?>

DBB Dengbej Geleneği ile Gençleri Buluşturdu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, sözlü kültürün önemli temsilcileri olan Dengbejler ile lise öğrencilerini buluşturdu.

Kültür Sanat - 2 yıl önce

Büyükşehir Belediyesi, Dengbejlik geleneğini koruma ve tanıtma amacıyla sözlü kültürü gelecek nesillere aktarmaya devam ediyor.
Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı'nın İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içinde gerçekleştirilen "Dengbejler Z Kuşağı ile Buluşuyor" etkinliği, Çınar Anadolu Lisesi'nde gerçekleşti.
Tiyatro Salonu'nda düzenlenen etkinlikte, Dengbejler, öğrencilerle bir araya gelerek hünerlerini sergiledi.
Proje kapsamında Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi Kültür Araştırmacısı Zeynep Yaş, öğrencilere Dengbejlikle ilgili bilgiler aktardı.
Gençlere Dengbej Evi’ne gelip Dengbejleri dinlemelerini tavsiye eden Yaş, Dengbejlerle usta çırak ilişkisinin önemine vurgu yaptı.
Yaş, şunları söyledi: "Somut olmayan kültürel mirasımız içinde Dengbejlerimiz önemli bir yer tutuyor. 2020 yılında UNESCO tarafından Dengbejlik Geleneği dosyamız kabul gördü. Dengbejler, kültürel mirasın devamı için kritik bir role sahiptir. Dengbejler eserlerini Kürtçe seslendiriyor ve her biri bir hikaye, bir olay anlatıyor. Bu olayların kalıcı olabilmesi için müzik eşliğinde söylüyorlar, ki bu Dengbejliğin önemli bir özelliğidir."
Dengbej İbrahim Almaz, 2022'de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 18 Dengbeje Dengbejlik kimliği verilmesinin önemini vurgulayarak, Dengbejlik geleneğinin ülke geneline yayıldığını belirtti.
Dengbej Seyithan Koç ise Diyarbakır ve ilçelerindeki okulları gezerek öğrencilere Dengbejliği anlattıklarını ifade etti.
Koç, “Dengbejlik, kültürümüzün önemli bir parçasıdır. Çocuklarımıza kültürümüzü aktarıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
Dengbejliği ilk defa dinleyen öğrencilerden Arda Cemal Demir, etkinlikte yaşadığı deneyimi paylaşarak, “Bu gün ilk defa Dengbejleri dinledim. Gerçekten çok güzeldi. Amcalarımız, abilerimiz, bir tane arkadaşımız çıkıp söyledi. Ben de okumak isterdim ve öğrenmek, söylemek isterdim. Çok güzel, çok hoş bir şey. İlk defa canlı dinledim.”
Dengbejliğin yok olmasını istemeyen Havin Uzun da şunları söyledi: “Dengbejler, duygularını, üzüntülerini, kahramanlıklarını, hikayelerini dile getiriyorlar. Zaten eskiden beri dinliyoruz. Çok güzel bir kültürümüz var. Kürtçe hikayeler anlatıyorlar. Bu bence çok güzel bir şey. Umarım bunlar hiç yok olmaz, nesilden nesile aktarılır.”
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'de Bir İlk: Karakulaklara Uydu Takip Cihazı Takıldı!

2024-02-22 12:09 - Bilim ve Teknoloji

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden KAAN paylaşımı

2024-02-21 11:31 - Bilim ve Teknoloji

Antalya Diplomasi Forumu'na 20'den fazla devlet başkanı katılacak

2024-02-26 08:16 - Güncel

Ergani Demirli Köyü'nde Kemal Atabey'e büyük destek

2024-02-22 15:21 - Siyaset

MEB ve ÖSYM, YKS soru havuzu için ortak çalışmaya başladı

2024-02-20 08:19 - Eğitim

Ardahan eksi 18,6 derece ile buz tuttu

2024-02-25 10:41 - Bölge

Heyelan sonrası korkutan olay

2024-02-23 12:06 - Bölge

Patnos’ta kar tatili

2024-02-23 09:28 - Bölge

Türkiye'den Hocalı Katliamı’nın 32. yılına ilişkin anma mesajı

2024-02-26 11:50 - Siyaset

Kapya biber nedir, faydaları nelerdir?

2024-02-26 10:10 - Sağlık

İlgili Haberler

Etin Ustasından Pişirme Tavsiyesi

11:55 - Kültür Sanat

Dünyaca ünlü DJ Mahmut Orhan köyünde konser verdi

10:57 - Kültür Sanat

Gün batımı ve manevi atmosfer 

15:45 - Kültür Sanat

Aşil ve Thetis’in yer aldığı Amisos Mozaiği Samsun Müzesinde sergileniyor

09:28 - Kültür Sanat

Annemin Müstakbel Kocası Çaycuma’da seyirciyle buluştu

10:54 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Herkesin Bıraktığını O Topladı

22:23 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Havalandırma Boşluğunda Mahsur Kalan Yavru Kedi Kurtarıldı

21:30 - Diyarbakır

AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı İçin Mehmet Kahraman İsmi Gündemde

20:59 - Siyaset

Diyarbakır'ın en sıcak ilçesi yakıyor

16:54 - Diyarbakır

Sur Kaymakamı Akbulut Sahaya İnip Futbol Oynadı

16:26 - Diyarbakır