16:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın Tarihi Marangozcular Çarşısı Turizmle Yeniden Canlanıyor

12:19 - Diyarbakır

Serçe Anne, Duvar Altında Yavrularını Ekmek Kırıntılarıyla Besliyor

12:11 - Diyarbakır