?>

Diyarbakır'ın Tarihi Halinde Çeyrek Asırlık İhmal İddiası

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan tarihi eski sebze ve meyve halinde faaliyet gösteren esnaf, yaklaşık 25 yıldır kapsamlı bakım ve çevre düzenlemesi yapılmadığını öne sürerek yetkilileri göreve çağırdı. Esnaf, bozulan altyapı, çevre kirliliği ve düzensizliğin hem ticareti hem de tarihi dokuyu olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Diyarbakır - 2 saat önce

Diyarbakır'ın ticaret hayatında uzun yıllar önemli bir merkez olarak hizmet veren Sur ilçesindeki tarihi eski sebze ve meyve hali, bu kez esnafın dile getirdiği altyapı ve çevre sorunlarıyla gündeme geldi. Bölgede faaliyet gösteren esnaflar, yıllardır ihmal edildiğini savundukları tarihi halin yeniden düzenlenmesini ve gerekli bakım çalışmalarının başlatılmasını istedi.
Esnafın iddiasına göre, sebze ve meyve halinin taşınmasının ardından geçen yaklaşık 25 yıllık süreçte alanda kapsamlı bir yenileme çalışması yapılmadı. Zamanla yıpranan yollar, bozulan çevre düzeni ve artan kirlilik nedeniyle hem çalışma koşullarının zorlaştığı hem de tarihi çarşının görüntüsünün olumsuz etkilendiği ifade edildi.

Bölge esnafı, özellikle ortak kullanım alanlarının düzensiz şekilde kullanılması ve çevreye bırakılan atıkların tarihi halin görünümüne zarar verdiğini belirterek, ilgili kurumların kalıcı çözüm üretmesini talep etti.

"En küçük rüzgârda dükkânlarımız çöp ve toz doluyor"

Yaklaşık bir buçuk yıldır bölgede esnaflık yaptığını belirten Ahmet Güzel, tarihi halin mevcut görüntüsünün Diyarbakır'a yakışmadığını söyledi.
Çevrede yaşanan kirliliğin günlük hayatı olumsuz etkilediğini ifade eden Güzel, en küçük rüzgârda toz ve çöplerin dükkânların içine kadar girdiğini belirtti. Çevrede plastik atıkların yakıldığını da öne süren Güzel, özellikle surların hemen yanında bulunan böylesine tarihi bir alanın bu görüntüyle anılmasının üzücü olduğunu dile getirerek yetkililerin soruna müdahale etmesini istedi.

"Vergimizi ödüyoruz ama hizmet alamıyoruz"

Esnaflardan Tuncay Boncuk ise çevre düzenlemesinin yetersiz olduğunu belirterek meydanda oluşan görüntünün hem esnafı hem de müşterileri rahatsız ettiğini söyledi.
Boncuk, bölgede faaliyet gösteren bazı hurdacıların ortak kullanım alanını adeta depo gibi kullandığını öne sürerek, çevreye bırakılan atıkların tüm esnafı olumsuz etkilediğini ifade etti. Asfalt ve parke çalışmasının yapılmasını isteyen Boncuk, çevre düzenlemesinin sağlanması ve ortak alanların daha düzenli kullanılmasına yönelik denetimlerin artırılmasını talep etti.

"25 yıldır aynı sorunlarla mücadele ediyoruz"

Tarihi halin en eski esnaflarından Bager Günden de yıllardır değişmeyen sorunlara dikkat çekti.
Yaklaşık 25 yıldır bölgede esnaflık yaptığını anlatan Günden, hal taşındıktan sonra alanda kapsamlı bir iyileştirme yapılmadığını savundu. Yolların büyük bölümünün bozuk olduğunu, yağışlı havalarda yeterli drenaj bulunmadığı için dükkânların su altında kaldığını belirten Günden, oluşan çukurları zaman zaman kendi imkânlarıyla doldurduklarını ancak ağır tonajlı araçların geçişi nedeniyle kısa sürede yeniden bozulduğunu söyledi.
Rüzgârlı havalarda yoğun toz nedeniyle gün içerisinde defalarca temizlik yapmak zorunda kaldıklarını ifade eden Günden, ortak meydanın düzenli kullanılmadığını ve bu durumun zaman zaman esnaf arasında tartışmalara yol açtığını dile getirdi.

Tarihi hal için düzenleme çağrısı

Esnaf, Diyarbakır'ın ticari geçmişinde önemli bir yere sahip olan tarihi eski sebze ve meyve halinin korunarak yeniden düzenlenmesini istiyor. Bölge sakinleri, altyapının yenilenmesi, çevre temizliğinin sağlanması, yolların onarılması ve ortak kullanım alanlarının daha etkin denetlenmesi için ilgili kurumların harekete geçmesini bekliyor.

KAYNAK: İHA

Haftanın Öne Çıkanları

Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Kahraman’dan Tahsin Arslan Ailesine Nezaket Ziyareti

2026-06-23 14:55 - Diyarbakır

Diyarbakır Havalimanı’nda Modernizasyon Hamlesi: Yolcu Konforu Üst Seviyeye Çıkarıldı

2026-06-23 17:43 - Diyarbakır

Ebedinoğlu: Türkiye’nin Gündemi Üretim ve Ekonomi Olmalı

2026-06-27 10:09 - Diyarbakır

Diyarbakırlı Çiftçilere Kritik Uyarı

2026-06-23 16:24 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Sokaklar Futbol Yıldızlarıyla Renklendi

2026-06-24 11:21 - Diyarbakır

Uzmandan Kadın Kanserlerine Karşı Hayati Uyarı

2026-06-26 12:13 - Diyarbakır

Yaz Kur’an kurslarında kayıt dönemi başlıyor

2026-06-23 13:58 - Bölge

Silvan’da Öğrenciler Tehlikeli Karayolunda Üst Geçit İstiyor

2026-06-27 13:21 - Diyarbakır

Taziye ve Başsağlığı: Hacı Nazlı Hakkın Rahmetine Kavuştu

2026-06-28 12:39 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Baba ve Oğlunun Öldürülmesi Davasında Yeni Gelişme

2026-06-25 15:13 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Sarım Çayı’nda 17 Günlük Arama Sonucundan Acı Haber Geldi

14:09 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın  O ilçesinde Sağlıkta Yeni Dönem

13:12 - Diyarbakır

Dicle Tıp'ın Mezuniyetinde Filistin Mesajı Duygulandırdı

12:10 - Diyarbakır

Dronlar Havalandı, Kaçak Trafolar ve Anız Yakanlar Tek Tek Tespit Edildi

12:04 - Diyarbakır

Amed'in Genç Golcüsü Güneş Doğmadan Sahada

11:34 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Sarım Çayı’nda 17 Günlük Arama Sonucundan Acı Haber Geldi

14:09 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın  O ilçesinde Sağlıkta Yeni Dönem

13:12 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın Tarihi Halinde Çeyrek Asırlık İhmal İddiası

12:27 - Diyarbakır

Dicle Tıp'ın Mezuniyetinde Filistin Mesajı Duygulandırdı

12:10 - Diyarbakır

Dronlar Havalandı, Kaçak Trafolar ve Anız Yakanlar Tek Tek Tespit Edildi

12:04 - Diyarbakır