Kurban Bayramı’nın arefe gününde Türkiye genelinde olduğu gibi Ağrı’da da kurbanlık pazarlarında yoğunluk yaşanıyor. Ancak Ağrı Hayvan Borsası’nda bu yılki hareketlilik, fiyatlardaki hızlı gerileme ve satış zorluklarıyla gölgelenmiş durumda.
Bayrama saatler kala pazarda alıcı bekleyen besiciler, uzun süredir emek verdikleri hayvanları değerinin altında satmak zorunda kaldıklarını ifade ediyor. Artan yem ve bakım maliyetlerine rağmen talebin düşük olması, fiyatların kısa sürede ciddi şekilde aşağı yönlü hareket etmesine neden oldu.
“Hayvanlar elimizde kaldı”
Pazara getirdiği çok sayıda büyükbaş hayvandan yalnızca birini satabildiğini belirten besicilerden biri, önceki haftalarda 290-300 bin TL bandında alıcı bulan hayvanların bugün 240-250 bin TL seviyelerine kadar gerilediğini söyledi. Satışların durma noktasına geldiğini ifade eden üretici, “Aylarca, hatta yıllarca emek veriyoruz ama karşılığını alamıyoruz. Şu an zararına satış yapıyoruz” diyerek durumu özetledi.
Fiyatı düşürmeyen de var
Bazı besiciler ise fiyat düşüşüne rağmen geri adım atmak istemiyor. Yaklaşık 900 kilogramlık kurbanlığı için 400 bin TL talep eden bir üretici, 340 bin TL’lik teklifleri kabul etmediğini belirterek hayvanını satmazsa geri götürüp beslemeye devam edeceğini ifade etti.
50 bin TL’ye varan indirimler
Pazardaki diğer üreticiler ise fiyatların kısa sürede ciddi oranda düştüğüne dikkat çekiyor. Daha önce 210 bin TL seviyelerinde satışa sunulan bazı kurbanlıkların 165 bin TL bandına kadar gerilediği belirtiliyor. Bu durum, üreticiler arasında “50 bin TL’yi bulan fiyat kayıpları” olarak değerlendiriliyor.
“Alım gücü düştü, satış zorlaştı”
Besiciler, fiyat düşüşünün en büyük nedeninin vatandaşın alım gücündeki daralma olduğunu ifade ediyor. Yüksek maliyetler nedeniyle fiyatların yükseldiğini ancak talep azlığı nedeniyle yeniden aşağı çekilmek zorunda kaldığını belirten üreticiler, piyasadaki dengesizliğin hem satıcıyı hem alıcıyı zorladığını dile getiriyor.
Bayramın son saatlerine girilirken Ağrı Hayvan Borsası’nda hem sıkı pazarlıklar hem de belirsizlik devam ediyor. Besiciler, emeklerinin karşılığını alabilmek için alıcı beklemeyi sürdürüyor.