?>

Beylikdüzü’nde "Kanserden korkma, bilinçsiz kalkmaktan kork" söyleşisi

Sağlık - 1 yıl önce

Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi, kanser konusunda alanında uzman isimleri ağırladı. Beylikdüzü Belediyesi’nin düzenlediği söyleşinin konukları arasında Prof. Dr. Deniz Arslan ve Uzm. Dr. Yıldız Keleş’in yanı sıra Onvo Büyükçekmece’nin ünlü basketbolcuları Erdi Gülaslan ve Yesukan Onar da yer aldı.
Beylikdüzü Belediyesi, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi (BAKSM)’de bir söyleşi düzenledi. "Kanserden Korkma, Bilinçsiz Kalkmaktan Kork" adlı söyleşide Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Deniz Arslan ve Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Yıldız Keleş kanserin nedenlerini, tedavisini ve hastalıktan korunma yollarını anlattı.

Arslan: "Test, erken evrede hayat kurtarır"

Her yıl dünyada yaklaşık 20 milyon, ülkemizde ise 240 bin kişinin kansere yakalandığını ve yılda 120 binin üzerinde insanın kanserden hayatını kaybettiğini hatırlatan Prof. Dr. Deniz Arslan, bu hastalık sebebiyle ölenlerden en az yüzde 50’sinin erken teşhisle kurtarılabileceğini vurguladı. Sigaranın kanserin başlıca sebepleri arasında olduğunu belirten Arslan, "Artık bir tartışma konusu değil. Sigarasız bir dünya oluşturursak kanserlerin yüzde 35’ini engelleyebiliriz. Nargile ve e-sigara da sizi kurtarmaz. Mesela cep telefonunun kanser yaptığına dair bir kanıt yok. Stres bile ikincil bir kanser kaynağıdır. Bu hastalığın en büyük nedeni sigaradır. Kanser tarama testleri erken evrede hayat kurtarır. 50 yaşından sonra yılda bir kez test yaptırmanızı öneriyoruz" dedi.
Keleş: "Radyocerrahi kanser mücadelesi için bir umut"
Söyleşinin ikinci bölümünde ise Dr. Yıldız Keleş onkolojide uygulanan tedavi yöntemlerini anlattı. Gelişen radyoterapi teknikleri hakkında bilgiler aktaran uzman doktor, hastanın tümörden nasıl kurtarılabileceğini açıkladı. Dr. Keleş, "Palyatif tedavilerde, yani daha düşük doz ve daha kısa süreli tedavilerde elimizin güçlü olduğunu söyleyebilirim. Diyelim hastalığı geç bir evrede yakaladık, o aşamada bile radyoterapiden faydalanabiliyoruz. Güncel tedavilerde son 10 yıldır gelişen yeni bir yöntem var. Yüksek doz radyasyonla tedavi, buna "Radyocerrahi" de deniliyor. Bunun için gerekli teknik ekipmanları hemen hemen tüm kliniklerde kullanılabiliyoruz ve sağlıklı hiçbir dokuya zarar vermeden lokalize bir tedaviyi uygulama şansına sahibiz" şeklinde konuştu.

"Kanser de basketbol gibi bir takım oyunudur"

Son olarak konuşan milli basketbolculardan Erdi Gülaslan, "Ben kanser yaşamadım ama şunu biliyorum ki, bu da bir savaş ve kanserle mücadele de basketbol gibi bir takım oyunudur, tek başına aşılamaz" derken, Yesukan Onar ise, "Gerçekten bugün buradan bir şeyler öğrenerek ayrılacağım. Buradan çıktıktan sonra aileme ve yakınlarıma kesinlikle sigarayı bırakmaları gerektiğini söyleyeceğim" dedi.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Eskişehir İl Jandarma Komutanlığı’ndan huzurevine anlamlı ziyaret

2025-02-07 11:07 - Güncel

Hobi olarak başladı geçim kaynağı oldu

2025-02-01 10:42 - Ekonomi

Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı’dan ’popüler yanlış figürlerin peşinden gitmeyin’ uyarısı

2025-02-04 14:32 - Güncel

Galeria Sitesi 'Galeria Yaşam Merkezi' Olarak Yeniden İnşa Edilecek

2025-02-04 16:55 - Diyarbakır

ABD’ye ait 2 adet F-35 savaş uçağı Japonya’ya acil iniş yaptı

2025-02-05 11:32 - Dünya

Yöresel ürünler yoğun ilgi gördü

2025-02-03 15:25 - Bölge

Büyükçekmece’de sis içinde gün batımı kartpostallık manzara oluşturdu

2025-02-02 10:13 - Güncel

Hantepe Köy Okulu Yenilendi

2025-02-05 11:01 - Diyarbakır

Bismil Pamuk Çayı'nda inceleme

2025-02-06 14:21 - Diyarbakır

Diyarbakır’da köpek saldırısını uğrayan kadın ve çocuk canını zor kurtardı

2025-02-03 15:08 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Bilecik’te kalpteki doğuştan delik ameliyatsız kapatıldı

10:31 - Sağlık

Arının soktuğu kişi yaşam mücadelesi veriyor

14:09 - Sağlık

Sigara dumanı, hava kirliliği ve solunan zararlı gazlar sizi KOAH yapabilir

10:18 - Sağlık

Psikolog Giriş: "Popüler bölüm, her öğrenci için doğru tercih olduğu anlamına gelmez"

09:21 - Sağlık

Aşırı sıcaklar kalp hastaları, yaşlılar ve obezler için tehlike oluşturuyor

11:13 - Sağlık

Günün Manşetleri

Seyyar Satıcıların Yeni Adresi Urfa Kapı Oldu

15:20 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Osmanlı Aynalarına Yoğun İlgi

13:28 - Diyarbakır

Diyarbakır'da İngilizce Destekli Eğitimle Uluslararası Kariyer Fırsatı

13:10 - Diyarbakır

Tarihi ve manevi mirasa gönüllü sahip çıkıyor

12:40 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın En İşlek Caddesinde Büyük Tehlike

12:36 - Diyarbakır