Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Terörsüz Türkiye hedefi kapsamında kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu, uzun süredir yürüttüğü çalışmaların ardından taslak raporu tamamladı. Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan Numan Kurtulmuş, Meclis’in sürece tereddütsüz şekilde sahip çıktığını belirterek, hazırlanan metnin bir af düzenlemesi olarak değerlendirilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
Komisyonun 21’inci toplantısında konuşan Kurtulmuş, 88 saatlik yoğun mesai sonucunda 4 bin 199 sayfalık tutanakla şekillenen raporun yedi ana bölümden oluştuğunu açıkladı. Raporda, Türk-Kürt kardeşliğinin tarihsel köklerinden demokratikleşme adımlarına, terör örgütü PKK’nın feshi ve silah bırakma sürecinden yasal düzenleme önerilerine kadar geniş bir çerçevenin ele alındığı bildirildi.
Kurtulmuş, Türkiye’nin terörle mücadelesinde tarihi bir süreçten geçtiğini vurgulayarak, “Millî iradenin tecelligâhı olan Gazi Meclisimiz, üzerine düşen sorumluluğu kararlılıkla üstlenmiştir. Terörün tamamen ortadan kaldırılması, kalıcı barış ve huzur ortamının sağlanması tarihî bir görevdir” ifadelerini kullandı.
Raporda, terör meselesinin yalnızca güvenlik boyutuyla değil; siyasal meşruiyet, toplumsal kabul ve demokratik kapasiteyle birlikte ele alınması gerektiğine dikkat çekildi. Kurtulmuş, Türkiye’nin bölgesinde bütünleştirici politikaların öncüsü olmaya devam edeceğini belirterek, iç barışın güçlendirilmesinin bölgesel istikrar açısından da kritik önemde olduğunu söyledi.
“Rapor af mahiyetinde değildir” diyen Kurtulmuş, çalışmanın kamu vicdanını gözeten, hukuk devleti ilkesini merkeze alan bir yaklaşım benimsediğini ifade etti. Komisyonun ortaya koyduğu çerçevenin, silah bırakma sürecinin güvenli biçimde teyit edilmesi ve toplumsal uyumun sağlanmasına rehberlik edeceğini kaydetti.
Hazırlanan raporun, uluslararası literatürde “Türkiye modeli” olarak anılabilecek bir çatışma çözümü perspektifi sunduğunu dile getiren Kurtulmuş, bu metnin bir sonuç değil, bundan sonraki adımlar için yol haritası niteliği taşıdığını söyledi.
Son olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, milletin geleceğini ilgilendiren her konuda meşru çözüm adresi olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, toplumsal barış ve kardeşliğin güçlendirilmesi yönünde atılacak her adımın Meclis çatısı altında şekillenmeye devam edeceğini ifade etti.