?>

Almanya, Polonya'ya 2 Patriot füze savunma sistemi konuşlandırdı

 Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius Ukrayna'ya askeri ve insani yardımın gönderildiği Polonya'daki Jasionka Havaalanına konuşlandırılan 2 Patriot füze savunma sisteminin pazartesi günü tam faaliyete geçeceğini açıkladı.

Dünya - 1 yıl önce

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Polonya'ya geldi. Bakan Pistorius, ülkenin güneydoğusundaki Rzeszow kentinde bulunan Jasionka Askeri Havaalanında Polonyalı mevkidaşı Wladyslaw Kosiniak-Kamysz ile görüştü. İkili, görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Bakan Pistorius, Ukrayna'ya askeri ve insani yardımın gönderildiği merkezi korumak üzere havalimanına konuşlandırılan 2 Patriot hava savunma sisteminin pazartesi gününden itibaren faaliyete geçeceğini ifade etti. Pistorius, şimdiye kadar havaalanında güvenliği ABD'nin sağladığını, önümüzdeki hafta 6 ay süreyle görevi Almanya'nın devralacağını belirtti. İki Alman Patriot birliğinin bölgedeki hava sahasını korumak için 6 ay boyunca Polonya-Ukrayna sınırına yakın noktada kalacağını söyleyen Pistorius, donanım ve personel sınırlaması nedeniyle Patriotların Polonya'da kalıcı olmalarının mümkün olmadığını vurguladı. Pistorius ayrıca, Almanya'nın yaz aylarında hava polisliğine yardımcı olmak amacıyla Polonya'ya Eurofighter jetleri göndereceğini vurguladı.
"Polonya daha güvenli"Polonya Savunma Bakanı Wladyslaw Kosiniak-Kamysz ise yaptığı konuşmada, "Jasionka, insani ve askeri yardım için ana yardım merkezidir, Ukrayna'ya yapılan yardımın yüzde 90'ından fazlası Jasionka'dan geçer. Bu 2 Patriot bataryası büyük bir şey, Polonya'nın ve hava sahamızın güvenliğini sağlıyor" dedi. Kosiniak-Kamysz, "Polonya daha güvenli, Avrupa daha güvenli, NATO etkili bir ittifak" ifadelerini kullandı.Ukrayna'ya yardımda ana lojistik merkezi konumundaPatriot füze savunma sisteminin konuşlandırıldığı Jasionka Havaalanı, savaşın sürdüğü Ukrayna'ya silah ve mühimmat tedariki ile insani yardımların gönderilmesinde ana lojistik merkez görevini görüyor. Almanya, 16 Kasım 2022'de Ukrayna'nın ateşlediği füzenin Polonya'nın Przewodowo köyünde 2 kişinin ölümüne yol açmasının ardından Ocak 2023'te Polonya'ya Patriot yerleştirmeye başlamıştı. Almanya, Ocak-Kasım 2023 arasında Polonya'ya 3 Patriot birimiyle birlikte 300 asker konuşlandırmıştı.
Norveç de Aralık ayında Polonya'ya F-35 savaş uçakları ve NASAMS hava savunma sistemleri konuşlandırarak söz konusu merkezin Ukrayna'ya acil ihtiyaç duyduğu askeri malzemelerin ulaştırılması açısından kritik öneme sahip olduğunu belirtmişti.

Ebru Orhan

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır'da yarıyıl tatili başladı

2025-01-17 16:03 - Diyarbakır

Ergani’de Feci Kaza: 1 Ölü, 3 Yaralı

2025-01-20 10:44 - Diyarbakır

Şans Aramak Artık Daha Pahallı!

2025-01-19 12:08 - Ekonomi

Maç anlatırken kalp krizi geçiren Arıkan, hastaneye kaldırıldı

2025-01-19 21:33 - Güncel

Uzmanlar Uyarıyor!

2025-01-20 14:50 - Diyarbakır

Şırnak’ta sofralara ulaşan tahin su değirmeninde işleniyor

2025-01-19 09:38 - Güncel

Hamo Ağa Spor İlçe şampiyonu oldu

2025-01-20 10:22 - Diyarbakır

Diyarbakır'da cadde ortasında silahlı saldırı:1 Ölü

2025-01-23 15:44 - Diyarbakır

Diyarbakır'dan kutsal topraklara umre heyecanı

2025-01-20 13:28 - Diyarbakır

Diyarbakırspor Antalya Kampını Tamamladı, Hedef Şampiyonluk

2025-01-20 14:44 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Kimyasal Tank Patlamasında Can Kaybı 11’e Yükseldi

21:34 - Dünya

İsrail Savunma Bakanı Katz: İsrail ordusu, Beaufort Sırtı’nı ele geçirdi

10:29 - Dünya

Sosyal Medyada “Donald Trump Saçlı Manda

13:00 - Dünya

Gazze’de Sivillerin Bulunduğu Binaya Hava Saldırısı

12:54 - Dünya

Afganistan’da Bayram Sevinci: Yetim Çocuklara Maaş ve Giyim Yardımı

12:51 - Dünya

Günün Manşetleri

Amedspor’dan Süper Lig Öncesi Kritik Hamle

17:43 - Diyarbakır

Bayramda Eğil’e Ziyaretçi Akını

16:00 - Diyarbakır

Basın Dünyasının Önemli İsimlerinden Vali Zorluoğlu’na Ziyaret

15:51 - Diyarbakır

Ahmed Arif büstü Sil Baştan

14:10 - Diyarbakır

Bahar Şenliği İçin Geri Sayım Başladı

13:57 - Diyarbakır