?>

Diyarbakır’da Ramazan’ın ilk gününde tatlıcılarda yoğunluk

Diyarbakır’da Ramazan ayının ilk günü, iftara saatler kala tatlıcılarda yoğunluk yaşandı. Gün boyu oruç tutan vatandaşlar, ilk iftar sofralarını geleneksel lezzetlerle süslemek için kent genelindeki tatlıcıların yolunu tuttu. Özellikle iftara yakın saatlerde iş yerlerinin önünde kuyruklar oluştu.

Diyarbakır - 6 ay önce

Ramazan ayının ilk gününde Diyarbakır’da iftara saatler kala tatlıcılarda yoğunluk yaşandı. Vatandaşlar, ilk iftar sofralarını geleneksel lezzetlerle taçlandırmak için özellikle iftar öncesi saatlerde tatlıcıların yolunu tuttu.
Ramazan ayının ilk günü Diyarbakır’da iftara doğru hareketlilik dikkat çekti. Gün boyu nispeten sakin seyreden tatlıcılar, akşam saatlerinin yaklaşmasıyla birlikte yoğun talep gördü. Kent genelinde birçok işletmenin önünde kuyruklar oluşurken, sıcak ve taze tatlılara olan ilgi öne çıktı.

Vatandaşların en çok tercih ettiği ürünler arasında güllaç, baklava, dolanger ve burma kadayıf yer aldı. Uzun süreli orucun ardından iftar sofralarında tatlı tüketiminin arttığı gözlemlenirken, esnaf özellikle iftara kısa süre kala yoğunluğun zirveye ulaştığını ifade etti.

“Dört kuşaktır bu mesleği sürdürüyoruz”

Gazetemize konuşan Tatlı Ustası Nihat Altunkara, tatlıcılığın ailelerinde köklü bir gelenek olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “1950’den bu yana tatlıcılık yapıyoruz. Mesleği bir Ermeni ustanın yanında öğrenen dedelerimizden devraldık. Bugün dört kuşaktır bu işi sürdürüyoruz. Ramazan ayında Diyarbakır’da en çok güllaç, baklava, dolanger ve burma kadayıf tercih ediliyor.”
Ramazan’ın ilk haftalarında sabah saatlerinin daha sakin geçtiğini belirten Altunkara, “İftara doğru ciddi bir yoğunluk yaşanıyor. İnsanlar tatlıyı sıcak almak istiyor. Türkiye’nin 81 iline gönderim yapıyoruz. Bayram yaklaştıkça siparişler daha da artıyor” dedi.

Asırlık lezzet: Diyarbakır burma kadayıfı

Kentin simge tatlılarından biri olan Diyarbakır burma kadayıfı, yüksek ustalık gerektiren yapımıyla dikkat çekiyor. Un ve sudan elde edilen hamurun ince teller haline getirilmesiyle hazırlanan tatlı, ceviz içi veya Antep fıstığı ile dolduruluyor. Kızartıldıktan sonra üzerine şerbet dökülerek servise sunuluyor.
Yapımına yüzyıllar önce Diyarbakır’da başlanan burma kadayıfı, babadan oğula, ustadan çırağa aktarılarak günümüze kadar ulaştı. Zamanla bölge dışına da yayılan bu özel tatlının öne çıkan özellikleri ise şöyle sıralanıyor: Yapımında sadeyağ kullanılması, Pişirme sırasında üzüm pekmeziyle karamelize turuncu rengin elde edilmesi, Alt ve üst yüzeylerinin hafif sert olacak şekilde pişirilmesi.
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır'da Malik-i Ejder türbesi ziyaretçi akınına uğruyor

2026-02-17 11:01 - Diyarbakır

Diyarbakır'da kuralar çekildi

2026-02-19 13:02 - Diyarbakır

BBP Genel Başkanı Destici’ye Umre Dönüşü Ziyaret

2026-02-18 23:30 - Siyaset

Yeniköy Kemerköy Enerji’ye LACP’den ödül

2026-02-18 11:10 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terör Sorunu Türkiye’nin Gündeminden Ebediyen Çıkacak

2026-02-18 13:17 - Siyaset

Özgür Özel kumpas masası kurdu

2026-02-14 13:54 - Siyaset

Yüksek Riskli Denilen Ameliyat Başarıyla Yapıldı

2026-02-14 10:03 - Bölge

Diyarbakır’da Akustik Özelliğiyle Dikkat Çeken Hamam

2026-02-17 12:20 - Diyarbakır

Terörsüz Türkiye Raporu Tamamlandı

2026-02-18 13:23 - Siyaset

Karlıova’da 40 Günlük Kar Maratonu: Kar Kalınlığı 2 Metreyi Aştı

2026-02-12 16:32 - Bölge

İlgili Haberler

Diyarbakır’da Şüpheli Paket Paniği

16:31 - Diyarbakır

Bismil’de Hamo Ağa’ya ziyaret

16:28 - Diyarbakır

Diyarbakır Surları’nda dikkat çeken değişim

15:41 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Siren sesiyle harekete geçtiler

15:30 - Diyarbakır

Diyarbakır’da kırtasiyecilerden dikkat çeken çağrı

15:04 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Şüpheli Paket Paniği

16:31 - Diyarbakır

Bismil’de Hamo Ağa’ya ziyaret

16:28 - Diyarbakır

Diyarbakır Surları’nda dikkat çeken değişim

15:41 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Siren sesiyle harekete geçtiler

15:30 - Diyarbakır

Diyarbakır’da kırtasiyecilerden dikkat çeken çağrı

15:04 - Diyarbakır