?>

Diyarbakır’da TARE işlemiyle hastalar şifa buluyor

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kanser tedavilerinde uygulanan Transarteriyel Radyoembolizasyon (TARE) işlemiyle hastalar şifa buluyor.

Sağlık - 2 yıl önce

Karaciğer kanserlerinin öncelikli tedavisi cerrahidir. Cerrahi tedavi şansı olmayan kanserlerde akıllı ilaçlar ve karaciğere yönelik lokal tedavilerin kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Transarteriyel Radyoembolizasyon (TARE) adı verilen mikroküre tedavisi de dünyada ve ülkemizde giderek artan oranda kullanılmaktadır. Radyoembolizasyon tedavisi, genellikle cerrahi tedavisi mümkün olmayan ve standart kemoterapilerden fayda görmemiş hasta grubunda son seçenekler arasında uygulanmaktadır.

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Radyoloji Uzmanı Ayhan Şenol, birimlerinde girişimsel radyoloji olarak hastalıkların tanısı, tedavisi ve takiplerini yaptıklarını söyledi. Hastaların biyopsi, sonografik ve tomografik yöntemlerle tanılarını koyduklarını dile getiren Şenol, “Genel olarak hastalığın bulunması için tüm işlemler yapılabilmekte. Hastalıkların biyopsi veya sonografik-tomografik yöntemlerle hastalıkların tanısını koyuyoruz. Bir kısmının da tedavisini yapıyoruz. TARE işlemi; belli organlardaki tümör hücrelerine hedef kitleyi besleyen damarın içine girip buna lokal olarak radyoembolizan dediğimiz maddenin enjekte edilmesiyle gerçekleşen bir işlemdir. Bu işleme yaygın olarak karaciğerin kendi tümörleri ile başka organlardaki tümörün yayılımlarını tedavi ediyoruz” dedi.
Nükleer tıp birimi ile işbirliği içerisinde hastalara tedavi uyguladıklarını ifade eden Şenol, “Bu servisimizde diğer birimlerle işbirliği yaparak çalışıyoruz. Nükleer tıp en fazla işbirliği yaptığımız birimdir. Hastaların çoğu buraya gelmeden nükleer tıp birimine görünüp öyle bize gelir. Hastanın uygunluğu araştırıldıktan sonra öncesinde burada tedavinin bir provası yapılır. Kitlenin besleyici damarı bulunup buraya bir prova olarak asıl vereceğimiz ilaca benzer bir ilaçla enjeksiyon yapılıyor. Daha sora nükleer tıp biriminde ilacın o kitleyi ne kadar tuttuğu hesaplanıp uygun dozlarda asıl ilaç dozu hesaplanır. Bir sonraki seansta aynı şekilde daha önce belirlediğimiz damarın içine girip radyoembolizan dediğimiz küçük parçacıklara radyoaktif maddeler yüklüyoruz. Biz bu parçacıkları küçük küçük doku içerisine gönderip hem belli bir süre tıkama hem de lokal olarak vücudun diğer taraflarına etki etmeden sadece kitleye etki edip onu öldürme yöntemini kullanarak tümörü tedavi ediyoruz” diye konuştu.
Haftanın Öne Çıkanları

Lepranın erken teşhisinde büyük önem arz ediyor!

2024-01-28 12:25 - Sağlık

Gazze’de can kaybı 26 bin 422’ye yükseldi

2024-01-28 12:18 - Dünya

Dünyanın en özgür şehri: Gazze

2024-02-02 09:10 - Dünya

Dudak Uçuklatan en pahalı transferler!

2024-01-29 11:47 - Spor

Brent petrolün varili 81 dolar seviyesinde

2024-01-30 11:43 - Ekonomi

Uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

2024-02-03 00:44 - Güncel

Diyarbakır’da TARE işlemiyle hastalar şifa buluyor

2024-02-03 11:59 - Sağlık

Anadolu Yakası’nda kar yağışı etkili oldu

2024-01-29 03:40 - Güncel

Avukat Bayram: Hem kiracı hem de ev sahibi aidattan sorumludur

2024-01-27 12:05 - Ekonomi

Bu yıl Şubat ayı neden 29 gündür?

2024-02-01 08:05 - Güncel

İlgili Haberler

Adana’da kalp ve damar cerrahisi uzmanları güncel yaklaşımları değerlendirdi

10:37 - Sağlık

Sakinleşmek için yapılıyor, yanlış amaçla uygulanırsa zarara yol açıyor

10:23 - Sağlık

Eczacıdan bağışıklık sistemini güçlendirmek için tavsiyeler

10:33 - Sağlık

Kalori hesabı tarihe karışıyor

10:36 - Sağlık

Nefes darlığı hastalığına dikkat

09:51 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakır Sanayisi Uluslararası Şam Fuarı’nda Vitrine Çıktı

16:29 - Diyarbakır

Bülent Oğuz’dan Amedspor ve Diyarbakır Futbolu İçin Kritik Mesajlar

16:22 - Diyarbakır

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Binasında İntihar Girişimi

16:18 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Minik Mucitlerden Geri Dönüşüm Dersi

14:56 - Diyarbakır

Diyarbakır Ulu Camii’nin Altındaki Gizemli Geçit

14:37 - Diyarbakır