?>

5. Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri final yaptı

Kültür Sanat - 1 yıl önce

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenen Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günlerinde 7 farklı kategoride ödüller sahibini buldu.
Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenen Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri, binlerce edebiyatseverin katılımıyla dolu dolu geçen 9 günün ardından görkemli bir final programıyla sona erdi. 19 Nisan’da başlayan ve şehri adeta kültür ve sanatla buluşturan etkinlikler dizisi, Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde düzenlenen kapanış programı ile taçlandırıldı. Sunuculuğunu Okan Bayülgen’in üstlendiği geceye Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel’in yanı sıra Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Vali Mükerrem Ünlüer, AK Parti Kültür ve Sanat Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, şehir protokolü, çok sayıda şair, yazar, fikir insanı ve yüzlerce kültür sanat tutkunu katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, kentin edebiyat dünyasındaki köklü yerini anlatan kısa bir film gösterimi yapıldı. Bayülgen’in sunumu ve seslendirdiği şiirler de geceye renk kattı.
"Genç kalemlere ilham vermeye çalıştık"
Kapanış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, programı yalnızca bir kapanış değil, yeni başlangıçların habercisi olarak gördüklerini belirtti. Başkan Görgel, "Bir haftayı aşkın süredir süren edebiyat yürüyüşümüzde genç kalemlere ilham vermeye çalıştık. Panel, konferans ve söyleşilerimizde bu toprakların kadim sesi yankılandı. Kahramanmaraş, bir kez daha edebiyatın dönüştürücü gücünü ortaya koydu. UNESCO Şehirler Ağı’na Türkiye’den gönderdiğimiz dosyamızla, Kahramanmaraş’ın ‘ilk tescilli edebiyat şehri’ olma yolunda önemli bir adım attık. Bu gurur, şiir defterini cebinde taşıyan her bir Kahramanmaraşlının hakkıdır" ifadelerini kullandı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman da konuşmasında Kahramanmaraş’ın edebiyat dünyasındaki özel yerine vurgu yaptı. Yayman, "Kahramanmaraş, Necip Fazıl Kısakürek’ten Cahit Zarifoğlu’na, Erdem Bayazıt’tan Abdurrahim Karakoç’a uzanan zengin bir kültürel mirasa sahip. Kültür ve sanat alanında böylesine sürdürülebilir bir organizasyonun başka bir örneği yok. 6 Şubat depremlerinin yaralarını edebiyatla, şiirle sarıyoruz. Kalem, sadece yazmak için değil, yaraları sarmak için de vardır. Bunu Kahramanmaraş’ta bir kez daha görüyoruz" dedi.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı ise, Kahramanmaraş’ın Anadolu’nun edebiyat ve şiir başkenti olduğunu vurguladı. Yazgı, "Bu topraklar, Yedi Güzel Adam’ın yetiştiği, çocukların ruhunu özgürlük ve irfan aşkıyla yoğuran manevi bir kale olmuştur. Şairlerimizin ve yazarlarımızın buradan aldıkları ilhamla sadece kendi çağlarını değil, gelecek nesilleri de aydınlattıklarını görmekten onur duyuyoruz"şeklinde konuştu.
Protokol konuşmalarının ardından, Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri kapsamında düzenlenen Edebiyat Ödülleri sahiplerini buldu. "Şiir" kategorisinde Filistinli şair ve yazar Prof. Dr. İbrahim Nasrallah, "Öykü" kategorisinde Mukadder Gemici, "Roman" kategorisinde Sadık Yalsızuçanlar, "Çocuk Edebiyatı" kategorisinde Özkan Öze, "Araştırma - İnceleme Yazısı" kategorisinde Alev Erkilet ve "Yaşam Boyu Başarı" kategorisinde Sinan Genim ödüle layık görülürken "Jüri Özel Ödülü" Ali Avgın’a verildi.
Gecenin finalinde ise sahneye Türk müziğinin özgün ve sevilen gruplarından İncesaz çıktı. Geleneksel Türk müziği ile modern tınıları ustaca harmanlayan grup, kendine özgü tarzlarıyla izleyicilere unutulmaz bir müzikal şölen yaşattı.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır’da Tersine Göç Sağlayan Firma, 10 Ülkeye İhracat Yapıyor

2025-04-27 11:24 - Diyarbakır

Diyarbakır Sıcağında Serinlik Arayan Çocukların Adresi yine Anzele oldu

2025-04-22 13:02 - Diyarbakır

Dicle Şehit Bilal Dicle Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde aynı günde 3 anlamlı etkinlik

2025-04-26 10:32 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 23 Nisan Coşkusu: Öğretmen Metin Tosun’un Halay Gösterisi Göz Doldurdu

2025-04-24 11:16 - Diyarbakır

Trump'ın Suudi Arabistan'a 100 milyar dolarlık silah satışı teklifinde bulunacağı iddiası

2025-04-25 14:22 - Dünya

Yapay zekâ ile ödev yapmak çocuklara ne kazandırıyor, ne kaybettiriyor?

2025-04-25 12:32 - Eğitim

Diyarbakır'da takla atan araçta sıkışan şahıs, zorlukla kurtarıldı

2025-04-27 13:37 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın da içinde bulunduğu 68 ilde operasyon

2025-04-28 10:17 - Diyarbakır

Yazar Bulut: Ekonomik direniş, Gazze için farz bir görevdir

2025-04-26 16:39 - Güncel

Doğuştan kalp hastası Yusuf fenalaştığı okulunda hayatını kaybetti

2025-04-23 14:43 - Asayiş

İlgili Haberler

Zilan Tepesi’nde Gün Doğumuna Yoğun İlgi

09:25 - Kültür Sanat

Bitlis Kalesi’nde kazılar büyük ölçüde tamamlandı

09:04 - Kültür Sanat

Bir zamanlar konak ve mutfakların vazgeçilmezleriydi

10:03 - Kültür Sanat

Elazığ Kent Müzesi'ndeki Eğitim Tarihi Bölümü Geçmişi Günümüze Taşıyor

12:55 - Kültür Sanat

Bafra’da Sefo konseri

09:25 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Sur’da Seyyar Satıcılara Son Çağrı

16:26 - Diyarbakır

Bir dönemin mahalle kültürü sessizce kayboluyor

15:24 - Diyarbakır

Diyarbakır, Türkiye'de Bir İlke Daha İmza Attı

15:13 - Diyarbakır

45 Derece Sıcağa Rağmen Çekiçler Susmuyor

14:31 - Diyarbakır

SGK'dan Prim Borçlularına Nefes Aldıracak Düzenleme

13:19 - Diyarbakır