?>

AB tescilli Suruç narında hasat dönemi başladı

Ekonomi - 1 ay önce

Avrupa Birliği (AB) tarafından coğrafi işaret tescilli Suruç narında hasat dönemi başladı. Ağaçlardan toplanan narların mayhoş olarak tabir edilen ekşi olanları Avrupa ülkelerine tatlı olanları ise Arap ülkelerine gönderiliyor.
Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde bu yıl kurak geçen sezona rağmen nar üreticileri, bereketli bir hasat yapmanın sevincini yaşıyor. Bahçelerden toplanan narlardan tadı güzel olanlar başta Avrupa ve Arap ülkeleri olmak üzere yurt dışına ihraç edilirken bazıları ise yurt içindeki tüketicilere ulaştırılıyor. Tadı ekşi olanlar ise nar ekşisine dönüştürülüyor. Küçük atölyelerde ya da evlerdeki geleneksel metotlarla hazırlanan nar ekşisi de yurt dışı ve yurt içinde pazarlanıyor.

Halk tarafından çok tercih ediliyor

Gıda Yüksek Mühendisi Mustafa Erdal, Suruç narının sadece taze meyve olarak değil, sanayiye kazandırılması gerektiğini vurgulayarak, "Suruç narının kendine has tadı, mayhoş özelliği, ekşiliği, antioksidan ve fenolik maddenin varlığından dolayı gerek kolesterol, gerek şeker hastaları üzerinde olumlu etkileri bulunduğundan halkımız tarafından çokça tercih edilmektedir. Bunun sadece taze tüketim olarak değil de konsantre ederek de yıl boyunca ulaşılabilir bir ürün olmasını istiyoruz. Belli başlı küçük işletmeler veya aileler tarafından narlar hasat edildikten sonra yıkanıp tane haline getiriliyor. Daha sonra küçük makinelerle presleniyor. Bekletilip süzüldükten sonra sonra elde edilen aroma nar ekşisi haline getiriliyor" dedi.
Mayhoş olanları Avrupa’ya, tatlı olanları Arap ülkelere
Ziraat Mühendisi Mehmet Bilgin, Suruç narının bölgenin iklim ve toprak yapısına uyumlu bir ürün olduğunu belirterek Türkiye’nin nar üretimindeki konumuna dikkat çekti. Yetiştirilen narların yüzde 20’sinin yurt dışına ihraç edildiğini söyleyen Bilgin, "Türkiye nar üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini ihraç ediyor. Ülkemizde yaklaşık 650 bin ton nar üretimi gerçekleşmektedir. Bunlardan en fazla üretim yapan illerden biri Antalya’dır. Daha sonra ise Şanlıurfa gelmektedir. Şanlıurfa’da her yıl ortalama 10 bin ton nar elde edilmektedir ve biz bunları dışarıya ihraç ediyoruz. Özellikle mayhoş olanları Almanya gibi AB ülkelerine, tatlı narları da Arabistan ve Irak gibi ülkelere ihraç ediyoruz. Bu yıl sezon kurak geçti, Suruç narı dayanıklı yapısı sebebiyle olumsuzlukları ortadan kaldırdı" ifadelerini kullandı.
Bilgin, "Suruç narı 2021 yılında Türkiye Türk Patent Enstitüsü tarafından 2023 yılında ise AB tarafından coğrafi işaret almıştı. Suruç narı, Şanlıurfa’nın AB tarafından tek tescilli ürünü olarak kayıtlara geçmiştir. Bu noktada ekonomik değere katkı sağlamak açısından çiftçilere yönelik hibelerin arttırılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.
Suruç narının iri taneli, ince kabuklu ve ekşi, tatlı dengesiyle diğer nar çeşitlerinden ayrıldığını ifade eden Bilgin, ürünün hem sofralık hem de sanayi tipi üretimde tercih edildiğini belirtti.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Umrede şaşkına uğratan görüntü: Her gören telefona sarıldı

2025-10-20 12:55 - Dünya

Irak’ta milletvekili adayı suikastta hayatını kaybetti

2025-10-16 16:57 - Dünya

Umreye gidecek olan vatandaşlara yönelik hazırlık semineri düzenlendi

2025-10-20 10:13 - Güncel

Nevşin Mengü'den Kılıçdaroğlu'na olay sözler! "Düşmanları" partinin içine çektim...

2025-10-17 14:09 - Siyaset

CHP'li başkandan acı haber! Hayatını kaybetti

2025-10-18 13:02 - Siyaset

Gazeteci Hüseyin Aykol beyin kanaması geçirdi

2025-10-17 14:04 - Sağlık

Yılmaz Özdil'den Özgür Özel'e şok sözler! Ateş püskürdü

2025-10-17 13:59 - Güncel

Eski tip ehliyet sahipleri dikkat! Geri sayım başladı!

2025-10-19 15:14 - Güncel

Veysel Eroğlu’na Yeni Görev

2025-10-18 12:59 - Siyaset

Ankara'da 3,5 büyüklüğünde deprem

2025-10-21 14:41 - Bölge

İlgili Haberler

Yapay Zekâ Talebi RAM Piyasasını Vurdu

11:04 - Ekonomi

2026 Asgari Ücret Tespit Komisyonu İlk Toplantısını 12 Aralık’ta Yapacak

09:56 - Ekonomi

Kadınlar üretiyor, belediye istihdam ediyor: 11 ilçeye 11 kreş yolda

09:32 - Ekonomi

Emekliler İçin Bayram İkramiyesi Kalkacak Mı?

16:00 - Ekonomi

Adıyaman’da yer fıstığı hamlesi

13:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İDEV’den Eğitimde Alarm: “Öğretimi Veriyoruz, Eğitimi Veremiyoruz”

17:31 - Diyarbakır

Diyarbakır Trafiğinde Fermuar Sistemi Eğitimi

17:08 - Diyarbakır

Diyarbakır Sur’da Hafta Sonu Turist Akını: Tarihi İlçede Yoğunluk Esnafın Yüzünü Güldürdü

16:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın Tarihi Marangozcular Çarşısı Turizmle Yeniden Canlanıyor

12:19 - Diyarbakır

Serçe Anne, Duvar Altında Yavrularını Ekmek Kırıntılarıyla Besliyor

12:11 - Diyarbakır