?>

Çermik’te 40 Yıllık Davul Ustası: Ata Mesleğini Gelecek Kuşaklara Taşıyor

Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde yaşayan 50 yaşındaki Yılmaz Karaman, 40 yıldır baba mesleği olan davul imalatı ve onarımını sürdürüyor. Kaybolmaya yüz tutmuş el sanatını yaşatmak için mücadele eden Karaman’ın ürettiği davullar çevre il ve ilçelerden yoğun ilgi görüyor.

Diyarbakır - 2 hafta önce

 Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde yaşayan Yılmaz Karaman, çocuk yaşlarda öğrendiği baba mesleğini dört on yıldır büyük bir özveriyle sürdürüyor. 50 yaşındaki usta, hem davul üretimi hem de onarımı yaparak geleneksel el sanatlarının yaşatılmasına katkı sağlıyor.

Küçük yaşlardan itibaren atölyede babasının yanında yetişen Karaman, yıllar içinde mesleğin tüm inceliklerini öğrenerek kendi ustalığını geliştirdi. Bugün hem üretim yapan hem de düğün, resmi bayram ve çeşitli kutlamalarda davul ekibiyle sahne alan Karaman, davul ve zurnaya olan ilgisinin çocukluk yıllarına dayandığını söylüyor.
Yaklaşık 40 yıldır aralıksız şekilde davul imalatı yaptığını belirten Karaman, ata yadigarı mesleği gelecek kuşaklara aktarmanın gururunu yaşadığını ifade etti. Geleneksel sanatların kolay öğrenilmediğine dikkat çeken Karaman, “Bir sanatkâr kolay yetişmiyor. Büyük emek ve sabır gerekiyor. Bu mesleğin kaybolmaması için elimden geleni yapıyorum” dedi.
El işçiliğiyle ürettiği davulların yalnızca Çermik’te değil, çevre il ve ilçelerde de tercih edildiğini dile getiren Karaman, kaliteli malzeme ve titiz işçilik sayesinde müşteri memnuniyetini ön planda tuttuklarını vurguladı.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte birçok el sanatının unutulma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirten Karaman, gençlerin bu tür mesleklere yönelmesini istedi. Geleneksel davul yapımının kültürel bir miras olduğunu ifade eden usta, mesleğini yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için çalışmalarını sürdürmeye kararlı olduğunu sözlerine ekledi.

KAYNAK: İHA

Haftanın Öne Çıkanları

BBP Genel Başkanı Destici’ye Umre Dönüşü Ziyaret

2026-02-18 23:30 - Siyaset

Yeşil Vatan Seferberliği Başlıyor

2026-02-16 14:02 - Siyaset

Ünlü gazetecinin babası vefat etti!

2026-02-21 12:03 - Asayiş

Özgür Özel kumpas masası kurdu

2026-02-14 13:54 - Siyaset

Ocağı Yakmak İstedi, Evi Alev Topuna Döndü!

2026-02-16 14:00 - Asayiş

İstanbul İçin Kırmızı Alarm!

2026-02-16 13:55 - Bölge

Kadın polisi kayda alıp hakaret eden otobüs şoförü gözaltına alındı

2026-02-18 14:44 - Asayiş

Tüm Emlak Danışmanları Birliği’nden Diyarbakır Olay Gazetesi’ne Ziyaret

2026-02-18 14:01 - Diyarbakır

Prof. Dr. Pampal’dan Marmara Uyarısı

2026-02-14 13:55 - Güncel

4 İlçede Dev Narkotik Operasyonu: 315 Kilo Skunk ve 9 Kilo Kokain Ele Geçirildi

2026-02-21 11:28 - Asayiş

İlgili Haberler

Güvenli Türkiye, Güçlü Yarınlar

17:20 - Diyarbakır

Diyarbakır kahvehanelerinde Ramazan yoğunluğu

16:09 - Diyarbakır

Kadınlara yönelik eğitim ve farkındalık çalışması

15:52 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Balonla Oyun Hastanede Bitti

15:01 - Diyarbakır

Ramazan Bereketi Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde Birlik Sofrasında Buluştu

14:44 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Güvenli Türkiye, Güçlü Yarınlar

17:20 - Diyarbakır

Diyarbakır kahvehanelerinde Ramazan yoğunluğu

16:09 - Diyarbakır

Kadınlara yönelik eğitim ve farkındalık çalışması

15:52 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Balonla Oyun Hastanede Bitti

15:01 - Diyarbakır

Ramazan Bereketi Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde Birlik Sofrasında Buluştu

14:44 - Diyarbakır