?>

Bu un fabrikası bir asırdır ayakta

Aydın’a iz bırakanlardan merhum Eyüp Şahin tarafından yaklaşık bir asır önce kurulup işletilen Un Fabrikası geride kalan bir asra rağmen halen ayakta kalan ender yapılardan biri. Bir süredir restoran olarak hizmet veren Eyüp Şahin Un Fabrikası’nın 1926 yılından 1970’li yıllara kadar ilin en önemli fabrikalarından biri olduğu biliniyor.

Kültür Sanat - 1 yıl önce

Aydın’a iz bırakanlardan merhum Eyüp Şahin tarafından yaklaşık bir asır önce kurulup işletilen Un Fabrikası geride kalan bir asra rağmen halen ayakta kalan ender yapılardan biri. Bir süredir restoran olarak hizmet veren Eyüp Şahin Un Fabrikası’nın 1926 yılından 1970’li yıllara kadar ilin en önemli fabrikalarından biri olduğu biliniyor.

İlk olarak 1920’li yılların başında su değirmeni olarak kurulan ve aradan geçen süreçte modernize edilerek elektrikli un fabrikası olarak başta Ege Bölgesi olmak üzere Konya’ya kadar bir çok ile hizmet veren Eyüp Şahin Un Fabrikası’nın işgal yıllarında Yunanlılar tarafından karakol ve cezaevi olarak da kullanıldığı belirtildi. Şu anda Aydın’ın köklü Ailelerinden Sabuncu Ailesi’nin oğulları Mehmet Sabuncu tarafından 1926 Adıyla işletilen restoran şehrin ziyaret edilecek nadir yapılarından biri olarak görülüyor.

"İlin ilk tescilli markalarından biriydi"

Aydın ile simgeleşen isimlerden biri olan Eyüp Şahin’in Milli Mücadeleye Astsubay olarak katılmış, üstün gayretler göstererek İstiklal Madalyası almış isimlerden biri olduğunu belirten Mehmet Sabuncu, şehrin simgelerinden biri olan fabrikayı ayakta tutmaya çalıştıklarını belirtti. Merhum Eyüp Şahin’in yaklaşık bir asır önce Aydın ekonomisine ve Aydınlılara iş istihdamı sağlamak amacıyla kurduğu Un Fabrikası hakkında bilgi veren Sabuncu, "O dönem fabrikada üretilen Tescilli ‘Eyüp Şahin" unları ile tüm yurdumuza Aydın’ın adını duyurmuş. Aynı zamanda milletvekili de olan Eyüp Şahin 1892 İncirliova doğumlu olup, Babasının adı Şahin Efendi, annesinin adı Fatma Hanımdır. İlköğrenimini İncirliova’da mahalli mekteplerde (Sıbyan mektebi) tamamlar, ardından İdadi (lise)’yi bitirir. Daha sonra Küçük Zabit Mektebi (Astsubay Okulu)’nden mezun olur. Yaşamını serbest ticaret, Topkapı Sarayı Mihmandarlığı (resmi konuklara rehberlik yapan), fabrikatörlük ve tüccarlık yaparak kazanmış. Daha sonra siyasete girerek TBMM IX. Dönemde (22 Mayıs 1950-12 Mart 1954) Demokrat Parti (DP) listesinden Denizli Milletvekili seçilmiş. Dönem içinde Ticaret Encümeni’nde üye olarak çalışmış. X. Dönemde (14 Mayıs 1954-01 Kasım 1957)’de yine Demokrat Parti’den Diyarbakır Milletvekili seçilerek Parlamento’ya girmiş. İstiklal Madalyası sahibi ve 7 çocuk babası Eyüp Şahin’in 4 Ağustos 1954 tarihinde bir otomobil kazasında yaşamını yitirmiş. Sabuncu Ailesi olarak burada Eyüp Şahin’in hatırasını yaşatmaya gayret ediyoruz" dedi.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Dicle Üniversitesi’nden dünya çapında başarı

2025-04-23 00:00 - Diyarbakır

Dicle Şehit Bilal Dicle Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde aynı günde 3 anlamlı etkinlik

2025-04-26 10:32 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 23 Nisan Coşkusu: Öğretmen Metin Tosun’un Halay Gösterisi Göz Doldurdu

2025-04-24 11:16 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Tersine Göç Sağlayan Firma, 10 Ülkeye İhracat Yapıyor

2025-04-27 11:24 - Diyarbakır

Yapay zekâ ile ödev yapmak çocuklara ne kazandırıyor, ne kaybettiriyor?

2025-04-25 12:32 - Eğitim

Yazar Bulut: Ekonomik direniş, Gazze için farz bir görevdir

2025-04-26 16:39 - Güncel

Trump'ın Suudi Arabistan'a 100 milyar dolarlık silah satışı teklifinde bulunacağı iddiası

2025-04-25 14:22 - Dünya

Diyarbakır'da takla atan araçta sıkışan şahıs, zorlukla kurtarıldı

2025-04-27 13:37 - Diyarbakır

AK Parti'nin Emektar İsmi Enver Çiftçi Hayatını Kaybetti

2025-04-22 10:27 - Diyarbakır

57. Alayın düşmanla 20 metre mesafedeki savaşı

2025-04-24 09:33 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

KUTO Başkanı Serdar Akdoğan, sanatçı Altın’ı ağırladı

09:04 - Kültür Sanat

Apollon heykeli bu kez grafitiyle konuştu

10:18 - Kültür Sanat

İEF’de 9 Eylül coşkusu

10:23 - Kültür Sanat

Külhöyük’te 4 bin yıllık Hitit kabının içerisinde Sevgi Çiçeği’nin eski tohum kalıntıları bulundu

10:27 - Kültür Sanat

7. İdil Biret festivali başlıyor

10:25 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Dicle Üniversitesi Projeleriyle Avrupa’nın Gündeminde

22:24 - Diyarbakır

Geçen Sezon 2.Lig'e Çıkmışlardı

22:23 - Spor

Diyarbakır’da iyilik seferberliği

16:45 - Diyarbakır

Eğil’de minik öğrencilerin yüzünü güldüren destek

16:35 - Diyarbakır

Diyarbakır’da virajı alamayan otomobil devrildi

16:10 - Diyarbakır