?>

Uzmanlar Uyarıyor!

Böcek ısırıkları yaz aylarında artan bir sağlık riski oluşturuyor. Diyarbakır Dağkapı Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Yusuf Kaplan, böcek ısırıkları durumunda enfeksiyon riskine karşı alınması gereken önlemleri ve yapılması gerekenleri anlattı.

Diyarbakır - 2 yıl önce

Tabiatın güzelliklerinden keyif alırken karşılaşabileceğimiz tehlikelerden biri de böcek ısırıkları. Vücutta kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösteren bu durum, zaman zaman ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Diyarbakır Dağkapı Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Yusuf Kaplan, böcek ısırıkları ve bunlarla ilgili yapılması gerekenler hakkında önemli uyarılarda bulundu.
Sivrisinek, kene, karınca, örümcek, pire gibi birçok böcek türü, ısırıklarının tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirten Dr. Kaplan, özellikle sıcak yaz aylarında bu tür olayların artış gösterdiğini ifade etti. Kaplan, “Böceklerin büyük bir kısmı kanla beslenir ve insan vücudu, bunun için uygun bir alan sunar. Isırıklar genellikle küçük kızarıklıklar ve kaşıntı ile başlar, ancak daha ciddi reaksiyonlara neden olabilir,” dedi.
Böcek ısırıklarının; kızarıklık, ağrı, kaşıntı gibi hafif belirtilerin yanı sıra, bazen daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayan Dr. Kaplan, yaz aylarında özellikle tahtakurusu, örümcek, kene ve arı sokmalarının artış gösterdiğini belirtti. Nadir de olsa akrep ve yılan sokmalarının ciddi hayati risk taşıyabileceğine dikkat çekti.
Böcek ısırığı durumunda ne yapılması gerektiğine ilişkin tavsiyelerini sıralayan Dr. Kaplan, şunları söyledi:
“İlk olarak, enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak için ısırılan bölgeyi sabunlu su ile 3-5 dakika yıkayın. Isırılan alanı kaşımamaya, çizmemeye ve sıkmamaya dikkat edin. Ardından, bölgeye soğuk kompres uygulayın. Eğer ısıran böcek zehirli bir türse, ısırılan bölgeyi hareket ettirmemek çok önemli. Isırılan kişiyi yatay pozisyonda tutarak, ısırılan bölgenin biraz üst kısmına kan dolaşımını engellemeyecek şekilde bandaj yapın."
Dr. Kaplan, böcek ısırıklarının bazen ölümcül sonuçlar doğurabilecek ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini, bu yüzden dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Yaz aylarında böcek ısırıklarının artış göstermesiyle birlikte, hastanelere başvuruların da önemli ölçüde yükseldiğini belirtti.
Böcek ısırıklarıyla ilgili herhangi bir şüphe durumunda, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini hatırlatan Dr. Yusuf Kaplan, alınacak erken önlemlerin sağlık açısından büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.
Haftanın Öne Çıkanları

Emeklilere Yüksek Promosyon Yarışı! Diyarbakır'da Bankalar Rekabeti Kızıştırdı

2025-01-18 18:42 - Diyarbakır

Ergani’de Feci Kaza: 1 Ölü, 3 Yaralı

2025-01-20 10:44 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Kayıp Kedi'yi bulana ödül verilecek

2025-01-13 16:17 - Diyarbakır

Diyarbakır'da yarıyıl tatili başladı

2025-01-17 16:03 - Diyarbakır

Sahte internet sitesi ile araç kiralama hizmeti veren şebeke çökertildi: 15 tutuklama

2025-01-19 09:57 - Diyarbakır

Uzmanlar Uyarıyor!

2025-01-20 14:50 - Diyarbakır

Maç anlatırken kalp krizi geçiren Arıkan, hastaneye kaldırıldı

2025-01-19 21:33 - Güncel

Hamo Ağa Spor İlçe şampiyonu oldu

2025-01-20 10:22 - Diyarbakır

Meram Belediyesi taziye araçlarıyla en acı günlerinde de vatandaşların yanında

2025-01-20 13:38 - Güncel

Ekinözü'nde Ayakta Kalan Köy Evi

2025-01-20 11:28 - Güncel

İlgili Haberler

Yıkımın Ortasında Eğitimi Sürdürme Mücadelesi

20:56 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın enerji talepleri Bakan Bayraktar’a taşındı

17:21 - Diyarbakır

TEKNOFEST 2026’nın teknoloji finalleri Diyarbakır’da başladı

16:01 - Diyarbakır

Diyarbakır’da hafif ticari araç refüje çarpıp yan yattı: 1 yaralı

15:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’da kahve zarflarına Osmanlı dokunuşu

15:52 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Yıkımın Ortasında Eğitimi Sürdürme Mücadelesi

20:56 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın enerji talepleri Bakan Bayraktar’a taşındı

17:21 - Diyarbakır

TEKNOFEST 2026’nın teknoloji finalleri Diyarbakır’da başladı

16:01 - Diyarbakır

Diyarbakır’da hafif ticari araç refüje çarpıp yan yattı: 1 yaralı

15:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’da kahve zarflarına Osmanlı dokunuşu

15:52 - Diyarbakır