?>

Ambar Çayındaki ‘Gre Fılla’, Hasankeyf gibi taşınacak

Kocaköy ilçesi kırsal Ambar Mahallesi’ndeki, kurtarma kazılarında milattan önce 7 binli yıllara ait eserlerin ortaya çıkarıldığı, Şanlıurfa’daki Göbeklitepe ile aynı döneme ait izler taşıyan yaklaşık 11 bin yıllık Gre Fılla Höyüğü, Ambar Barajı’nın suları altında kalacak. İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemil Alp, geçen hafta Gre Fılla’nın taşınması ile ilgili bakanlıktan onayın geldiğini ve höyüğün taşınacağı yer ile ilgili arayış içinde olduklarını aktardı.

Kültür Sanat - 4 yıl önce

Sedat IRMAK – ÖZEL HABER

Diyarbakır’ın Kocaköy ilçesi kırsal Ambar Mahallesi Ambar Çay’ı bitişiğinde bulunan 11 bin yıllık Gre Fılla Höyüğü’nde 2018 yılında başlatılan kurtarma kazılarında binlerce eser gün yüzüne çıkarılırken, milattan önce 7 binli yıllara ait olduğu tespit edilen eserler Diyarbakır Müze Müdürlüğü’ne teslim edildi. Çanak Çömleksiz neolitik dönemin izlerini taşıyan höyük, geçen yıl su tutmaya başlayan Ambar Barajı altında kalacağı belirtildi.

 

Şanlıurfa’da bulunan Göbeklitepe ile benzer özellikleri bulunan ve aynı döneme ait izleri taşıyan höyüğün korunması için Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce çalışma başlatılırken, Batman’ın Hasankeyf ilçesindeki tarihi yapıların Ilısu Barajı’nın altında kalmaması için yapılan ve özel platformlarla gerçekleştirilen taşımaya benzer planlama yapılarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yazı gönderildi. 1 hafta önce yazıya onay gelince, höyüğün taşınacağı arazi ile ilgili yer arayışına geçildi.

“'Neden taşınmıyor?' gibi yanlış bilgiler dolaşıyor”

Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemil Alp, yapılacak olan taşınmada höyüğün olduğu gibi korunacağını ifade ederek, “Taşınması için yaklaşık bir ay önce yazı yazdık. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından geçen hafta onay geldi. Taşınmasını yapacaklar. Sosyal medyada 'Neden taşınmıyor?' gibi yanlış bilgiler dolaşıyor. Biz Hazine’ye ait yer arıyoruz. Yapılacak olan görüşmelerin ardından höyük olduğu gibi teknik bir ekip tarafından taşınacak. Aynı orada gördüğümüz resmi, taşındığı yerde göreceğiz” dedi.
Haftanın Öne Çıkanları

Iğdır’da Ermenistan’ın Azerbaycan’a yaptığı saldırılar kınandı

2022-09-17 16:32 - Siyaset

Alkol ve madde bağımlılığı ile ekonomik sıkıntılar suçlarda artışa sebep oluyor!

2022-09-17 14:00 - Sağlık

Sosyal konut projesiyle fiyatların sabitlenmesi bekleniyor

2022-09-12 14:56 - Ekonomi

86 yaşındaki kadının 20 yıllık sağlık sorunu 50 dakikada çözüldü

2022-09-14 13:53 - Sağlık

Okullar açıldı, çanta tamiratı yapan esnafın yüzü güldü

2022-09-13 10:35 - Ekonomi

Eylem hazırlığındaki 4 PKK’lı yakalandı

2022-09-14 12:24 - Güncel

Diyarbakır'dan Kulp'a Sanat Günü, etkinliği düzenlendi

2022-09-15 16:12 - Kültür Sanat

Özbekistan Cumhurbaşkanından Silvan'da Celaleddin Harzemşah türbesi talebi

2022-09-13 11:13 - Kültür Sanat

Ölü bulunan tüccarın katili iş ortağı çıktı

2022-09-14 10:44 - Güncel

Kız isteme kavgasında yaralanan 13 kişiden biri hayatını kaybetti

2022-09-14 17:18 - Güncel

İlgili Haberler

Hemşeri Dernekleri Festivali renkli görüntülerle açıldı

13:08 - Kültür Sanat

Büyükçekmece’de festival coşkusu devam ediyor

11:34 - Kültür Sanat

Konservatuvar adaylarına rehberlik desteği

11:40 - Kültür Sanat

Didim Belediyesi, Altınkum Sanat Sokağı’nda sanat ve dayanışmayı buluşturdu

10:49 - Kültür Sanat

8,5 asırlık çivisiz camide restorasyon sürüyor

10:31 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Diyarbakır'da Site İçinde Korkutan Yangın

15:17 - Diyarbakır

Çermik'te Yerleşim Yerine Yakın Yangın Paniği

15:13 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Tarihi havuz esnafın el birliğiyle yeniden hayat buldu

14:34 - Diyarbakır

Diyarbakır'da motosiklet sürücüsünün feci ölümü

14:03 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın Göbeğinde Tehlike Saçan Metruk Bina

13:43 - Diyarbakır