?>

Dicle Üniversitesi’nde “İdeoloji Bağımlılığı ve İnsan Hakları” Konferansı

Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi’nde düzenlenen konferansta, Yeşil Yıldız Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger, ideolojilerin birey ve toplum üzerindeki etkilerini insan hakları çerçevesinde değerlendirdi. “İdeoloji bağımlılığı” kavramı çarpıcı örneklerle ele alındı.

Diyarbakır - 1 hafta önce

Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı’nda, insan hakları dersi kapsamında dikkat çeken bir konferans gerçekleştirildi. Doç. Dr. Özcan Ekici’nin davetiyle düzenlenen programa konuşmacı olarak Yeşil Yıldız Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger katıldı.
“İdeoloji Bağımlılığı ve İnsan Hakları Perspektifi” başlığıyla gerçekleştirilen konferansta, ideolojilerin tarihsel gelişim süreci ve toplumsal yapılar üzerindeki etkileri kapsamlı biçimde ele alındı. Öger, farklı dönemlerde ortaya çıkan düşünce akımlarının toplumları şekillendirdiğini ancak bazı ideolojik yaklaşımların bireyler üzerinde sorgulamayı zayıflatan bir bağımlılık etkisi oluşturabildiğini söyledi.

“Körü Körüne Bağlılık Hak İhlallerine Zemin Hazırlayabilir”

Konuşmasında ideolojik fanatizmin tehlikelerine dikkat çeken Öger, düşünsel körlüğün bireyleri eleştirel bakıştan uzaklaştırarak “biz ve öteki” ayrımını keskinleştirdiğini ifade etti. Bu ayrışmanın tarih boyunca çeşitli coğrafyalarda ağır insan hakları ihlallerine ve toplumsal trajedilere yol açtığını belirten Öger, ideolojilerin insan onurunun önüne geçmemesi gerektiğini vurguladı.
İdeolojik bağlılığın, zaman zaman hak ihlallerini meşrulaştıran bir araca dönüşebildiğini dile getiren Öger, insan haklarının evrensel bir ölçüt olarak benimsenmesinin önemine işaret etti.

Çözüm Önerileri Sıralandı

Konferansın son bölümünde “ideoloji bağımlılığı ve düşünsel körlükten çıkış yolları” üzerinde duruldu. Bu kapsamda; eleştirel düşünme becerisinin geliştirilmesi, çoğulculuğun kabul edilmesi, farklı kimlik ve inançlara saygı gösterilmesi, bilgiye çoklu kaynaklardan ulaşılması ve empati kültürünün güçlendirilmesi gerektiği ifade edildi.
Ayrıca çatışma yerine diyalog ve müzakere kültürünün benimsenmesinin toplumsal barış açısından hayati öneme sahip olduğu vurgulandı. Program, öğrencilerin soruları ve interaktif değerlendirmelerle sona erdi. Katılımcılar, konferansın ideolojilerin birey ve toplum üzerindeki etkilerini insan hakları ekseninde yeniden düşünmeye katkı sunduğunu belirtti.
Haftanın Öne Çıkanları

BBP Genel Başkanı Destici’ye Umre Dönüşü Ziyaret

2026-02-18 23:30 - Siyaset

Ünlü gazetecinin babası vefat etti!

2026-02-21 12:03 - Asayiş

Savcıyım deyip terör estiren kadının asıl mesleği bakın ne çıktı

2026-02-22 11:29 - Asayiş

4 İlçede Dev Narkotik Operasyonu: 315 Kilo Skunk ve 9 Kilo Kokain Ele Geçirildi

2026-02-21 11:28 - Asayiş

İstanbul'da bir binada patlama meydana geldi

2026-02-25 14:56 - Asayiş

7.1 büyüklüğünde deprem!

2026-02-24 15:32 - Dünya

Ramazan ayında 'hurma' tezgahlarına yoğun ilgi

2026-02-22 14:33 - Diyarbakır

Malatya'da 4.5 Büyüklüğünde Deprem: Sabah Saatlerinde Korkutan Sarsıntı

2026-02-21 11:18 - Bölge

Diyarbakır’da Ramazan Bereketi

2026-02-25 12:22 - Diyarbakır

Diyarbakır'da kuralar çekildi

2026-02-19 13:02 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Dicle Kaymakamı Mustafa Atış’tan Polislerle İftar Buluşması

22:36 - Diyarbakır

Çüngüş’te Otomobil Bariyerlere Çarptı

20:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Yardıma Giderken Kaza

20:50 - Diyarbakır

Bağlar’da İşçileri Taşıyan Minibüs Duvara Çarptı: 12 Kişi Yaralandı

20:35 - Diyarbakır

Güvenli Türkiye, Güçlü Yarınlar

17:20 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Dicle Kaymakamı Mustafa Atış’tan Polislerle İftar Buluşması

22:36 - Diyarbakır

Çüngüş’te Otomobil Bariyerlere Çarptı

20:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Yardıma Giderken Kaza

20:50 - Diyarbakır

Bağlar’da İşçileri Taşıyan Minibüs Duvara Çarptı: 12 Kişi Yaralandı

20:35 - Diyarbakır

Güvenli Türkiye, Güçlü Yarınlar

17:20 - Diyarbakır