?>

DBB Dengbej Geleneği ile Gençleri Buluşturdu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, sözlü kültürün önemli temsilcileri olan Dengbejler ile lise öğrencilerini buluşturdu.

Kültür Sanat - 3 yıl önce

Büyükşehir Belediyesi, Dengbejlik geleneğini koruma ve tanıtma amacıyla sözlü kültürü gelecek nesillere aktarmaya devam ediyor.
Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı'nın İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içinde gerçekleştirilen "Dengbejler Z Kuşağı ile Buluşuyor" etkinliği, Çınar Anadolu Lisesi'nde gerçekleşti.
Tiyatro Salonu'nda düzenlenen etkinlikte, Dengbejler, öğrencilerle bir araya gelerek hünerlerini sergiledi.
Proje kapsamında Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi Kültür Araştırmacısı Zeynep Yaş, öğrencilere Dengbejlikle ilgili bilgiler aktardı.
Gençlere Dengbej Evi’ne gelip Dengbejleri dinlemelerini tavsiye eden Yaş, Dengbejlerle usta çırak ilişkisinin önemine vurgu yaptı.
Yaş, şunları söyledi: "Somut olmayan kültürel mirasımız içinde Dengbejlerimiz önemli bir yer tutuyor. 2020 yılında UNESCO tarafından Dengbejlik Geleneği dosyamız kabul gördü. Dengbejler, kültürel mirasın devamı için kritik bir role sahiptir. Dengbejler eserlerini Kürtçe seslendiriyor ve her biri bir hikaye, bir olay anlatıyor. Bu olayların kalıcı olabilmesi için müzik eşliğinde söylüyorlar, ki bu Dengbejliğin önemli bir özelliğidir."
Dengbej İbrahim Almaz, 2022'de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 18 Dengbeje Dengbejlik kimliği verilmesinin önemini vurgulayarak, Dengbejlik geleneğinin ülke geneline yayıldığını belirtti.
Dengbej Seyithan Koç ise Diyarbakır ve ilçelerindeki okulları gezerek öğrencilere Dengbejliği anlattıklarını ifade etti.
Koç, “Dengbejlik, kültürümüzün önemli bir parçasıdır. Çocuklarımıza kültürümüzü aktarıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
Dengbejliği ilk defa dinleyen öğrencilerden Arda Cemal Demir, etkinlikte yaşadığı deneyimi paylaşarak, “Bu gün ilk defa Dengbejleri dinledim. Gerçekten çok güzeldi. Amcalarımız, abilerimiz, bir tane arkadaşımız çıkıp söyledi. Ben de okumak isterdim ve öğrenmek, söylemek isterdim. Çok güzel, çok hoş bir şey. İlk defa canlı dinledim.”
Dengbejliğin yok olmasını istemeyen Havin Uzun da şunları söyledi: “Dengbejler, duygularını, üzüntülerini, kahramanlıklarını, hikayelerini dile getiriyorlar. Zaten eskiden beri dinliyoruz. Çok güzel bir kültürümüz var. Kürtçe hikayeler anlatıyorlar. Bu bence çok güzel bir şey. Umarım bunlar hiç yok olmaz, nesilden nesile aktarılır.”
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'de Bir İlk: Karakulaklara Uydu Takip Cihazı Takıldı!

2024-02-22 12:09 - Bilim ve Teknoloji

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden KAAN paylaşımı

2024-02-21 11:31 - Bilim ve Teknoloji

Antalya Diplomasi Forumu'na 20'den fazla devlet başkanı katılacak

2024-02-26 08:16 - Güncel

Gözler Avrupa'da: Fenerbahçe'nin Gizemli Rakibi Ortaya Çıktı!

2024-02-23 16:03 - Spor

Ergani Demirli Köyü'nde Kemal Atabey'e büyük destek

2024-02-22 15:21 - Siyaset

Öksürük Şuruplarına Dikkat: Doktor Tavsiyesi Dışında Kullanmayın

2024-02-23 11:10 - Sağlık

TBMM'de uluslararası anlaşmalar kabul edildi

2024-02-22 00:46 - Siyaset

İşgalci siyonistler Cenin'de bir aracı bombaladı

2024-02-23 00:02 - Dünya

Ardahan eksi 18,6 derece ile buz tuttu

2024-02-25 10:41 - Bölge

Mersin’de kandilde 15 bin simit dağıtıldı

2024-02-25 12:01 - Güncel

İlgili Haberler

Merkezefendi’de halk oyunları kurs kayıtları başladı

10:28 - Kültür Sanat

Çömleğin kalbi Menemen, 45 ülkeyi buluşturacak

10:16 - Kültür Sanat

"Ankara’da deniz mi vardı?" sözü gerçek oldu: 66 milyon yıllık fosil bulundu

10:17 - Kültür Sanat

Tuzla 3’üncü Mercan Caz Günleri coşkusu Ezginin Günlüğü’yle sona erdi: "Tuzla’da sanat, yeşil ve eğlence var"

10:27 - Kültür Sanat

Kutnu kumaşının küçük parçaları geri dönüşümle hediyelik eşyaya dönüşüyor

10:02 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Yıkımın Ortasında Eğitimi Sürdürme Mücadelesi

20:56 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın enerji talepleri Bakan Bayraktar’a taşındı

17:21 - Diyarbakır

TEKNOFEST 2026’nın teknoloji finalleri Diyarbakır’da başladı

16:01 - Diyarbakır

Diyarbakır’da hafif ticari araç refüje çarpıp yan yattı: 1 yaralı

15:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’da kahve zarflarına Osmanlı dokunuşu

15:52 - Diyarbakır