?>

Diyarbakır 12. Karpuz Festivalini coşkuyla kutladı

Diyarbakır'da düzenlenen 12. Diyarbakır Karpuz Festivalinde renkli görüntüler yaşandı. Eski gelenek tekrar yaşatıldı, karpuzlar develer ile festival alanına taşındı. En büyüğü ise 51 kilo 400 gram ile sahnede yerini aldı.

Kültür Sanat - 4 yıl önce

Diyarbakır'da düzenlenen 12. Diyarbakır Karpuz Festivalinde renkli görüntüler yaşandı. Halay ve zılgıt ile sokaklarda eski gelenek yaşatıldı, karpuzlar develer ile Keçi Burcu'ndan Dağkapı Meydanında bulunan festival alanına kortej yürüyüşüyle taşındı. Halk oyunları ekibinin halaylarla başlattığı festivale Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Oya Eronat, Mehmet Mehdi Eker ve Ebubekir Bal, İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, Yenişehir İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Murat Beşikci, Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kadın çiftçi bir kez daha 51 kilo 400 gramlık karpuz ile 1. oldu Festival, çocuklar arasında karpuz yeme ve yuvarlama yarışması, 0-2 yaş arasındaki bebekler karpuza en yakışan çocuk yarışması ve karpuz ağırlık yarışması gerçekleşti. Ağırlık yarışmasında 51 kilo 400 gramlık karpuzla çiftçi İkram Atlı birinci, 48 kilo 900 gramla Adil Aydın ikinci, 47 kilo 600 gramla Mehmet Atlı üçüncü oldu. Yarışmalarda dereceye giren çocuk ve üreticilere çeşitli ödüllerin verilmesinin ardından festivalde ilerleyen saatlerde sanatçı Ferat Üngür ve Manuş Baba sahne alacak.

“30 bin dekar alanda yaklaşık 118 bin ton karpuz üretimi gerçekleşti” Açılış konuşması yapan Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, bu yıl 30 bin dekara 118 bin karpuz ürettiklerini kaydetti. Vali Su, “Bizim çok önemli değerlerimiz, kültürel, tarihi ve doğal değerlerimiz var. Ama tüm bunların yanında bir de herkes tarafında bilinen Diyarbakır karpuzumuz var. Biz bunu daha iyi tanıtmak için böyle festivalleri düzenliyoruz. Öncelikle bu karpuzları yetiştiren değerli çiftçilerimize teşekkür ediyorum. Çiftçilerimiz aralıksız çalışıp bu karpuzlarımızı büyütmek için gayret ediyorlar. Biz de valilik ve büyükşehir belediyesi olarak üreticilerimize destek çıkıyoruz. Gübre ve ilaç konusunda çiftçilerimizin yanında oluyoruz. Ata tohumunu devam ettirmek için kaybetmememiz lazım. Bu anlamda biz Büyükşehir Belediyesi olarak, çiftçilerimizin ürettiği karpuzlardan da alarak kendilerine destek çıkıyoruz" dedi.

"Biz karpuzu, karpuz bizi tanıtıyor" Kentte elde edilen 118 bin karpuzu daha daha da artırmayı hedeflediklerini ifaden Vali Su, "Diyarbakır karpuzumuzun bir özelliği var, biz karpuzumuzu tanıtıyoruz, karpuz da bizim ilimizi tanıtıyor. İnsanlar, Diyarbakır’a karpuzumuzu görmeye geliyor. Bu itibarla ilimizin diğer güzelliklerini görmeyi sağlıyor. Böylelikle karşılıklı bir etkileşim içerisinde biz karpuzumuzu tanıtıyoruz, karpuzumuz da Diyarbakır’ımızı tanıtıyor. Çok şeye sahip olabilirsiniz, ama bunları tanıtamadıysanız, insanlıkla buluşturamadıysanız pek bir önemi olmuyor. İşte böyle festivallerle bu ürünlerin tanıtımına önemli katkı sağlıyor. İnanıyorum ki bu festivalimiz de bugün hem Diyarbakır karpuzumuzun tanıtılmasına hem de Diyarbakır’ımızın tanıtılmasına önemli katkı sunacak. Gördüğüm kadarıyla vatandaşlarımız festivale çok ilgili, alakalı ve duyarlı” şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye ve İngiltere işbirliğini geliştirecek imza

2022-09-21 11:08 - Ekonomi

Diyarbakır'dan Kulp'a Sanat Günü, etkinliği düzenlendi

2022-09-15 16:12 - Kültür Sanat

Yazar Akıncı’dan “Sessizliğin ardındaki Çığlık” kitabı!

2022-09-21 12:16 - Kültür Sanat

20 yıldır tüpü, cezvesi elinde mırra kahvesi ikram ediyor

2022-09-17 11:29 - Kültür Sanat

Şifalı bitki olarak bilinen ’şevketi bostan’ tohumları Akdeniz’de toprakla buluştu

2022-09-16 10:35 - -

Vali Su, Bağlar ilçesinde muhtarlarla bir araya geldi

2022-09-19 11:44 - -

Oğlu adına okulda atölye kurdu

2022-09-21 11:08 - Eğitim

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Menderesi anma programına mesaj gönderdi

2022-09-17 16:16 - Siyaset

Malatya’ya, Türkiye ortalamasının üzerinde sağlık yatırımı yapıldı

2022-09-21 11:32 - Siyaset

Tarımsal destek ödemeleri hesaplara yatıyor

2022-09-16 15:15 - Ekonomi

İlgili Haberler

Etin Ustasından Pişirme Tavsiyesi

11:55 - Kültür Sanat

Dünyaca ünlü DJ Mahmut Orhan köyünde konser verdi

10:57 - Kültür Sanat

Gün batımı ve manevi atmosfer 

15:45 - Kültür Sanat

Aşil ve Thetis’in yer aldığı Amisos Mozaiği Samsun Müzesinde sergileniyor

09:28 - Kültür Sanat

Annemin Müstakbel Kocası Çaycuma’da seyirciyle buluştu

10:54 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Herkesin Bıraktığını O Topladı

22:23 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Havalandırma Boşluğunda Mahsur Kalan Yavru Kedi Kurtarıldı

21:30 - Diyarbakır

AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı İçin Mehmet Kahraman İsmi Gündemde

20:59 - Siyaset

Diyarbakır'ın en sıcak ilçesi yakıyor

16:54 - Diyarbakır

Sur Kaymakamı Akbulut Sahaya İnip Futbol Oynadı

16:26 - Diyarbakır